Презентація на тему "Еволюція гомінід" (інтегрований матеріал з історії та біології)

Про матеріал
Дана презентація містить інформацію щодо етапів еволюції гомінід за теорією Чарльза Дарвіна.
Перегляд файлу

image

image

image
ΠΙΘΗΚΟΣмавпа та людина розумна(гр.)та HOMO SAPENS(лат.)


image

image


imageimageТеорія еволюції наукова теорія, що пояснює механізми зміни форм живих організмів, їхніх спільнот та причини утворення біорізноманіття на Землі у процесі еволюції. Перші цілісні теорії еволюції були запропоновані на початку ХІХ сторіччя Еразмом Дарвіном та Жаном Батистом Ламарком.

Еразм Дарвін


12 грудня 1731, Елстон-1 квітня 1802, Дербі) англійський натураліст, лікар і поет, послідовно розвивав систему самобутніх поглядів на світобудову і природу людського організму.

Ламарк

1 серпня 1744 — †18 грудня 1829) — французький зоолог, анатом, натураліст. Він став одним з перших біологів, який створив цілісну теорію еволюції живого світу. Важливою працею Ламарка стала «Філософія зоології», яка побачила світ у 1809 році.


image


image


image


o Антропогенез́    (грец. ανθρωπος — людина, γενεσις—виникнення) —

походження і розвиток усіх видів

АНТРОПОГЕНЕЗ   роду Людина (Homo), розглянуті

в біологічному,       психічному  і соціокультурному плані.

o Антропогенез

image— розділ антропології, що висвітлює питання про місце людини серед організмів, час і місце її виникнення, про первісний суспільний розвиток людей, про фактори олюднення безпосередніх предків людини — двоногих мавп.

o В основі уявлень про антропогенез лежить симіальна (від лат. simia — мавпа) гіпотеза походження людини від високорозвинених

мавпоподібних   предків третинного   періоду, уперше докладно     розроблена  і аргументована   Чарльзом

Дарвіном (1871).


image

image

image

image

image


image

image

image

image


Чарлз Роберт Дарвін

o   image12.02.1809-†19.04.1882) — англійський вчений, що створив сучасну теорію еволюції і запропонував разом з Альфредом Расселом Воллесом принципи природного добору.


Народився

12 лютого 1809

(200 років)

Шрусбері, Шропшир,

Англія

Помер

19 квітня 1882

Національність

Британець

Діяльність

Біологія, Геологія

Дружина

Емма Дарвін

o   Після досліджень у Південній Америці і

Галапагоських островах, де він був під час кругосвітньої подорожі на кораблі «Бігль» 1831–1836, Дарвін опублікував книгу

«Походження видів шляхом природного добору», в якій пояснював еволюційний процес принципами природно й статевого добору.


image


image

Ч. Дарвін “Походження видів”, 1859 р.

o

o    Титульна сторінка «Походження видів», 1859 рік

o    image«Похо́дження ви́дів шляхо́м приро́дного добо́ру або збере́ження о́браних рас у боротьбі́ за життя́» — праця англійського природознавця Чарлза Дарвіна, опублікована 24 листопада1859 року, що є одним з найзнаменитіших творів в історії науки й основоположним у сфері еволюційного вчення.

o    У цій науковій праці Дарвін наводить довгий ланцюжок аргументів (one long argument) для підтвердження своєї теорії.

o    Книга була зрозумілою і пересічному читачеві й уже при першій публікації викликала великий інтерес. Перший тираж накладом 1250 екземплярів був розкуплений в перший день. Представлені в ній положення досі залишаються основою наукової теорії еволюції. Опонентами Дарвіна перш за все є прихильники креаціонізму.

imageБіологічна еволю́ція (англ. Evolution; лат. evolutio, від evolvo — розгортаю) — природне явище зміни популяцій, видів, вищих таксонів, біоценозів, флор і фаун, генів і ознак у часі в ході історії Землі.

image

Біологічна еволюція є частковим проявом загальної еволюції, яка спостерігається серед різних явищ у Всесвіті — від самого Всесвіту, зірок та галактик до еволюції мов, технологій і суспільства.

Загалом під терміном «еволюція» розуміють уявлення про зміни в природі і суспільстві, їхні закономірності й скерованість.


image

image

image


imageАВСТАЛОПІТЕК

o    imageАвстралопітеки (лат. australis — південий та грец. πίθηκος — мавпа) — група викопних двоногих людиноподібних мавп завбільшки з шимпанзе.

o    Австралопітеки жили на початку четвертинного періоду. Вперше рештки були знайдені Робертом Дартом в 1924 році в Таунгі (сучасна ПАР). У 1936 році і пізніше біля Йоганнесбурга знайдено рештки плезіантропів,

1938 року біля Штеркфонтейна парантропів.

o    В 1970-ті роки було відомі знахідки приблизно 400 особин, значна частина в Південній Африці.

image


image


image


ХАРАКТЕРИСТИКА

o    Пітека́нтроп (від греч. πίθηκος і νθρωπος: «мавполюдина"), «яванска людина» — підвид людей, яких розглядають чк проміжний ланцюжок еволюції людини австралопітеками и неандертальцями.

o    Проживав близько 700 — 27 тисяч років назад.

o    imageНаразі пітекантропа розглядають як локальний варіант Homo erectus (поруч з гейдельбергскою людиною в Європі і синантропом в Китаї), характерний виключно для Південно-Східної Азії и не породивший безпосередніх предків людини

image

image

ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ

o    В 1890 голландський лікар Ежен Дюбуа відправився на острів Ява в пошуках предка сучасної людини.

o    imageЧерез місяць розкопок на березі річки Соло біля села Триніль був виявлений скам'янілий мавпячий корінний зуб, а ще через місяць, у жовтні 1891 — черепна кришка, після чого Дюбуа робить висновок, що ці частини належать великій людиноподібній мавпі.

o    Ще через рік за 14 метрів від місця знахідки було знайдено людську стегнову кістку, яка була також віднесена до останків невідомого людиноподібного.

o    За формою стегнової кістки був зроблений висновок про прямоходіння, а сам новий вид названий Pithecantropus erectus (мавполюд прямоходячий). Пізніше за три метри від черепної кришки було знайдено ще один корінний зуб.

НЕАНДЕРТАЛЕЦЬ

o    imageЗнайдений археологом Джонатаном Лики (англ. Jonathan Leakey) в 1961 році і описаний в 1964 як сенсаційна знахідка із ущелшини Олдувай в Танзанії. Пізніше аналогічні знахідки були зроблені в Кооби-Фора, Сварткрансі т а інших місцях Східної та Південної Африки.

o    ЛЮДИНА ВМІЛА , судячи  за

знайденими залишками, які датуються 2,6—3,5 млн.р. назад, існувала більше півмільйона років. Раніше вважався

предком ЛЮДИНИ ПРЯМОХОДЯЧОЇ,

але за останніми даними, був його сучасником.

o    Названий вмілим, оскільки поруч знайдена камяна зброя олдувайскої культуры, зроблена із гальки.

o    Розмір мозку — 500—640 см³.

o    Зріст  - 1,0—1,5 м, вага — близько 100—

150 кг.

o    Раціон: в основному вегетаріанський.


image


image


image


image


o    image
Кроманьйонці — узагальнена назва людей, що жили в пізньому палеоліті і мали сучасний вигляд, вони вважаються предками європейців. Кроманьйонці є першими відомими представниками Homo sapiens у Європі. Перший кістяк кроманьйонця було знайдено в 1868 в гроті Кро-Маньйон (Cro-Magnon) в департаменті Дордонь (Dordogne) у Франції. Вважається, що вони прийшли на зміну неандертальцям на Середньому Сході, в Африці, Європі й Азії близько 40 000 років тому і проіснували до 10 000 років тому. Важко вказати точний час та причину зникнення кроманьйонців. Вони мали сучасні форму кістяка і будову черепа. Відрізнялись від своїх сучасних нащадків тільки дещо більшим об'ємом мозку (приблизно на 4 %) і більш міцною будовою тіла.

o    Займалися полюванням на бізонів і диких коней.

o    Кроманьйонці створювали наскальні малюнки, гравюри, скульптури, прикраси та музику.

o    Вчені припускають, що кроманьйонці вступали в контакти з неандертальцями і неодноразово пов'язують з ними причини зникнення неандертальців.

o    На території України кроманьйонці появилися близько 40 тисяч років тому.


image


Порівнянн з неандертальцем Берцова кістка сучасної людини (ліворуч) та кроманьйонця (праворуч)

Статура кроманьйонців була менш масивною, ніж у неандертальців.

Вони були високорослими (зріст до 180-190 см) і мали витягнуті «тропічні» (тобто властиві сучасним тропічним популяціям людини) пропорції тіла.

imageЇх череп у порівнянні з черепом неандертальців мав більш високе і округлене склепіння, пряме і гладкіше чоло, що виступає підборіддя (неандертальські люди мали скошене підборіддя). Людей кроманьйонського типу відрізняло низьке широке обличчя, незграбні очниці, вузький ніс, що сильно виступає, і великий мозок (в середньому 1800 см³ для знахідок з гротів Ментони).

Порівняння із сучасною людиною З еволюційної точки зору, за морфологічною будовою та складністю поведінки ці люди мало відрізняються від нас, хоча за масивністю кісток скелета і черепа, формою окремих кісток скелета і т. п. антропологи все ж таки відзначають ряд відмінностей.

Так, у науково-популярній книзі «Леза бритви» Івана Єфремова йдеться про подовження ніг — пристосованості до бігу та успішного полювання[1]. Мисливець зі стоянки Сунгир на момент смерті у віці близько 50 років мав зуби без слідів карієсу, хоч і сильно стічені.

image


o Мисливець часів міжлідників’я

image

Рисунок до книги Івана Єфремова «На краю Ойкумени». Ілюстрации до статті «Кроманьйонці».

pdf
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
27 вересня 2023
Переглядів
611
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку