Формуємо корисні звички за допомогою трекера.

Чи складно це – сформувати корисні звички та позбутися шкідливих? Це точно можливо, особливо якщо у вас є дієві інструменти, що допомагають підкорювати нові вершини. Як це зробити? Для початку:

  • організуйте навколишній простір правильно та максимально зручно для себе;
  • оточуйте себе сильними людьми: спілкуйтеся з амбітними та продуктивними колегами;
  • адаптуйте ситуацію під власні цілі;
  • користуйтеся методом переведення уваги: наприклад, якщо ви відмовляєтеся від зустрічі з друзями на користь перевірки робіт учнів, не слід довго пояснювати своє рішення;
  • створюйте трекери звичок.

Трекери звичок: що це таке, як і навіщо користуватися

Певно, ви вже чули про них, але чи використовували? Трекер звичок – ефективний інструмент, що допоможе сформувати професійні (і не тільки) звички, ввести у життя позитивні ритуали, встигати виконувати важливі завдання тощо. А ще його просто цікаво вести!

Як ним користуватися? 

Будь-який трекер звичок складається з двох частин: списку звичок та комірок, які треба зафарбувати після виконання відповідної дії. Наприклад, створіть список тих звичок, які хочете набути, та тих, яких прагнете позбутися. Оберіть для кожної звички свій колір та зафарбовуйте по одному квадратику на день. Або ж напишіть перелік важливих справ, які виконуєте щодня та точно также зафарбовуйте квадрити після того, як впораєтеся з ними.

Навіщо потрібні трекери звичок?

  1. Вони дають необхідне нашому мозку миттєве задоволення. Зафарбовувати квадратики навпроти виконаних завдань дуже приємно: це заняття стимулює вироблення дофаміну, підвищує мотивацію та бажання діяти.
  2. Дозволяють відстежувати прогрес. У дні, коли здається, що ви нічого не робите та докладаєте недостатньо зусиль, приємно озирнутися на заповнений календар і переконатися, що насправді ви встигаєте дуже багато.
  3. Нагадують про завдання.

Обери трекер звичок для себе

Трекер звичок – це чудова мотивація, можливість приборкати звички та виконати всі-всі завдання: і подивитися вебінар, і підготуватися до уроку, і створити КТП тощо. А ще яскравий трекер може стати справжньою окрасою робочого місця! Але для цього потрібно обрати різновид, який імпонує саме вам.

1. Лінійний трекер дозволяє швидко переглянути виконання певної дії у конкретний день місяця. Особливо підійде для формування звичок, пов’язаних зі здоров’ям або обов’язкових професійних дій.

Завантажити за посиланням

2. Круговий трекер звичок привертає увагу цікавим дизайном. Погодьтеся, що заповнювати стильний трекер неймовірно приємно! Він підійде для відстеження будь-яких дій, особливо пов’язаних зі стилем життя (lifestyle).

Завантажити за посиланням

Позитивні вчительські звички

Створюючи календар звичок, необхідно пам’ятати кілька правил:

  • вносити тільки ті звички, які можна практикувати щоденно;
  • звичка має бути сформульована якомога чіткіше (наприклад, кожного дня читати 15 сторінок книги з саморозвитку);
  • щоденна дія має бути реалістичною.

Не знаєте що додати у трекер звичок? Так і хочеться написати просто «перевіряти зошити» чи «написати КТП»? Звісно, це важливо, але хіба життя вчителя обмежуються лише школою? Ось кілька безпрограшних варіантів!

Мислити позитивно

Саме ви вирішуєте як, коли і на що реагувати, у тому числі під час занять. Так, стрес річ спокуслива, але не варто звертатися до нього! Навіть якщо клас надто шумний, звітів забагато, а сценарій до нового конкурсу ще не написаний. Спробуйте взяти емоції під контроль! А допоможуть у цьому вправи для розвитку емоційного інтелекту

Лайфхаки: робити компліменти учням, розповідати перед початком уроку цікаву історію, ввечері занотовувати 10 вдячностей за день.

Підбивати підсумки дня, тижня і року

Ретельне планування робочого дня допоможе заощадити час для якісного відпочинку та можливостей для підвищення кваліфікації за допомогою вебінарів, конференцій тощо. Про те, як не шкодувати, підбиваючи підсумки та досягати професійних цілей ми писали у статті «Журнал професійного розвитку: 5 кроків для досягнення будь-якої мети».

Розпочніть із планування одного дня. Складіть список: 

  • на що ви витратили час сьогодні; 
  • що це вам дало;
  • що ви зробили для того, щоб наблизитися до своєї довгострокової мети. 

Лайфхаки: прокидайтеся та лягайте спати в один й той самий час (не має значення, коли треба прийти до школи: до першого чи до третього уроку). Виділяйте фіксований час на підготовку до заняття – це дозволить акумулювати зусилля. Якщо працюєте вдома, продумайте, коли вам зручніше вийти на прогулянку або до магазину.

Організувати робоче місце 

Придумайте систему зберігання матеріалів, наприклад, за класами або дисциплінами. Ігри та роздруківки, які ви використовуєте часто, можна заламінувати. 

Ідеально – перенести всі документи в онлайн, аби роздруковувати по мінімуму та таким чином допомагати планеті. Для цього у трекер звичок варто занотувати: виділяти 10 хвилин на день, щоб перенести найуживаніші вправи та ігри в онлайн-простір. Згодом слід систематизувати все за окремими папками.

Відпочивати

Не нехтуйте відпочинком! Без нього вас вистачить максимум на кілька місяців, а після улюблена колись робота перетвориться на героїню нічних жахів.

Пригальмуйте. Виділяйте час на 100% відпочинок без роботи! А якщо вам стабільно не вистачає часу на підготовку до уроків – можливо, варто переглянути розподіл робочого часу.

Лайфхаки: періодично виконуйте психологічну вправу «колесо балансу життя»: запишіть, наскільки ви задоволені дружбою, роботою, здоров’ям, відпочинком тощо. Занотуйте мінімум 10 речей, які дозволяють вам розслабитися і відчути себе щасливою/-им – практикуйте кілька з них щоденно у вільний час.

Наблизитися до ідеалу не так складно – варто лише йти до нього маленькими кроками. І звички – важливий крок для досягнення будь-якої професійної мети!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter