Сервіс Canva – це унікальний інструмент для візуалізації інформації, який до того ж має зручний та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс. А ще Canva дуже подобається учням, адже дає змогу відчути себе справжніми дизайнерами та створювати крутий візуальний контент без зайвих складнощів. А вчителю – зробити освітній процес більш захопливим і в цікавій формі перевірити знання учнів. Наприклад, запропонувавши їм виконати кілька цікавих проєктів.

Літературний цитатник

Зробіть процес аналізу літературного твору настільки ж захопливим, як і сам твір. Запропонуйте дітям цікавий проєкт: нехай вони зберуть найважливіші цитати з щойно прочитаного роману або повісті, які найбільш повно відображають суть твору, та стильно оформлять його за допомогою Canva. Попередьте дітей, що вони можуть використовувати які завгодно шаблони або створити власні – нехай дадуть волю фантазії. Але важливий момент: вони так чи інакше мають перегукуватися із твором. Наприклад, якщо ми робимо цитатник за «Лісовою піснею», то цілком резонно зробити вибір на користь зелених та блакитних кольорів для шаблону. 

Можна робити такі невелички цитатники майже до кожного твору, а потім, наприкінці навчального року, об’єднати їх в одну велику «книгу» – це буде довготривалий проєкт, який точно сподобається дітям.

Креативне резюме

Цікавий проєкт, який можна реалізувати фактично на будь-якому уроці. Запропонуйте дітям спочатку дізнатися більше про особливості створення резюме (ви можете підготувати для дітей короткі пам’ятки або ж нехай вони самостійно пошукають інформацію в мережі). А потім, озброївшися новими знанням, школярі можуть спробувати створити резюме для конкретної особи, наприклад:

  • література – персонажа роману, який ви зараз вивчаєте / улюбленого книжкового героя / автора;
  • історія – історичного діяча того періоду, який ви зараз вивчаєте;
  • природничі науки – відомого винахідника / науковця.

Запропонуйте учням уявити: що саме міг би написати в резюме Леонардо да Вінчі, якби йому потрібно було влаштуватися на роботу інженером? А яке резюме склала би Ольга Кобилянська (та на яку посаду вона могла б претендувати)? Звісно, тут важливо враховувати деталі біографії особистості, для якої складаємо резюме, інакше воно навряд буде вдалим. 

А ще Canva може стати ідеальним рішенням для створення навчальних відеоуроків. А про те, як створити цікавий та ефективний відеоурок, ви зможете дізнатися, переглянувши вебінар Наталії Бодюл «Використання сервісу Canva для створення навчальних відеоуроків».

Наука та творчість

Поєднайте творчість із серйозною темою: запропонуйте школярам створити інфографіку, присвячену, наприклад, змінам клімату. Не давайте чіткого завдання: натомість попросіть учнів самим вирішити, як саме вони хочуть проілюструвати зміни клімату. Вони можуть створити:

  • інфографіку;
  • постер;
  • презентацію;
  • серію постів для соцмереж тощо.

Плакат для правила

Ще один варіант, актуальний для будь-якого уроку. Запропонуйте дітям творчо переосмислити теорію, що на перший погляд може здаватися нудною чи не надто цікавою.

Наприклад, теорема про властивості суміжних кутів. Що можна про них сказати, окрім сухої теорії? А як цю теорему можна застосувати в реальному житті? Нехай діти трохи пофантазують та створять плакат, присвяченій теоремі, де дадуть відповіді на всі ці запитання. 

Так само можна працювати із граматикою англійської мови або фізичними чи хімічними формулами. Тільки уявіть, наскільки креативні та цікаві плакати можуть створити діти!

Захопливий комікс

Комікси подобаються багатьом дітям і, певно, багато хто хотів би спробувати створити їх самотужки. А з допомогою Canva це можна зробити легко та швидко! А вже потім можна переходити і до більш складних програм.

Нехай школярі спробують створити комікс, присвячений, наприклад, пригодам молекули водню. Звісно, всі пригоди мають так чи інакше відображати її властивості, адже комікс усе ж таки навчальний. 

А як використовуєте Canva ви?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter