Поява і розселення людей на планеті Земля

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків . Містить матеріали для уроків та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ 1. Життя людей у первісні часи. Поява й розселення людей на планеті Земля6 ВІ7

Номер слайду 2

1. Пригадайте з курсу 5 класу, чим вирізнялася історія людства за первісної доби. 2. На основі яких даних про минуле людства вчені створили археологічну періодизацію історії?Ми розпочинаємо мандрівку найдавнішими сторінками історії людства. Шукаючи відповіді на запитання освітнього дартсу, ви дізнаєтеся, як жили й розвивались предки людини.

Номер слайду 3

1. ГІПОТЕЗИ ПОХОДЖЕННЯ ЛЮДИНИГіпотеза — наукове положення, висновок, що пояснює певні явища дійсності на основі припущення. Діємо: практичні завдання. Прочитайте навчальний текст і виконайте завдання:а) знайдіть у тексті назви гіпотез про походження людини;б) визначте головні ідеї кожної гіпотези й заповніть таблицю «Гіпотези походження людини» (працюйте в зошитах);в) яка з гіпотез походження людини видається вам найбільш достовірною? Свою думку обґрунтуйте. Прибічники релігійної гіпотези з давніх часів розглядали людину, а також Землю й усе живе на ній, як творіння надприродної сили — богів або Бога. Наприклад, у Давньому Єгипті вважали, що люди утворилися зі сліз бога Сонця Ра. Прибічники космічної гіпотези вважають, що десь на далеких планетах існують високорозвинені цивілізації. Їхні представники могли прилітати й на Землюі вирішили тут лишитися назавжди. Проте під впливом природних умов нашої планети їхня зовнішність поступова набула рис сучасних людей. Автор наукової гіпотези-англійський вчений Чарлз Дарвін. У 1859 р. у своїй праці «Походження видів» він обґрунтував учення про еволюційний розвиток живих організмів . Учений припустив, що людина походить від мавпоподібних предків. З розвитком методів наукових досліджень антропологи, палеонтологи, біологи-еволюціоністи й генетики доповнили еволюційну теорію походження людини новими доказами.

Номер слайду 4

Пізнавально й цікаво. Походження людини крізь призму ДНКГенетики навчилися виділяти ДНК із стародавніх кісток, які знаходять археологи. Американський генетик Девід Райх у своїй книжці «Хто ми такі? Походження людини крізь призму ДНК» наводить результати наукових досліджень. Згідно з ними, 5-7 млн років тому «розійшлися» генетичні лінії шимпанзе й людини від спільного предка.

Номер слайду 5

Гіпотеза. Короткий зміст. Докази достовірності теорії?Людина розглядається як творіння надприродних сил — богів або Бога. Авторитет міфів і священних текстів. Космічна теорія походження людини???Людина з’явилася в результаті еволюції тваринного світу від мавпоподібних предків?Гіпотези походження людини

Номер слайду 6

2. ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗСЕЛЕННЯ ПЕРВІСНИХ ЛЮДЕЙПоміркуймо! Як ви думаєте, чи можна точно встановити час появи людини на Землі? Обґрунтуйте свою думку. Читаємо й розуміємо. За навчальним текстом визначте, які зміни в будові тіла та поведінці найдавніших людей вирізняли їх з-поміж тварин. Учені вважають, що прабатьківщиною людини була Африка. Найдавнішим із них був знайдений у 1994 р. ардіпітек. Він жив приблизно 4,5 млн років тому. До найвідоміших можливих предків людини належала представниця виду афарських австралопітеків Люсі (Ефіопія) близько 3,5 млн років тому. Її рештки були знайдені 24.11. 1974 р. Але в походженні людини ще багато таємниць. Дотепер не знайдено «відсутньої ланки» — решток істоти, яка зробила перший крок від світу тварин до світу людей. «Стрибок» в еволюції був зумовлений мутаціями (змінами), можливо — внаслідок радіоактивного випромінювання уранових руд . Велику роль могла відіграти доба похолодання, зменьшення територій лісів. Групи людиноподібних мавп стали жити на узліссях й у степах. Ці істоти навчилися рухатися по землі. Навички прямої ходи звільнили руки. Внаслідок цього руками можна було захищатися від ворогів, полювати на звірів, викопувати із землі личинки та їстівні корені рослин, можна було розбити один камінь об інший, уламок із гострим кінцем використовувати як різак. Це було вже виготовлене знаряддя праці. Під час постійного вирішення завдань — як загнати звіра до пастки, як виготовити гостру палицю-спис, як зробити з каменя ножеподібну пластину, — розвивався мозок людини. Для спілкування одне з одним люди подавали сигнали, що означали почуття. Так зароджувалося мовлення. Сьогодні на планеті панує єдиний різновид людських істот — людина розумна (латиною Homo sapiens), до якого належать усі земляни. Зовнішність австралопітека афарського (історична реконструкція)

Номер слайду 7

Історичне порівняння. Розгляньте малюнок і на основі його даних визначте:а) які види предків людини існували у найдавніші часи;б) опишіть відмінності у зовнішньому вигляді предків людини та людини сучасного типу — людини розумної;в) визначте за коментарями та малюнками, як змінилися уміння людей протягом еволюційного розвитку. ПРЕДКИ ЛЮДИНИ

Номер слайду 8

Діємо: практичні завдання. Дослідіть історичну карту «Перші люди на Землі» як джерело історичної інформації:а) установіть хронологічну послідовність заселення первісними людьми різних куточків світу: Африки, Європи, Азії, Австралії, Америки;б) поміркуйте, які знання і навички були потрібні первісним людям, щоб досягти далеких країв. ПЕРШІ ЛЮДИ НА ЗЕМЛІ

Номер слайду 9

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯІ. Знаю й систематизую нову інформацію1. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Поява й розселення людей на планеті Земля». Дайте відповіді на запитання.2. Перевірте себе за допомогою онлайн-вправи.

Номер слайду 10

ІІ. Обговоріть 1. Чому питання про походження людини досі залишається предметом дискусій?2. Зіставте малюнки. Який із них, на вашу думку, більш точно відображає суть еволюційної теорії розвитку людства?ІІІ. Мислю творчо. Майстерня гугл-дудл24 листопада 2015 р. пошукач «Гугл» (Google) відзначив річницю знайдення австралопітека Люсі тематичним дудлом. Уявіть себе дизайнером дудлів — намалюйте (або створіть за допомогою відомого вам графічного редактора/онлайн-застосунка) дудл, присвячений одному з предків людини. Представте свою роботу в класі.

pptx
Додано
26 вересня 2023
Переглядів
593
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку