Поурочно-тематичне планування з історії України (Програма «Історія України. Всесвітня історія. 10–11 класи», (наказ Міністерства освіти і науки України від 03 серпня 2022 року № 69

Про матеріал
Календарно-тематичне планування розроблено згідно з оновленою навчальною програмою «Історія України. Всесвітня історія 6-11 класи», яку Затверджено та надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 03 серпня 2022 року № 698).
Перегляд файлу

Поурочно-тематичне планування з історії України

(Програма «Історія України. Всесвітня історія. 10–11 класи»,

(наказ Міністерства освіти і науки України від 03 серпня 2022 року № 698))

( 35 годин )

Групи № 23, 24, 25

 

 

Структура курсу.

Розділ 5. Західноукраїнські землі в міжвоєнний період. Розділ

Розділ 6. Україна в роки Другої світової війни.

Розділ 7. Україна в повоєнний період.

Розділ 8. Україна в умовах десталінізації.

 

 

№ з/п

Кількість годин

Зміст уроку

Примітка

 

Розділ 5. ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ В МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД

1

1

Правовий статус українських земель у складі Польщі. Політика Польщі щодо «східних кресів» та міжетнічні відносини в Галичині і Волині. Осадництво. «Пацифікація». Економічний розвиток української спільноти в умовах Польської держави. Українська кооперація. Культурно-просвітні і спортивні товариства українців. Українські політичні організації. Українське народно-демократичне об’єднання (УНДО). Організація українських націоналістів (ОУН).

 

2

1

Українські землі у складі Румунії. Суспільно-політичне життя. Українська національна партія (УНП)

 

3

1

Українські землі у складі Чехословаччини. Правовий статус Закарпаття. Суспільно-політичне й економічне життя. Карпатська Україна. Карпатська Січ.

 

4

1

Культурне й релігійне життя на західноукраїнських теренах в умовах іноземного панування. Уряд УНР в екзилі. Діяльність української політичної еміграції.

 

5

1

Узагальнення. Тематичний контроль.

 

Розділ 6. УКРАЇНА В РОКИ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

6

1

Українське питання в міжнародній політиці напередодні Другої світової війни. Радянсько-німецькі договори 1939 р. Початок Другої світової війни. Українці в польській армії. Розкол ОУН.

 

7

1

Радянська окупація Галичини, Волині, Північної Буковини, Хотинщини та Південної Бессарабії. «Радянізація/совєтизація» західних областей України у 1939– 1940 рр. Масові політичні репресії. Радянські воєнні злочини та депортації. Суспільно-політичні настрої населення.

 

8

1

Передумови, початок німецькорадянської війни. «Тактика випаленої землі». Депортації німців та інших народів з території України. Інші злочини радянського режиму. Катастрофічні поразки Червоної армії 1941 р.

 

9

1

Окупація України військами Німеччини та її союзників. Нацистський «новий порядок» в Україні. Прояви співпраці з окупаційним режимом. Остарбайтери. Військовополонені. Концтабори. Масове знищення окупантами мирного населення. Бабин Яр. Голокост. Геноцид ромів. Праведники народів світу в Україні.

 

10

1

Бабин Яр у Києві – символ Голокосту та інших трагедій.

 

11

1

Акт проголошення Української Держави. Опір нацистським загарбникам. Український визвольний рух. Поліська Січ. Українська повстанська армія (УПА). Українсько-польське протистояння. Українська Головна Визвольна Рада (УГВР).

 

12

1

Бойові дії Червоної армії у 1942– 1944 рр. в Україні. «Чорносвитники». Радянський партизанський рух. Вигнання німецьких військ та їхніх союзників з України. Відновлення тоталітарного імперського режиму в УРСР. Депортація кримськотатарського народу як злочин геноциду. Депортація інших етносів Криму.

 

13

1

Культура в роки війни. Пропаганда в умовах Другої світової війни.

 

14

1

Повсякдення в часи війни: стратегії боротьби і виживання. Вплив війни на суспільну свідомість.

 

15

1

Українці у військових формуваннях країн Об’єднаних Націй і держав «Вісі». Внесок українського народу в перемогу над нацистською Німеччиною. Українське питання на Ялтинській і Потсдамській конференціях. Ціна війни для України: людські, матеріальні втрати.

 

16

1

Практичне заняття 5.Роль українців у розгромі нацистської Німеччини.

 

17

1

Узагальнення. Тематичний контроль.

 

РОЗДІЛ 7. УКРАЇНА В ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД

18

1

Україна в системі міжнародних відносин. УРСР - співзасновниця Організації Об'єднаних Націй (ООН). Участь України в інших міжнародних організаціях. Переміщені особи з України. Репатріація. Неповерненці

 

19

1

Встановлення кордонів УРСР із сусідніми державами. Депортація за «обміном населення» між УРСР та Польською Народною Республікою між УРСР та Польською Народною Республікою (1944-1946 рр.). Операція «Вісла». Обмін територіями 1951 р.

 

20

1

Відбудова промисловості: джерела та ресурси (праця мобілізованих, військовополонених, репатріантів, в'язнів виправно-трудових таборів). Становище сільського господарства. Голод 1946-­1947 рр.

 

21

1

Посилення проявів «культу особи» Йосифа Сталіна в УРСР. Особливості державної пропаганди. Ідеологічні інтерпретації перемоги над нацизмом. «Ждановщина» в Україні. Кампанії боротьби проти «українських буржуазних націоналістів» і «безрідних космополітів».

 

22

1

Радянізація» західних областей УРСР. Ліквідація Української греко-католицької церкви. Операція «Захід». Національно- визвольний рух у 1944-1950-х рр. на території України. Бій під Гурбами. «Велика блокада» проти УПА. Депортації родин воїнів УПА. Оунівський рух в еміграції.

 

23

1

Особливості розвитку культури. Повсякденне життя населення України в повоєнні часи: стратегії виживання. Зміни у суспільній свідомості

 

24

1

Практичне заняття 6 «Вирвані з коренем». Депортації українців у 1944–1951 рр.: причини, етапи, наслідки (дослідження тематичних документів).

 

25

1

Узагальнення. Тематичний контроль.

 

РОЗДІЛ 8. УКРАЇНА В УМОВАХ ДЕСТАЛІНІЗАЦІЇ

26

1

Внутрішньополітична ситуація в УРСР. Українці в повстаннях у таборах ГУЛАГу. XX з'їзд Комуністичної партії Радянського Союзу (КПРС). Десталінізація: зміст, ідеологічні обмеження. Суперечливість процесу реабілітації жертв політичних репресій. Ліквідація ГУЛАГу

 

27

1

Децентралізація управління економікою. Розвиток промисловості. Становище сільського господарства

 

28

1

Передання Кримської області до складу УРСР. Соціально- економічна інтеграція Кримського півострова з Україною. Міграції, зміни національного складу населення. Спроби проведення «українізації». Становище кримськотатарського народу у місцях депортації та його боротьба за повернення на батьківщину.

 

29

1

«Шістдесятництво». Київський клуб творчої молоді «Сучасник». Спроби опозиційної діяльності: підпільні групи та організації.

 

30

1

Зародження дисидентського руху. Антирежимні виступи.

 

31

1

Особливості розвитку культури.. Антирелігійні кампанії. Продовження політики російщення

 

32

1

Особливості соціальної політики. Повсякденне життя. Зміни у суспільній свідомості.

 

33

1

Практичне заняття 7 Кримські татари у місцях депортації: форми опору, боротьба за повернення додому..

 

34

1

Узагальнення. Тематичний контроль

 

35

1

Підсумкове узагальнення

 

 

docx
Пов’язані теми
Історія України, Планування
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
142
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку