Розглядаємо відомі (і не дуже) навчальні проекти, які планують скласти конкуренцію Новій українській школі.

Нещодавно освітян сколихнула новина: колегія Міністерства освіти і науки України не прийняла жодної з відомих навчальних програм на кшталт «На крилах успіху», «Росток» чи «Інтелект України». Офіційна версія: автори програм погано підготувалися до засідання колегії та не представили свої розробки відповідним чином. Проте освітянською спільнотою вже ширяться чутки, що Міністерство просто просуває НУШу та позбувається конкурентів. Особливо запеклі баталії розгорнулися на сторінці учасника колегії МОН Сергія Горбачова

У той же час у МОН відповідають, що вони не забороняли жодної з програм. Але і пропустити одразу проекти, що не відповідають основним засадам та правилам Нової української школи, не можна. Зокрема, не всі з них розраховані на інклюзивне навчання. Якщо ж програми будуть доопрацьовані (а на це авторам дається місяць) та представлені належним чином, то проблем не буде. 

Про НУШ сказано вже досить багато, до того ж, з особливостями нової освітньої системи всі бажаючі можуть ознайомитися на сайті програми. А от що можна сказати про альтернативні проекти, які були представлені колегії? Ми вирішили проаналізувати все, що відомо про кожен з них.

Освітня програма «На крилах успіху»

Популярна програма, яку використовують у багатьох школах. Науковим керівником проекту «На крилах успіху» є доктор педагогічних наук Анжеліка Цимбалару – головний науковий співробітник відділу інновацій та стратегій розвитку освіти Інституту педагогіки НАПН України. За словами авторів програми, її основною метою є органічна інтеграція навчальних предметів та їх практичного використання.

Але дивно, що така чудова програма, за якою займаються класи по всій країні, навіть не має власного сайту. Тобто ознайомитися з тим, чому саме навчатимуть дітей, можна лише від представників проекту. Підручників для програми немає, але є спеціальні зошити, по одному на кожен тиждень навчання. Вони, звісно, не безкоштовні, їх батьки учнів мають купити за власні кошти. Вартість становить близько 200 гривень на місяць.  

Освітня програма «Росток»

Дуже відома програма, що діє вже не перший рік і, за відгуками батьків школярів, показує непогані результати. Автором проекту стала Пушкарьова Тамара Олексіївна, кандидат педагогічних наук, професор Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України.

Ключова мета проекту, як зазначено на сайті, це «формування здібностей до саморозвитку та самореалізації особистості на засадах інтеграції, діяльнісного підходу до навчання і виховання». Якщо ж говорити конкретніше, то програма «Росток», перш за все, спрямована на розвиток математичних здібностей учнів. Багато хто з батьків та вчителів зазначають, що займатися за цією програмою варто тим дітям, які цікавляться математикою та мають логічне мислення.

Програма також платна: батьки мають сплачувати за навчальні посібники та зошити. Проте у них є можливість ознайомитися з тим, за що вони віддають гроші: «Росток» має власний сайт, на якому можна знайти всю необхідну інформацію, у тому числі і прайс.

Освітня програма «Початкова школа: освіта для життя»

Представляє собою різновид інтегрованого тематично-проектного навчання. Робота над кожним окремим проектом займає 2-3 тижні, при чому у процесі навчання об’єднуються блоки знань з різних галузей. Передбачає практичну й дослідницьку діяльність учнів молодшого шкільного віку. Зміст та види діяльності освітнього проекту спрямовані на вирішення ключового проблемного питання, яке ставиться на початку проекту. Структура освітнього проекту включає такі етапи: підготовчий, дослідно-творчий, заключний.

Для навчального процесу не потрібно багато книжок, достатньо лише книг-зошитів (для кожної теми окрема), та двох підручників: абетки та з англійської мови. Навчання побудоване в ігровому форматі, що, беззаперечно, тішить дітей та учнів. «Освіта для життя» має власний сайт, на якому можна ознайомитися з основними методичними рекомендаціями та програмами навчання.

Разом легко можна заплутатися у поняттях: у соцмережах «Освіту для життя» називають не інакше як НУШ. Виявилося, що ця програма дійсно безпосередньо стосується Нової української школи і є частиною експерименту МОН. Програма мало чим відрізняється від НУШ, але для чого тоді вона потрібна? Наразі «Освіта для життя» виглядає просто запасним аедромом Міністерства. Добре, що всі матеріали та технічне забезпечення для роботи надаються безкоштовно.

Освітня програма «Інтелект України» 1-2 клас

Про «Інтелект України» відомо досить багато ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­– програму активно обговорюють у соцмережах. Батьки запевняють, що завдяки цій програмі діти досягають визначних успіхів і всі дуже задоволені. У програми багато захисників та ворогів, до того ж, найбільший опір викликає необхідність кожного місяця сплачувати за зошити по 195 грн, а також необхідність за кошт батьків придбати телевізор, а згодом ще й комп’ютер.

«Інтелект України» має власний сайт, але ознайомитися з програмами та методичними розробками не вдасться ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­– попередньо треба зареєструватися. Проте сама форма реєстрації відсутня. Отже, можна зробити висновок, що зрозуміти, як і чому саме будуть навчати дітей можна лише після укладення договору з представниками проекту. Не дуже чесно, чи не так?

Ще один цікавий нюанс ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­– після оголошення рішення колегії МОН, у соцмережах здійнялася справжня паніка. Батьки дітей, які навчаються за програмою «Інтелект України», почали масово звинувачувати колегію МОН та Міністра особисто у знищенні освіти. При цьому ніхто не звертає уваги на те, що не пройшли утвердження програми для нових перших класів, а для тих, хто вже навчається, нічого не зміниться.

Освітня програма «Гармонія інтелекту та здоровʹя»

Ця програма була затверджена МОН ще у 2008 році. Її основним завданням є створення умов для гармонійного розвитку дитини, що забезпечується впровадженням методико-педагогічної техногії «ПіснеЗнайка». Згідно з нею, учні початкової школи ще не є готовими до навчання, отже, давати їм знання треба дуже поступово, і до того ж, у формі гри. А саме – за допомогою спеціальних пісень. Як йдеться на сайті проекту, саме такий підхід допоможе подолати стрес від навчання, депресію, психічні розлади, суїцидальні нахили та навіть алко- та наркозалежність.

За допомогою пісень та навчальних музичних фільмів діти мають засвоїти математику та граматику української мови. Матеріали для роботи необхідно придбати власним коштом, а ознайомитися з ними можна на сайті проекту. Проте варто зазначити, що ціни на матеріали вражають.

Так, вартість повного комплекту для вчителя становить 900 грн, але придбати це все треба, звісно, коштом батьків. Сума виходіть невелика, проте автори програми дуже рекомендують придбати додаткові матеріали, за кожен з яких треба викласти ще 255 грн на кожного учня. Чи не забагато? Викликає певні питання й сама структура програми: чи дійсно можливо вивчити все за допомогою пісень? Та й наполегливе просування ідеї того, що саме ця програма є панацеєю від усіх проблем, виглядає суперечливо.


Як бачите, майже всі відхилені МОН програми мають потужну комерційну складову. Більше того, як наголошують представники колегії, за всі роки існування, автори цих програм жодного разу не зверталися за державним фінансуванням. Звісно, якщо програма дуже гарна і подобається вчителям та батькам, то за неї можна заплатити гроші, а от наскільки ці розробки є корисними, треба ще визначити.

Під час підготовки матеріалу ми використали інформацію з відкритих джерел. Схвальні (чи не дуже), відгуки, можна прочитати у Facebook, особливо цікавою є інформація зі спільноти Батьки SOS. Вивчаючи дані, ми намагалися розглядати їх з точки зору батьків, яким вже треба обирати школу для своїх дітей. Ви знаєте про ці програми та школи, у яких вони діють, більше? Запрошуємо до дискусії!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter