Поради для якісного відпочинку та релаксу.

До роботи залишився лише місяць. За плечима половина відпустки і думки про школу все ближче. Трохи лячно? Тоді все, що вам потрібно, якісно відпочити! Так, залишився лише місяць, але цього цілком достатньо, особливо якщо докласти трошки зусиль. 

Один місяць – це близько п’ятисот годин, які можна провести так, щоб згадувати цілий рік! Як провести відпустку якісно та справді відпочити?

Діджитал-детокс проти інтоксикації інформацією

Кожного разу, коли берете в руки телефон із конкретною метою, обов’язково опиняєтеся у фейсбуці або читаєте щось цікавеньке… Знайома ситуація? Не дивно, адже інтернет буквально стимулює виділення гормону задоволення дофаміну, тому ми знову і знову заходимо у соцмережі. Зрештою мозок отримує надто багато хаотичної інформації, від цього страждає пам'ять, здатність діяти і планувати. І як у такому стані можна відпочити?

Діджитал-детокс – тимчасове виключення всіх електронних девайсів із життя. Це перевірений спосіб захистити мозок від інформаційної інтоксикації.

  1. Не користуйтеся гаджетами, коли їсте.
  2. Не залишайте пристрої поруч із ліжком на ніч. 
  3. Вимикайте вайфай або мобільний інтернет за кілька годин до сну. 
  4. Не варто раптово відмовлятися від звичного ритму життя, де сніданок неможливо уявити без перегляду YouTube. Обмежуйте використання пристроїв поступово, це дозволить уникнути зайвого стресу.
  5. Проаналізуйте своє діджитал-життя! Виберіть сайти або додатки, на які ви витрачаєте найбільше часу, і запитайте себе: що вас у них так притягує? Спробуйте знайти їм заміну в реальному житті. Якщо вас надихають художні фотографії в Інстаграмі, відвідайте виставку. Якщо часто гортаєте новинну стрічку Фейсбуку, домовтеся раз на кілька днів розмовляти з друзями та колегами телефоном.

Живіть тут і зараз

Нерідко навіть удома вчителі продовжують думати про школу, уроки, методи навчання... Час повернутися до себе, жити просто тут і зараз! Це може бути непросто, але воно того варте:

  • заспокойтеся;
  • сконцентруйтеся;
  • отримуйте позитивні емоції від звичайних речей;
  • помічайте речі, які спричиняють дискомфорт, та відмовтеся від них.

Не варто думати просто зараз про те, як ви зайдете у клас та розпочнете перший урок. Подумайте про себе, про обстановку навколо, про те, як можна зробити її комфортнішою.

Час на себе – щоденні ритуали

У щоденних турботах ми забуваємо приділяти час собі, але це не правильно! Виділяйте хоча б 15 хвилин на день на себе. Створіть список того, що приносить вам радість та робить буденність щасливішою. У кожного цей список різний: ранкова кава на балконі, догляд за рослинами, вечірня розмова з подругами-вчительками тощо.

Ідеї для позитивних ритуалів:

  1. Створюйте список подяк наприкінці дня. Адже навіть найпохмуріший день сповнений радісними моментами, за які можна бути вдячними. З часом ви навчитися бачити такі позитивні моменти одразу. Це однозначно покращить настрій! 
  2. Починайте день із усмішки! Відчиніть вікно та глибоко вдихніть, наповнюючи легені киснем.
  3. Робіть ранковий масаж голови та обличчя! Це допомагає прискорити кровообіг та сприяє насиченню мозку киснем.

Ритм Slow-living

Професія вчителя відкриває необмежений простір для здобуття нових знань. А останній місяць літа ніби створений для того, аби пригадати давно забуті захоплення та знайти нові. Але чи можна поєднати саморозвиток і відпочинок? Так! І у цьому вам допоможе принцип Повільного життя – Slow-living!

Основний принцип руху Повільного життя – не поспішати та спіймати власний розмірений темп. Карл Оноре, один із найвідоміших адептів руху, запевняє, що Slow-living не пропагує уповільненість. Він говорить про свідомі дії, пошук комфортного для себе ритму та якісне виконання завдань.

Саме такий підхід до хобі та самоосвіти допоможе сконцентруватися на справі та впоратися з усіма завданнями швидко. І не забувайте, що робити перерву у роботі варто на найцікавішому моменті, щоб наступного разу прагнути до неї повернутися!

Жити здорово

Усі навколо говорять про здоровий спосіб життя, але ці поради складно пристосувати до реалій учительского життя. Утім, усе цілком реально! Особливо під час відпустки. 

  1. Створіть власний розпорядок дня та намагайтеся його дотримуватися. Якщо лягати раніше (до 23:00) і спати 7-9 годин, наступного дня значно покращується настрій та когнітивні функції.
  2. ВООЗ радить займатися фізкультурою не менше 150 хвилин на тиждень. Це допоможе зберегти здоров'я та чудовий настрій!
  3. Сходіть у мініпохід! Наприклад, до найближчого лісу. Ви подихаєте свіжим повітрям, отримаєте заряд позитиву та повернетеся додому у чудовому настрої.
  4. Похід із наметами на декілька ночей – чудова ідея для психологічного відновлення. Відчуйте себе частинкою природи!

Усвідомлення того, що залишився тільки місяць до кінця відпустки – важливий крок до того, щоб по-новому подивитися на власний відпочинок! А наші поради допоможуть вам розслабитися, щоб із радістю та натхненням зустрічати школярів 1 вересня.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter