Огляд ключових тез конференції

Завдяки різноманітним онлайн-сервісам і платформам учителі отримали безліч можливостей для навчання та комунікації з учнями, які ефективно впроваджуються в освітній процес. Але, погодьтеся, що завжди цікаво дізнатися про щось нове та корисне. Саме тому ми провели Всеукраїнську інтернет-конференцію «Сучасні інтернет-ресурси в роботі вчителя: практичний аспект», під час якої інноваційним досвідом, оригінальними ідеями та корисними порадами ділилися наші неймовірні педагоги-практики! 

 

Jamboard синхронно та асинхронно: практичні поради, ідеї, лайфхаки

Існує багато різноманітних онлайн-інструментів, які допомагають зробити освітній процес цікавим та захопливим. Та чи всі вони зручні, комфортні та екологічні для учнів і вчителів? Юлія Батура, вчитель хімії у КУ ЗОШ №5 І-ІІІ ступенів (м.Суми), лауреат Європейського фестивалю для STEM-викладачів «Science on Stage», радить спробувати інтерактивну дошку Jamboard. Цей багатофункціональний ресурс має зручний, інтуїтивно зрозумілий інтерфейс і містить повний набір функцій малювання, розпізнавання рукописного введення тощо. Він базується на хмарних технологіях, тому доступний для роботи на ПК, планшетах і смартфонах. Також ця інтерактивна дошка чудово підходить для індивідуальної, спільної роботи та роботи в сесійних залах, її можна застосовувати під час синхронних й асинхронних уроків.

Jamboard не має обмежень за розміром і кількістю учасників, а все, що намальовано можна зберегти у зручному форматі. Бажаєте отримати покрокову інструкцію роботи з Jamboard? Неодмінно перегляньте виступ спікерки!

5 важливих інтернет-ресурсів у роботі вчителя

Навчання для школярів у воєнний час – це саме той «маленький острів», де вони мають можливість відчути нормальне та звичне для них життя. Як знайти найближчий шлях до нього?  Любов Цукор, головна редакторка та авторка статей журналу освітнього проекту «На Урок», впевнена, що використання різноманітних інтернет-сервісів робить вчителів ближчими до дітей, з якими вони працюють. Для організації якісного навчання та конструктивної комунікації спікерка порадила використовувати: 

1. Сервіси Google (Google Drive, Google Classroom, Google Meet, Google Keep, Календар, Google Drive, Документи, презентації тощо). На сторінках сайту Освітнього проєкту «На Урок» ви маєте змогу навчати та навчатися, використовуючи різноманітні продукти цієї платформи. 

2. Trello. Це безкоштовна багатоплатформна система управління проєктами допоможе створити ефективну систему впорядкування завдань та контролювати їх виконання школярами. Програма інтегрується з різноманітними сервісами та має інтуїтивно зрозуміле керування, тому ви з учнями зможете швидко розібратись у базових функціях. Є можливість зберігати матеріали та прикріпляти до карток посилань на роботи учнів або фото з зошитів. І це дуже зручно! Адже в будь-який момент учні можуть повернутися до попередніх тем та їх переглянути.

3. Canva. Ця неймовірна платформа дозволяє користувачам створювати шедеври графічного дизайну (графіки, презентації, афіші та інший візуальний контент). За її допомогою можна створювати та персоналізовувати ваші уроки, навчальні матеріали та заходи за лічені хвилини. А ще вона містить мільйони преміум зображень, безліч шрифтів, графіки, відео й анімацій. 

4. Pinterest. Цей безкоштовний візуальний інструмент – справжнє джерело для ідей та натхнення на кожен навчальний день. А ще й соцмережа для поширення та пошуку фотокарток! Тут можна створювати шаблони для роботи на уроці (презентації, додаткові матеріали), оформлювати особистий блог та сторінки у соцмережах відповідно до світових трендів. Завдяки українській версії, українськомовному пошуку та зручному інтерфейсу працювати з ним одне задоволення!

5. Освітній проєкт «На Урок». Це українськомовний та безкоштовний сервіс для створення онлайн-тестів, який має унікальний функціонал для освітян, зокрема:

  • відкриту базу тестів із різними системами оцінювання для різних шкільних предметів. Їх можна використовувати для вивчення матеріалу, ігор та перевірки знань;
  • інтеграцію з особистим кабінетом вчителя та Google Classroom;
  • зручний формат взаємодії (через домашню роботу, роботу в режимі реального часу, із використанням гри «Відповідності» та флеш-карток); 
  • Бібліотеку вчительських розробок;
  • журнал, в якому систематично розміщуються актуальні та цікаві статті.

А ще - це чудовий спосіб зацікавити школярів навчанням! Демонструйте учням лабораторні роботи, організовуйте проєктну діяльність, реєструйте учнів на конкурси й олімпіади

Інтернет-ресурси сучасного вчителя природничих дисциплін

Змішане навчання – це відносно нова методика реалізації освітнього процесу, під час якого школярі навчаються в офлайн та онлайн-форматах. Воно базується на трьох китах:

  • онлайн-ресурси; 
  • традиційні заняття;
  • створення особистісно-орієнтованого середовища навчання.

Вибір онлайн-інструментів є ключовим завданням вчителя, адже саме від них залежить якість подання інформації та налагодження комунікації зі школярами. Що обрати та на що звернути увагу? Ірина Дядюшкіна, вчителька біології КЗО «Гімназія №3» Дніпровської міської ради, поділилася досвідом щодо використання корисних сервісів, які стануть у пригоді під час: 

Бажаєте отримати корисні поради щодо використання цих ресурсів від вчителя-практика? Неодмінно перегляньте виступ спікерки! 

Застосунки для створення власного відеоконтенту. Лайфхаки від практика

Як підготувати цікавий та якісний відеоконтент ? Насправді не складно! І ви в цьому впевнитись, якщо переглянете виступ Ліани Корнієнко, викладача хімії та біології КЗ «Покровський педагогічний фаховий коледж». Наприклад, сервіс YouTube можна використовувати не лише для завантаження та перегляду відео. Хостинг має різноманітні чудові функції, серед яких можна відзначити «Творча студія». Це застосунок дозволяє  коригувати та редагувати відео, взаємодіяти з аудиторією та керувати каналом. А за допомогою налаштувань ви можете збільшити кількість переглядів ваших відео у рази! 

Також у ході виступу спікерка поділилася корисними порадами щодо використання сервісів для створення прев’ю відео, дивовижними можливостями всім відомої програми PowerPoint та іншими несподіваними лайфхаками.

Здоров'я на кінчиках пальців (фізичне, ментальне та соціальне здоров'я при користуванні з гаджетами)

Здоров'я – це сукупність фізичних, духовних, соціальних якостей людини, що є основною її довголіття. Факторами, які впливають на його стан, традиційно вважаються спосіб життя, спадковість, медицина та стан довкілля. Але останні шокуючі події в Україні вкрай негативно вплинули на наше самопочуття. Як змінилось наше здоров'я в умовах війни? Що ми можемо зробити тут і зараз? Вікторія Богданова, вчителька хімії Ліцею «Тріумф» П'ятихатської міської ради, радить дотримуватися наступних порад: 

  1. Усвідомлювати та називати свої емоції.
  2. Фіксувати подумки, вголос чи письмово події, вчинки тощо.
  3. За можливості робити звичні справи.
  4. Якщо є потреба та можливості – вчитися чомусь новому.
  5. Підтримувати соціальні зв'язки.

І звісно, вірити у нашу перемогу! 

Бажаєте отримати ще більше цікавих ідей для використання інтернет-ресурсів в освітньому процесі? Неодмінно перегляньте конференцію

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter