Суспільно орієнтоване навчання стало одним із найгучніших освітніх трендів останніх років. Його мета – якісно підвищити громадську залученість учнів і педагогів, а також – просто у процесі навчання змінювати суспільство на краще.

Суспільно орієнтоване навчання – це освітній підхід, що поєднує цілі навчання з діяльністю на користь суспільства задля забезпечення прагматичного та прогресивного освітнього досвіду, одночасно задовольняючи потреби громади.

Такий підхід покликаний сприяти розвитку командної роботи, лідерства, критичного мислення, інклюзивної освіти. А ще він забезпечує виконання Цілей сталого розвитку ООН, зокрема, «подолання бідності та голоду, якісна освіта, міцне здоров’я, гендерна рівність, гідна праця, відповідальне споживання» тощо.

Насправді роботу на користь суспільства навряд можна назвати чимось новим, оскільки вони були частиною різних освітніх систем протягом багатьох років: діти прибирали шкільне подвірʼя, саджали дерева, допомогали літнім людям тощо. Проте суспільно орієнтоване навчання – це не просто корисні справи, це – поєднання роботи на благо суспільства із потужним освітнім компонентом, який включає теоретичну підготовку, оцінювання та рефлексію.

Суспільно орієнтоване навчання має чимало переваг, зокрема:

  • додає до навчальної теорії практичний компонент:
  • дозволяє дітям отримати новий досвід;
  • заохочує школярів до участі в житті громади;
  • підвищує обізнаність у питаннях соціальної справедливості;
  • надає можливості для розвитку емоційного інтелекту.

Важливо розуміти, що суспільно орієнтоване навчання – це не волонтерство. Так, волонтерство є добровільною неприбутковою соціально спрямованою діяльністю. Тоді як суспільно орієнтоване навчання виходить за його межі, безпосередньо повʼязуючи діяльність на користь громади із навчальною програмою. Фактично це ще один формат опрацювання матеріалу. 

До того ж не обовʼязково йдеться про, наприклад, допомогу у притулку для тварин, залучення може бути непрямим. Так, діти можуть працювати над розвʼязанням екологічних проблем свого міста.

Як це працює

Етап 1. Попереднє обговорення: нехай ваші учні подумають над тим, як саме вони можуть допомогти місцевій громаді, та представлять свої думки в письмовому вигляді.

Етап 2. Остаточний вибір: наприклад, ви вирішили популяризувати ідеї усвідомленого споживання та сортування сміття. 

Етап 3. Дослідження: школярі детально досліджують питання, опрацьовують дані щодо закордонного та вітчизняного досвіду, проводять опитування. 

Етап 4. Пропозиції: учні пропонують ідеї подальшої роботи та популяризації усвідомленого споживання (проведення тематичних лекцій, створення наочності, організація екомарафонів тощо).

Етап 5. Презентація: діти мають презентувати свої висновки, але не лише вчителю, а й, наприклад, школі та представникам громади, адже працювали вони саме на їхнє благо. Як саме? Усе залежить від фантазії: можна створити презентації, намалювати плакати, розробити буклети тощо. 

Етап 6. Рефлексія: попросіть своїх учнів подумати над тим, чого вони навчилися під час роботи над проєктом. Нехай вони спробують дати відповідь на наступні запитання:

  • Що ви дізналися про розумне споживання?
  • Як ви раніше ставилися до сортування сміття?
  • Що ви зрозуміли про себе під час роботи над завданням?
  • Чи змінилося ваше ставлення щодо розумного споживання?

Ще один елемент, який робить суспільно орієнтоване навчання особливим, це той факт, що роботу учнів оцінюють не лише вчитель чи однокласники, а й інші зацікавлені сторони, зокрема, представники громади чи тієї організації, які діти відвідували в межах діяльності. Звісно, вони не ставитимуть оцінку в журнал, але висловити власну думку, спираючися на досвід цілком можуть. 

Учитель теж може дати комплексну оцінку роботі учнів. Зокрема, оцінити не лише результат, а й те, наскільки добре вони впоралися з письмом, створенням презетанцій та графіків, дослідженням тощо.

Суспільно орієнтоване навчання – особлива форма залучення дітей до життя суспільства, можливість допомогти їм зробити щось дійсно хороше та важливе, розвивати емоційний інтелект. 

Бажаєте дізнатися про суспільно орієнтоване навчання більше? Тоді чекаємо вас 25 жовтня о 16:00 на вебінарі «Суспільно орієнтоване навчання як новий освітній тренд». Наталія Зима розкаже про цей новий освітній тренд, а також про те, як саме реалізовувати соціально орієнтоване навчання у школі. Буде багато корисної інформації, тож долучайтеся!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter