Прості поради для перепочинку.

Підготовка до уроків, організація змішаного навчання, проведення офлайн та онлайн-занять, педрада, а потім знову підготовка до уроків... І майже весь цей час ви проводите за комп'ютером! І як тут не втомитися? А коли ми втомлені, хіба можемо повністю віддаватися роботі та якісно навчати учнів? А якщо втомлені і вчителі, і учні?

Робота за комп'ютером проста лише на перший погляд. Насправді вона потребує неабиякого напруження і відбирає чимало сил. Тож не дивно, що людство наразі вражене синдромом «комп'ютерної втоми». Як позбавитися від неї самим та допомогти учням? Маємо кілька порад!

Влаштуйтеся зручніше

Правильне розташування комп'ютера здатне змінити все! Не забувайте про відстань від очей до монітору у 60 см, а щоб було зручніше, розташуйте екран таким чином, аби дивитися на нього зверху вниз. А щоб вам не заважали відблиски, не сідайте перед вікном та розташуйте монітор так, аби на нього не падало сонячне світло. Працюєте ввечері? Поставте лампу чи інше джерело світла позаду комп'ютера, аби промінь падав на вас, а не на екран. 

Налаштуйте Zoom

Безперечно, навесні Zoom став справжнью чарівною паличкою для тисяч учителів, саме завдяки йому вдалося провести безліч онлайн-уроків, педрад та навіть останніх двзоників. Але як же ж із ним буває непросто! Утім, ви завжди можете налаштувати програму під себе.

  1. Якщо хтось із дітей відповідає на запитання чи виступає з доповіддю, обирайте режим «Вид доповідача», а не «Вид галереї». Таким чином ви зможете зосередитися на учнях, які відповідають, та не відволікатися на інших.
  2. Вимикайте мікрофон. Це дозволить вам не відволікатися на сторонні шуми (їх достатньо і у вашій кімнаті, не варто додавати фон із квартир учнів) та зосередитися на викладанні.
  3. Встановить загальний фон для всіх. Ця функція Zoom припала до душі і вчителям, і дітям. І вона дійсно зручна, особливо коли необхідно терміново сховати безлад на задньому фоні. Але якщо вони щохвилинно змінюються та відволікають, то перетворюються на додаткове джерело стресу. Тому просто домовтеся з дітьми про загальний фон. Бажано обрати найпростіший.
  4. Використовуйте функцію переговорних. Із їхньою допомогою ви зможете розділити збори на 50 окремих сесій. Це неймовірно зручний варіант для групової роботи.

Робіть перерви

Так, звісно, ви хочете встигнути все і навіть більше. Але чи вдасться це зробити, якщо ви знемагатимете від знесилення? Тому робіть перерви! І не тільки для себе. Під час уроку теж можна влаштувати коротеньку перерву (буквально на пару хвилин) та запропонувати учням виконати разом із вами кілька фізичних вправ, які не просто допоможуть розім'ятися, а й сприятимуть покращенню мозкової діяльності.

Ви так довго працювали за комп'ютером, що, здається, фізичні вправи не допомагають? Завжди пам'ятайте, що ви у себе одні, що ніхто не піклуватиметься про вас краще, ніж ви самі. Зробіть довгу перерву! Вимкніть ноутбук та приділіть увагу рідним, банально просто полежте на дивані. Але без розумних книжок! Інакше це не відпочинок.

Піклуйтеся про очі

Здається, всі знають, що робота за комп'ютером не надто добре впливає на наші очі. Навіть більше – ми знаємо про правила, які допоможуть зберігти здоров'я очей. Та чи дотримуємося їх? Не завжди. І даремно! Тим паче, що це зовсім не складно. Просто періодично виконуйте прості вправи:

  • горизонтальні рухи очима вправо-вліво;
  • рухи очима по колу за годинниковою стрілкою і назад;
  • вертикальні рухи очима вгору-вниз;
  • рух очима по діагоналі (скосити очі в лівий нижній кут, перевести очі вгору і повторити в зворотньому напрямку);
  • зведення очей до носа (піднесіть до перенісся палець та подивіться на нього);
  • інтенсивне і швидке стискання та розкриття повік.

Звісно, дива ці вправи не зроблять, але точно допоможуть зняти втому та напруження!

Зорова гімнастика – чудовий спосіб зняти напругу з очей, перепочити та навіть скоригувати деякі проблемні моменти. Вчителям варто виконувати такі вправи самим та навчити учнів. Утім, зорова гімнастика має багато нюансів, про які ми поговоримо 17 березня о 18:00 на вебінарі «Зорова гімнастика – здоровий відпочинок для очей». Тетяна Цормаста підготцвала багато цікавої та корисної інформації!

Забудьте про багатозадачність

Давайте чесно: скільки технік тайм-менеджменту ви опанували для того, аби встигати робити кілька справ одночасно? А коли ми працюємо за комп'ютером, усе ж так просто! Можна одночасно відкривати Zoom, перевіряти електронну пошту, дописувати сценарій та читати корисні статті. Спокуса величезна! Але все ж варто втриматися та запам'ятати просте правило: одна справа в один проміжок часу. Звучить банально, але це правило допоможе вам зберегіти енергію для уроків і просто не нервувати. 

І вийдіть на вулицю! Ніщо не допомагає «перезавантажитися» краще, ніж природа. Подихайте свіжим повітрям, подивіться на небо і постежте за хмаринками, збирайте жовте листя, прогуляйтеся парком. І тоді від комп'ютерної втоми не лишиться й сліду!

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter