Новини

Сучасні стандарти харчування: підсумки другого регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування»

9 вересня 2021 року в межах Національної стратегії розбудови безпечного та здорового освітнього середовища у НУШ відбувся другий регіональний форум «Реформа шкільного харчування». Він був організований МОН спільно з МОЗ, Міністерством економіки та Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і ГО «Національна асоціація громадського харчування» за ініціативи Першої леді Олени Зеленської. Учасниками форуму стали представники п’яти областей – Одеської, Полтавської, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської. Захід пройшов в Одесі.

Під час форуму обговорювалося розбудова шкільної системи здорового харчування та модернізація харчоблоків, професійний розвиток кухарів, процес переходу на систему управління безпечністю харчових продуктів НААСР.

«Ми продовжуємо вести відкритий діалог із місцевими органами влади, які й втілюють нові правила та стандарти роботи шкільних їдалень. Спільними зусиллями впродовж останнього року нам вдалося суттєво поліпшити їх матеріально-технічну базу, провести навчання кухарів і вже з першого вересня почати годувати тисячі учнів корисними стравами. Робота в цьому напрямі не зупиняється. Комплексне оновлення шкільного харчування українських школярів – надзвичайно важливий та водночас складний крок. Він став можливим завдяки зусиллям великої кількості людей. Попри різні умови та можливості різних громад і закладів освіти, ми впевнено рухаємося до мети»,зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Міністерством освіти і науки визначено професійний розвиток кухарів одним із пріоритетних напрямів реформи шкільного харчування. Для його реалізації:

  • затверджено стандарт професійної (професійно-технічної) освіти з професії «Кухар дитячого харчування»;
  • коштами держбюджету створено навчально-практичні центри сучасної професійної (професійно-технічної) освіти в 7 областях (Волинська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Полтавська, Рівненська, Харківська) та у м. Київ. До кінця 2021 року планується створення таких центрів у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Сумській, Хмельницькій, Чернівецькій областях;
  • підписано меморандум про співпрацю між МОН та шеф-кухарем Євгеном Клопотенком, яким започатковано впровадження пілотного проєкту на базі двох київських училищ (Київське вище професійне училище швейного та перукарського мистецтва та Вище професійне училище №33). В межах пілоту викладачі закладів пройдуть підвищення кваліфікації, а учні не лише опанують сучасні практики, а й змінять підхід до вивчення теоретичного матеріалу. 

Також впродовж 2021 року МОН оновлює зміст стандарту професійної (професійно-технічної) освіти та освітніх програм за професією «Кухар».

У ході форуму Сергій Шкарлет звернув увагу органів місцевого самоврядування на обов'язковість забезпечення своєчасного прийняття рішень щодо:

  • вартості та забезпечення виконання норм харчування, асортименту буфетів у закладах загальної середньої освіти;
  • впровадження нових підходів до організації шкільного харчування в контексті розроблення нових меню, професійної підготовки кухарів;
  • проведення роз’яснювальної роботи з батьками; 
  • осучаснення матеріально-технічної бази харчоблоків, впровадження в закладах освіти системи безпечності та якості харчових продуктів і процесів виробництва (НАССР);
  • дієвої комунікації з постачальниками продуктів та послуг харчування (коригування договорів відповідно до змін нормативної бази тощо).

Під час тематичних панелей та дискусій учасники обговорили:

  • складові, строки реалізації та очікуваний результат реформи;
  • оновлення нормативної бази;
  • культуру здорового харчування;
  • підхід до складання нового меню провадження та контроль нових норм харчування;
  • публічні закупівлі у сфері організації харчування;
  • безпеку приготування та НАССР;
  • проєктний підхід до переобладнання закладів освіти тощо. 

Під час практичної панелі команда ГО «Національна асоціація громадського харчування» продемонструвала «дорожню карту» переходу на нові стандарти приготування та можливості сучасного технологічного процесу: за 45 хвилин команда приготувала обід в асортименті з шести страв для 700 учасників форуму. 

 Запис форуму можна буде переглянути на YouTube-каналі та Facebook-сторінці МОН.

Довідково:

Перший форум відбувся 13 серпня у м. Буча за участі Першої леді України Олени Зеленської. До кінця листопада 2021 року МОН планує провести ще три подібні форуми у різних областях України.

 

 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter