Огляд особливостей та переваг системи держзакупівель ProZorro, якою відтепер користуються і освітяни.

Уже два роки в країні працює система тендерних закупівель ProZorro. Це унікальна система, що забезпечує зручну взаємодію центрального державного модуля та комерційних майданчиків. Саме через ProZorro нині відбуваються всі закупівлі, у тому числі й для шкіл.

Довідка

ProZorro – система публічних закупівель, створена за ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів та підприємців. Ключова мета роботи системи – зробити процес використання державних коштів максимально відкритим та ефективним, унеможлививши застосування корупційних схем. ProZorro працює з 31 липня 2016 року.

Окрім того, що мета нової системи – докорінно змінити процесс держзакупівель, виключивши можливість нецільового використання грошей, вона також має наступні переваги:

  1. Закупівлі проводять в онлайн-режимі. Спостерігати за аукціоном може будь-хто, тому спроби провести корумповані торги одразу ж будуть помічені. До того ж, система назавжди зберігає історію редагувань.
  2. Вибір переможця тендеру публічний та зрозумілий усім. Можна без проблем подивитися, хто брав участь в аукціоні чи подавав пропозиції, та за потреби подати скаргу.
  3. Прості доступ, користування та участь. Для подачі пропозиції не треба збирати велику кількість довідок та витрачати зайві кошти на логістику чи підготовку необхідних паперів. Подати заявку можна онлайн, причому це займе всього кілька хвилин. А за потреби завжди можна звернутися до служби підтримки.

Як це все працює?

Усі замовники та постачальники працюють виключно в межах електронних майданчиків ProZorro, які автоматично отримують інформацію один від одного. Замовник оголошує закупівлю на тому майданчику, де він зареєстрований, після чого інформація про неї через центральну базу даних потрапляє до всіх інших майданчиків.

Після цього постачальники, які прагнуть укласти контракт, пропонують свою ціну. Все як на звичайному аукціоні, тільки онлайн, що насправді дуже зручно. Немає потреби кудись йти чи їхати. Подати заявку, а потім спостерігати за торгами чи навіть вести їх, можна з будь-якого куточка країни. А перемагає той, чия ціна для замовника виявиться найбільш прийнятною, звісно, без втрати якості та рівня технічних характеристик.

Теперь через ProZorro закупівлі проводять і школи. І хоча на перший погляд здається, що все дуже чудово та просто, насправді необхідно враховувати деякі нюанси. Адже неприємні моменти хоч і зрідка, але трапляються. Наприклад, існує можливість демпінгу з боку постачальників, які спочатку пропонують дуже низьку ціну, а потім користуються можливістю підвищити її. Також існує загроза оскарження результатів торгів іншими учасниками, що призведе до затримки поставок, а це для школи неприпустимо.

Чи є ще якісь підводні камені? Звісно. Треба добре розбиратися у самому механізмі тендерної закупівлі та чудово розуміти, що саме ви хочете придбати, аби не отримати задешево товар поганої якості. У такому випадку краще надавати перевагу вже перевіреним діловим партнерам чи хоча б компаніям, які мають незаплямовану репутацію.

Що купують через ProZorro школи? Фактично все. Продукти для їдалень, матеріали для проведення ремонтних робіт будь-якої складності та, звісно, навчальне обладнання – від парт до мультимедійних дошок. І кожна із закупівель вимагає колосальних сил, уваги та часу. А ще перед початком роботи з системою необхідно ретельно підготуватися:

  • затвердити Положення про тендерний комітет чи уповноважену особу, яка займатиметься організацією всього процесу;
  • обрати відповідальну за публікацію інформації в системі особу та оформити для неї електронний підпис;
  • зареєструватися та підписати договір з акредитованими майданчиками, що дозволить безперешкодно проводити закупівлі.

Тож як, враховуючи все це, правильно побудувати роботу з ProZorro, обрати кращу продукцію, а саме, комп’ютерне обладнання, та витратити виділені з бюджету гроші з користю? Про це та багато чого іншого, ми говоритимемо 6 липня о 17.00 на тематичному вебінарі «Закупівлі комп'ютерної техніки для освіти через ProZorro», під час якого спікерка Вікторія Євтушенко ділитиметься досвідом, порадами та цінними лайфхаками для майбутніх гуру шкільних закупівель.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter