Новини

Сергій Бабак: Ми обрали правильний формат НМТ-2023

Цьогоріч НМТ проходитиме у форматі 2+1: два обов'язкові предмети (українська мова і математика) та один предмет на вибір (історія України, іноземна мова, біологія, фізика та хімія). І це оптимальне рішення. Принаймні, саме так написав у своєму Telegram-каналі голова Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак:

«Вважаю, що ми обрали правильний формат НМТ-2023, коли дали можливість обирати один предмет. Майбутні медики обирають біологію, філологи – англійську, кому потрібно – природничі предмети».

Водночас Сергій Бабак зауважив, що не бачить жодної проблеми в тому, що історія України не є обов'язковим предметом для складання НМТ. Адже, згідно з проведеним ним опитуванням, її і так добровільно обирає майже половина випускників. 

«Тут є ще один момент. Ті, хто вимагають обов’язкову історію України, плутають ДПА і ЗНО (НМТ). ЗНО потрібно для вступу, і різні спеціальності вимагають підготовки абітурієнтів за різними предметами. Хибно, коли на медицину вступають ті, хто краще знає історію, а не біологію. А суть ДПА полягає в тому, щоб перевірити засвоєння випускниками закладів середньої освіти знань, які відповідають державному стандарту середньоі освіти».

                              Голова Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак

Тож він радить тим, хто вважає, що складання історії України для випускників має бути обов'язковим, вимагати повернення ДПА, яке вже не перший рік скасовується то внаслідок пандемії, то через воєнний стан. Водночас Сергій Бабак наголошує на тому, що знання істоії є обов'язковим та потрібним кожному громадянину України, особливо зараз. 

«Тішить, що більше третини оберуть іноземну мову. Це каже про те, що діти її вивчають і вважають, що можуть скласти іспит на високому рівні. Це дуже важливо на шляху України до ЄС. Вкрай важливо. Шкода, що фізику і хімію обирають так мало. Матимемо проблеми з підготовкою інженерів і, особливо, вчителів».

                              Голова Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter