Новини

Сергій Горбачов: освіту фактично кинули напризволяще

В Україні коронавірус виявляють у все більшої кількості вчителів. Що робити у такій ситуації та як врятувати освітній процес? Про це запитали освітнього омбудсмена Сергія Горбачова в ефірі одного з телеканалів. 

Він зазначив, що схема дій у такій ситуації готова, більшість директорів шкіл уже чудово розуміють, що треба робити, але системі освіти не вистачає фінансування:

«Моє глибоке переконання, підтверджене сотнями спілкувань з колегами, – освіту фактично кинули напризволяще».

Сергій Горбачов зауважив, що з фонду боротьби з COVID-19 на освіту не було віділено нічого. Тоді як для будівництва доріг з нього виділили 31 млрд грн, і наразі з цієї суми використано 20 млрд – того, що залишилося, цілком би вистачало для освіти, аби закрити першочергові потреби. Але, як зауважує освітній омбудсмен, Уряд цього не робить.  

Також під час ефіру обговорили стратегію дій шкіл у випадку повного локдауну. Освітній омбудсмен зауважив, що педагоги мають працювати згідно з можливостями, які їм доступні, а отже – дистанційно. Утім, дистанційка виявила купу проблем: технічне забезпечення учнів та наявність гаджетів у родин. Що робити? Сергій Горбачов пропонує давати родинам, у яких не вистачає гаджетів, пільгові кредити для їх придбання. 

Окрему увагу під час розмови було приділено оплаті роботи вчителів в умовах дистанційної роботи. Так, у випадку, якщо позитивного тесту ще немає, але педагог почуває себе погано, Сергій Горбачов радить застосовувати ст. 60 Кодесу України «Про працю», яка визначає форми організації робочого часу, і там є дистанційна форма роботи. Тобто за наказом керівника вчителі можуть працювати дистанційно та отримувати свою зарплату в повному обсязі. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter