Новини

Сергій Горбачов: вимагати довідку, коли здорова дитина не відвідувала школу один чи кілька днів, незаконно

В умовах пандемії адміністрація деяких ЗЗСО почали вимагати медичні довідки у випадках, коли здорові діти не відвідували школу один чи кілька днів, або навіть пропустили лише кілька уроків. Інколі дітей навіть не пускають до школи доти, доки вони не принесуть довідку про стан здлров'я від лікаря. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

Але такі вимоги місцевих органів та керівників закладів освіти суперечить чинному законодавству і є незаконною не лише під час COVID-19, а й загалом. 

«Якщо неповнолітній учень з невідомих причин або без поважних причин не відвідує заняття впродовж 10 робочих днів, і батьки або інші законні представники не попередили класного керівника про ці причини або самі не знають, що дитина не відвідує школу, заклад освіти передає до поліції та служби у справах дітей дані цих учнів, щоб, відповідно до законодавства, захистити їхні права на здобуття загальної середньої освіти».

                        освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Якщо ж неповнолітній учень не відвідував школу 10 днів, батьки або інші законні представники мають надати до закладу освіти або медичну довідку (якщо дитина хворіла), або письмове пояснення причин (записку), чому дитина у певний період не відвідувала школу. Тоді як повнолітні здобувачі освіти можуть написати пояснення самостійно.

Таким чином, нормативні документи не передбачають можливість вимагати медичні довідки. Це можливо лише у випадку хвороби дитини. А якщо дитина здорова, але пропустила школу з тих чи інших причин, достатньо лише пояснювальної записки від батьків. 

Такі незаконні вимоги порушуть право учасників освітнього процесу на життя і здоров’я та на безпечне освітнє середовище. Оскільки батькам доведеться без необхідності йти з дитиною до лікарні, наражаючися на небезпеку заразитися різними хворобами. Навіть більше – такий підхід підвищує ризик розповсюдження хвороб у ЗЗСО,

«Окрім того, якщо дитина пропустила школу не через хворобу, вона здорова і принесла записку від батьків, й адміністрація закладу освіти не допускає її до занять у школі, незаконно вимагаючи довідку, – вона грубо порушує право дитини на освіту. Бо поки батьки цілий день, а то й цілий тиждень намагаються взяти дитині таку “потрібну” непотрібну довідку – весь цей час дитина не лише не відвідує заняття, але й додатково наражається на ризик інфікування, відвідуючи заклади охорони здоров’я, де можуть перебувати люди, які є хворими. Таким чином адміністрація школи порушує Конституцію України (стаття 53) та Закон України “Про охорону дитинства” (стаття 19)».

                                   освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter