Позааудиторний захід з дисципліни "Бухгалтерський облік" на тему: "Цікаві сторінки історії бухгалтерського обліку"

Про матеріал

Розробка заходу створена з метою сприяння підвищення зацікавленості студентів до вивчення дисципліни "Бухгалтерський облік" та історії виникнення бухгалтерського обліку. Розробка містить цікаві історичні факти з бухгалтерського обліку. Даний матеріал допоможе викладачам дисципліни "Бухгалтерський облік" в організації та проведенні позакласного заходу.

Перегляд файлу

 

Позааудиторний захід з дисципліни

«Бухгалтерський облік»

 

«ЦІКАВІ СТОРІНКИ ІСТОРІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ»

 

Викладач: Доброго дня шановні студенти та гості! Сьогодні у нас незвична зустріч. Пропонуємо  вам  поринути у цікавий світ розвитку бухгалтерського обліку який є невід'ємною складовою частиною всієї історії людського суспільства. Метою нашого заходу є розвиток інтересу до бухгалтерського обліку,  історії його виникнення,  узагальнення і збагачення знань з дисципліни, розвивати комунікативні вміння та професійні інтереси . Епіграфом до нашого заходу будуть такі віршовані рядки

 

1-й ведучий:

Є в світі наука про бухгалтерський облік,

Вона користується попитом скрізь.

Якщо підприємство на вищому рівні,

Бухгалтер досвідчений робить там звіт.

 

Слідкує за тим, щоб продукція їхня

Принесла значний підприємству дохід

Та щоб постачальники із покупцями

Приємно відзначили вигідний хід.

 

Результати фінансові будуть втішати,

Якщо доходи й витрати завжди рахувати.

Щоб збиток не був результатом робіт,

А тільки прибуток прийшов на поріг.

 

Викладач: Для того, щоб зрозуміти та збагнути всю сутність бухгалтерії, необхідно вивчити її історію. Тільки глибокі знання поступового розвитку обліку навчають заслужено цінувати його переваги та значення для господарського життя. За допомогою історії є можливість проникнути в економічне життя минулих століть. Господарські явища, правові відносини, рух цінностей, які належать підприємству, відображають за допомогою слів та цифр – бухгалтерських записів. Бухгалтерія, таким чином, є дзеркалом, яке відбиває частину явищ культурного розвитку народів світу.

 

 

 

2-й ведучий: Піфагор говорив: “Початок - половина цілого”. Те ж саме можна сказати і щодо зародження обліку. Він виник разом з людською цивілізацією 6 тисяч років тому. І перші його кроки мали величезні наслідки для історії. Потреби господарського життя викликали розвиток обліку, що у свою чергу стимулювало зростання цивілізації, особливо таких невід'ємних її частин, як писемність і математика. Перші сліди розвитку систем обліку знаходять в долинах річок Тигр, Нил, Євфрат.

 

1-й ведучий: У Давньому Єгипті декілька тисяч років тому навчилися робити папірус, на свитах якого реєструвалися факти господарського життя, проводили інвентаризацію майна і поточний облік отримання і видачі срібла, хліба та  інше. Наприкінці дня складався звіт. Важливим  моментом матеріального обліку було щоденне виведення залишків.

 

2-й ведучий: Давній Єгипет – батьківщина рахівництва на свитах папірусу , в той час, як у Вавілонії вперше почали вести облік на картках, зроблених з м'якої і вологої глини у вигляді пластинок-“таблеток”. Очеретяною паличкою на цих пластинках робили написи і зберігали їх в глиняних глеках або очеретяних корзинах.

 

1-й ведучий:  У Персії розквіт обліку припадає  на 522-486 рр. до н.е. Оплата роботи здійснювалася натурою і грошима по “вимозі-наряду”. Чиновники, що знаходилися в роз'їздах, пред'являли листи (командировочні посвідчення) і отримували продовольство по нормах. Бухгалтери і контролери реєстрували і факти господарського життя, і анонімні листи, і називалися урочисто – “очі і вуха пануючи”.

 

2-й ведучий: За часів античного світу облік робить крок вперед. У Стародавній Греції облік ведеться на дощечках, вибілених гіпсом, або на папірусі. У Стародавній Греції вівся облік матеріальних цінностей, і лише багаті люди призначалися на посаду з матеріальною відповідальністю. Державі були вигідні недостачі: якщо хтось вкрав 5 драхм, він віддавав 50, тобто покривав недостачу в 10-кратному розмірі. Для доказу достовірності звітів проводилися інвентаризації.

 

1-й ведучий: У Афінах звітність носила публічний характер, дані звітності виставлялися уздовж доріг або на публічному зібранні народу. Розмежовувалися облікові і контрольні функції. Ревізор мав рівні права з “головним бухгалтером” і в той же час не залежав від нього.

У Римі записи в обліку виконувалися на полотні, папірусі, пергаменті, на дерев'яних, покритих воском дощечках. Основні досягнення полягають в створенні системи облікових регістрів. У давньоримській бухгалтерії перша книга призначалася для щоденного запису чинників господарського життя; цю книгу надалі називають меморіалом. При реєстрації боргів вперше виникають терміни “дебет” і “кредит”.

Задача

Викладач: А зараз давайте спробуємо розв’язати  наступну задачу, уважно послухайте умову і подумайте. Отже,  « Хтось має 4000 дукатів готівкою і на 8000  дукатів товарів, які  знаходяться в далеких країнах. Припускається, що з 10 однакових кораблів, на яких перевозиться товар, один тоне» Чому буде дорівнювати в даному випадку сальдо рахунку «Товари»?

 (Підводяться підсумки)

3-й ведучий: Йшли роки, століття змінювалися століттям, з'являються нові визначення бухгалтерського обліку. Німецький бухгалтер В. Швайкер писав: “Бухгалтерія є не що інше, як майстерний запис, або опис торгових і інших операцій, домашнього господарства, доходів, ренти та інших подібних операцій при отриманні, покупці, продажі та інших явищах, яка, правильним і майстерним способом застосована, і може безпомилково, негайно і без утруднень привести до кінцевого результату”. Великим досягненням В. Швайкера було те, що він спробував згрупувати всі факти господарського життя торгового підприємства і звести їх до 150 стандартних проводок.

4-й ведучий: У розробках англійських бухгалтерів з’являються такі поняття як амортизація, форми рахівництва і теорія рахунків. У Франції Ф. Менігр вперше ввів складну бухгалтерську проводку. Ж. Саварі наполягав на необхідності ведення як основних, так і допоміжних книг. Таким чином, він ділив рахунки на синтетичні і аналітичні.

3-й ведучий: Облік в Росії формувався під впливом європейської бухгалтерської думки. Облік вівся в монастирях, маєтках, домашньому господарстві, торгівлі і лихварстві, будівництві і промисловому виробництві. У монастирях існував складний порядок розподілу обов'язків і обліку: матеріальна відповідальність за всі цінності покладалася на скарбника; скарбник зберігав ключі від складів; доглядач (ревізор) опечатував склади. Для грошових доходів відкривалася книга, де вказувалися дата, джерело надходження та  витрати скарбником або доглядачем. Велися книги відомостей про урожай, списання продуктів.

4-й ведучий: У маєтках облік починається з XVII ст. Об'єкт обліку – кріпосні. Облік кріпосних вівся як синтетичний, а худоби, інвентаря – як аналітичний. Проводилася інвентаризація людей і цінностей. Записи велися або на бирках, або в книзі. Відпрацьований на панщині час реєструвався в табелі. Окрім табеля велися:

1) хлібна книга;
2) грошовий зошит;
3) зошит обліку данини  з мужиків;
4) домашній журнал про скарги, втечі, відомості про народження і смерть селян.

3-й ведучий: У домашньому господарстві основу обліку складав кошторис. У другій половині XVIII ст. в обліку виникає напрям в створенні науки домоводства. Пропонувалося ведення щоденної книги-журналу руху провізії із записами про виділення провізії для панів і слуг. Вкінці  місяця виводилися залишки, тобто підводилися підсумки.

4-й ведучий: Значні зміни в організації обліку відбулися при Петрові I. Для вивчення обліку по європейському зразку закордон відряджали спеціальних осіб, які перекладали російською мовою книги по комерційній справі. Петро I домігся  не тільки точного обліку державних доходів і витрат, але і правильного ведення обліку на казенних заводах. Була створена “Ревізійна колегія”.

3-й ведучий: В Україні дословянського періоду територію населяли різні народи і племена. Точних відомостей щодо обліку в трипільській культурі , греків на Чорноморському узбережжі , племені скіфів майже немає. Але за певного рівня цивілізації з розвиненими видами ремесел, господарством мав існувати і відповідний облік майна.

 

4-й ведучий: В XVIXVII ст. економіка, торгівля, грошовий обіг, фінансова система і облік були організаційно поєднані з Польщею та Російською імперією. Економіка мала чітко визначений аграрний, а згодом аграрно-індустріальний характер. В другій половині XIX ст., значну увагу починають звертати на економічний бік життя: створюються позичкові каси, кооперативно-кредитні товариства. У Росії (частиною якої була Україна) застосування бухгалтерії мало місце в Новгороді, Пскові, у містах, які підтримували постійні торговельні відносини із Заходом.

 

 

3-й ведучий: На початку XX ст. створюються інститути, здійснюються наукові розробки, в яких приймає активну участь визначний український економіст Михайло Іванович Туган-Барановський. Волинь і Галичина в цей час відійшли до Польщі, Буковина — до Румунії, а Закарпаття — до Чехословаччини. В обліку переважали ідеї німецького напряму бухгалтерської школи.

 

4-й ведучий: За останні двадцять років відбувся перехід від планової системи економіки до ринкових відносин, прийнято низку законів що регулюють ведення бухгалтерського обліку в Україні. Стандарти бухгалтерського обліку узгоджуються з існуючими міжнародними стандартами.

 

Викладач: А зараз давайте проведемо конкурс розгадування ребусів  бухгалтерських термінів.  Хто швидко і правильно відгадає зашифроване слово в ребусі, то отримає 1 карьерку.  Отже, починаємо у вас є 5 хвилин . У кого готова відповідь, прошу підняти руку.

Ребуси

(підводяться підсумки)

Викладач: Слово "бухгалтер" виникло в Німеччині. (нім. Buchhalter, Buch — книга, Halter - тримати) . Спочатку осіб, які займаються веденням облікових книг, називали - писцями. З 1498р. по велінню імператора Максіміліана-I їх стали називати бухгалтерами. Чимало відомих людей розпочинали власну кар’єру з роботи бухгалтером. Деякі шукали свою професію, а іноді й заробіток, перебираючи та змінюючи рід занять, у тому числі випробувавши себе й у бухгалтерії. Давайте дізнаємось хто ж особливо відзначився із екс-бухгалтерів та хто є основоположником сучасних принципів бухгалтерії..

 

1-й ведучий Лука Пачолі  Видатний італійський математик, закоханий в світ чисел написав першу друковану книгу з бухгалтерського обліку. У 1470 р. він написав підручник по комерційній арифметиці. 1494 р – рік виходу в світ відомого «Трактату про рахунки і записи» який мав місце у фундаментальній праці Луки Пачолі «Сума арифметики, геометрія, вчення про пропорції і відносності». Бухгалтерський облік Пачолі трактує як прикладну математичну дисципліну. Друкована робота приносить йому славу і визнання, трактат перекладають на безліч мов. Не дивно, що ця людина отримала титул «батька сучасної бухгалтерії». А відомий німецький філософ Освальд Шпенглер назвав Пачолі в числі трьох людей, які змінили світ (поряд з Коперником і Колумбом).

2-й ведучий Бенедетто Котрульї.  В його працях вперше говориться про бухгалтерський облік як про науку. Бенедетто Котрульї розглядав бухгалтерію з двох сторін: як знаряддя управління окремим підприємством і як універсальну методологічну науку. Котрульї розташував кредит на лівій, а дебет на правій стороні рахунку. Для обліку грошових коштів він передбачав дві колонки, в першій наводилася оригінальна валюта, в другій – її переклад в місцеву. При цьому він не приводив методів обчислення валютних різниць, але підкреслював їх значення, вказуючи, що той, хто не розуміє необхідності подібних перерахунків, не заслуговує на звання бухгалтер.

 1-й ведучий Елізабет Арден . Перш ніж відкрити власну справу, вона змінила не одну професію. Зокрема, коли Елізабет тільки переїхала в Нью-Йорк, то працювала бухгалтером у фармацевтичній лабораторії, паралельно проводячи на кухні експерименти по створенню косметики, від сморіду яких сусіди божеволіли. У 1910 році міс Арден відкрила свій косметичний салон на П’ятій авеню. Без сумніву, тільки поєднуючи знання з бухгалтерського обліку з  величезним бажанням створювати косметику найвищої якості, Елізабет Арден зуміла грамотно вибудувати свій бізнес.

2-й ведучий Аль Капоне Одна з професій Аль Капоне (Al Capone) — гангстера і мафіозо, відомого всьому світу, — бухгалтер. Мало кому відомо, що, ставши сімейною людиною, він полишив роботу у Френкі Єля, відомого в Брукліні злочинного ватажка, і влаштувався на роботу звичайним бухгалтером у Балтіморі. Але в історії він запам’ятався як король мафії, а міг бути і «королем бухгалтерії». До того ж цікавим є те, що саме скромний і, напевно, дуже сміливий бухгалтер Френк Вілсон зумів «дістати» докази для кримінальної справи проти Капоне. Тривалий час жодне державне відомство, незважаючи на старання, не могло викрити його в махінаціях і несплаті податків, адже на мафіозо працювали кращі юристи країни. Саме бухгалтер Френк Вілсон, вивчивши конфісковані в закладах Капоне документи й архіви податкової служби за декілька десятиліть, виявив докази несплати податків. На підставі цього Аль Капоне і був засуджений. Саме завдяки старанням професійного бухгалтера вдалося зловити «короля мафії».

 1-й ведучий  О. Генрі визнаний майстер американського оповідання. Але хтозна, як склалася б його творча доля, якби не одна подія в його житті. Цікаво яка? Його викрили в розтраті (справедливо чи ні — питання спірне), коли він працював касиром і рахівником у банку в техаському місті Остіні. За цей вчинок  Вільям Сідней Портер (так звали майбутнього письменника) потрапив за грати на 3 роки. Саме в ув’язненні він розпочав свою літературну кар’єру — напередодні Різдва захотів порадувати доньку, а оскільки грошей не було, у подарунок склав для неї оповідання «Різдвяний подарунок Діка-Свистуна». Так і сталося перевтілення бухгалтера в майстра слова.

2-й ведучий  Олександр Миколайович Вертинський — видатний актор, композитор, поет і співак, кумир естради. Олександру було 13 років, коли про нього вже подейкували як про перспективного молодого літератора. Газети та журнали охоче друкували написані Вертинським розповіді. Щоправда, на життя собі він заробляв різними способами: працював вантажником, продавав листівки, був коректором у друкарні, грав у аматорських спектаклях. Працював він і бухгалтером у готелі «Європейський», але незабаром був звільнений «за непридатність». І хоча талановиті люди талановиті в усьому, але бухгалтерські премудрості не спокусили Вертинського настільки, щоб творити й у цій стихії.

 1-й ведучий  П’єр Карден — французький модельєр, «жива легенда моди». Він порушив традицію «мода — для жінок» і створив першу колекцію чоловічого одягу. Запровадив у моді стиль «унісекс», створив міні-сарафани, «жакети-бульбашки», навіжені краватки «у квіточку». Він є новатором, який утворив власну імперію. Важко повірити, але П’єр Карден розпочав свою карьеру  із професії бухгалтера та пропрацював бухгалтером близько 4-х років. І бухгалтерський досвід приніс свої дивіденди: Карден — не лише чудовий модельєр, але й успішний бізнесмен.

2-й ведучий  Френк Робінсон . Цей чоловік був не лише прекрасним бухгалтером, а й чудовим каліграфом. Саме він придумав, а потім і написав красивими фігурними буквами назву напою, який винайшов його роботодавець Джон Пембертон. Сьогодні придуманий Робінсоном логотип мабуть відомий кожній людині, адже мова йде про напій  Coca-Cola.

1-й ведучий  Карл Маркс. Соціолог, економіст, політичний журналіст і громадський діяч у своєму знаменитому «Капіталі», цієї настільної книги економіста, визначив бухгалтерський облік як «засіб контролю і уявного узагальнення» процесу виробництва. А відомий політик Отто фон Бісмарк якось сказав про Маркса «З цим бухгалтером ще наплачеться вся Європа».

2-й ведучий  Джон Рокфеллер — перший «доларовий» мільярдер і найбагатша людина в історії. У 16 років протягом шести тижнів він оббивав пороги великих фірм, намагаючись влаштуватися бухгалтером. І йому це вдалося — Рокфеллера взяли на місце асистента бухгалтера в компанію Hewitt and Tuttle. У 18 років Джон став молодшим партнером у торговій фірмі. Коли йому виповнилося 25, усі його знайомі вважали, що він назавжди пов’яже власне життя з бухгалтерським обліком. Але він закохався... Любов, бажання заробити капітал і знання, які він набув за час роботи бухгалтером, допомогли Рокфеллерові стати нафтовим магнатом і заробити мільярди.

Викладач:  Шановні студенти, а які на вашу думку, професійні якості та риси характеру повинен мати бухгалтер, економіст, взагалі працівник фінансово-економічного відділу?

Висловлювання на задану тему

Викладач: А чи  знаєте ви , що бухгалтерський облік має свою символіку ? У 1944 р. французький вчений Жан-Батист Дюмарше запропонував міжнародний герб бухгалтерів, що складався з трьох фігур: сонця – бухгалтерський облік освітлює господарську діяльність; вагів – символізують  баланс; кривою Бернулі, яка символізує, що облік, одного разу виникнувши, існуватиме вічно. Український переклад девіза на гербі “ЗНАННЯ-ДОВІРА-НЕЗАЛЕЖНІСТЬ”. У 1946 р. Же.-Б. Дюмарше помер, а Міжнародний конгрес бухгалтерів в тому ж році затвердив  цей герб як інтернаціональну емблему облікових працівників.

Викладач:  А зараз пропоную вам хвилинку гумору ,  послухайте гумореску «Бізнесмен»

Гумореска

 

 

Викладач: Робота бухгалтера  це суцільні цифри, це робота яка потребує уважності та вміння проводити велику кількість розрахунків. В наш час в зв’язку з глобальною комп’ютеризацією робота бухгалтера значно полегшується застосуванням спеціальних комп’ютерних програм. Проте так було не завжди.

3-й ведучий  Найдревніщий винахід пристрою для рахування належить  жителям Стародавньої Греції . Дошка із заглибинами для каменів, яка слугувала для простих операцій із числами мала назву Абака . Незважаючи на свою простоту, а можливо, саме завдяки їй, абаки були популярними дуже довго. В Англії від цього рахівничого пристрою дістало назву казначейство: його називали «палатою шахової дошки», через те що основа абаку розташовувалася на розграфленій дошці, схожій на шахову.

 

4-й ведучий  Рахівниця. Дерев'яну рамку із чорними та білими «кісточками», перестук яких передував кожній покупці, у магазинах можна було побачити аж до 90-х років.  Існувала у ті часи і своєрідна прикмета: хочеш дізнатись, які справи у бухгалтера, – поглянь на його рахівницю. Якщо дроти, на яких закріплені «кісточки», відполіровані до блиску – у їхнього господаря справи на місці не стоять. Любили рахівниці й за простоту: живлення вони не потребували, результат можна було побачити відразу, та й злодіїв не варто було боятися – коштували рахівниці в той час зовсім дешево.

 

3-й ведучий  Арифмометр. Дата народження подібних машин приблизно 100 р. до н.е., а от 1672 року математик Готфрід Лейбніц створив прообраз сучасніших арифмометрів – так званий калькулятор Лейбніца. А вже ближче до радянських часів, 1885 року, російсько-шведський винахідник Вільгонт Теофіл Однер налагодив випуск надійного та популярного арифмометра. До 1931 року модель називалась «оригінал Однер», а після того дістала назву від заводу (імені Дзержинського), на якому виготовлялася «Фелікс». Його майже без змін випускали аж до 70-х років, а кількість випущених пристроїв навіть не рахували. «Служив» «Фелікс» у бухгалтеріях, його навіть возили із собою як портативну лічильну машину. Важив такий «калькулятор» аж 4,5 кг і коштував близько 15 карбованців. Працював він таким чином: оператор вибирав перше число за допомогою маленьких важелів і, залежно від потрібної операції, прокручував ручку приладу вгору або вниз, і це число відтворювалось у списку результатів. Тільки тоді вибирали друге число, і знов оберталася ручка. Множення та ділення відбувалися за дещо складнішим принципом. У роботі «Фелікс» був зовсім не тихим. Кожен оберт ручки навіть у новій машині супроводжувався акомпонементом усієї внутрішньої механіки, коліщат і шестерень. Особливо це відчувалося, коли в одному приміщенні працювало відразу кілька людей. Щоб полегшити життя користувачам, згодом до конструкції додали електродвигун, котрий прокручував ручку автоматично.

4-й ведучий  Досить довгий час людство обходились великими, настільними калькуляторами, поки на початку 1970-х років почали з’являтися кишенькові калькулятори. Форма та функції говорили самі за себе. Сьогодні ми і уявити не можемо людини, у якої б не було маленького помічника в обрахунках.

3-й ведучий  Із середини 50-х років механізація обліку набула потужного поштовху. Голов­ним ідеологом машинної бухгалтерії став Василь Іванович Ісаков (1913-1986). Він формує таблично-перфокарточну форму рахівництва, створює вчення про комплексну механізацію і автомеханізацію обліку, видає велику кількість монографій, статей, підручників, підготовлює велику кількість учнів і послідовників.

4-й ведучий  Комп'ютерні системи бухгалтерського обліку пройшли великий історичний шлях становлення і розвитку. Ринок комп'ютерних систем бухгалтерського обліку почав формуватися з кінця 80-х років. Сьогодні існує велика кількість різноманітних програмних засобів автоматизації бухгалтерського обліку: від засобів автоматизації локальної задачі бухгалтерського обліку до повнофункціональних комп'ютерних систем бухгалтерського обліку в складі інформаційних засобів підприємства.

 

Викладач: Економічні знання та знання бухгалтерського обліку ніколи не будуть зайвими. Комусь вони потрібні для правильного ведення домашнього господарства, комусь на перших сходинках для успішної здачі сесії. Але хто знає, як складеться Ваше життя? Можливо Ви будете прагнути стати головним бухгалтером. А можливо Ви вирішите започаткувати свою власну справу. В будь якому випадку без економіки і бухгалтерського обліку вам не обійтись. Пропоную для вас провести тест « Чи зможете Ви стати гол. бухгалтером». На аркушах паперу відмічайте бали, по завершенні тесту підрахуйте їх і дізнайтеся результат. Отже….

 

  1. Головний бухгалтер зробив помилку в документах, внаслідок цього на фірму наклали штраф. Директор вимагає найти винного і покарати. Ваші дії?
  • підставлю головного бухгалтера і таким чином займу його місце - 1
  • використаю цю ситуацію, щоб мати довіру головного бухгалтера – 2
  • взагалі не буду втручатися, нехай все вирішують самі – 3
  1. Ви зробили помилку, яку ніхто не помітив. А через місяць Ви плануєте розрахуватися. Ваші дії?
  • Відразу ж у сьому зізнаюся керівництву, будемо разом вирішувати як можна її виправити – 1
  • Нікому нічого не скажу, мені вже все одно  - 2
  • Зізнаюся тільки тоді, коли моя помилка стане відомою – 3
  1. Організація облікової роботи потребує багато часу і сили. А як у Вас?
  • Нічого не встигаю, постійно залишаюся працювати після закінчення робочого дня – 1
  • Черезмірне завантаження справами тільки тоді, коли звітний період -  2
  • Ми із співробітниками дружна команда. У нас все чітко за графіком – 3
  1. Через тиждень відбудеться семінар бухгалтерів у Києві. Чи поїдете Ви на семінар?
  • Обов’язково поїду. Можна буде поспілкуватися з колегами, поділитися досвідом – 3
  • Так, якщо під час семінару буде фуршет – 1
  • Не поїду. Краще прочитаю про цей семінар в Інтернеті – 2
  1. Головний бухгалтер йде на заслужений відпочинок. Вам запропонували його місце. Ви?
  • Відразу ж погоджусь, я вже давно чекаю, коли він піде – 3
  • Не знаю, чи зможу я – 2
  • Ні в якому разі, це велика відповідальність – 1
  1. Ваша фірма відкриває нову філію. Посада бухгалтера поки що вакантна. Ваші дії?
  • Проявлю ініціативу та запропоную свою кандидатуру на посаду – 3
  • Буду чекати свого зіркового часу. Нікуди не піду -  1
  • Ненав’язливо нагадаю про свої заслуги перед фірмою – 2
  1. В бухгалтерії після перевірки відбувається повний хаос, головний бухгалтер захворів, а керівник вимагає виконати всі справи до кінця робочого дня
  • Це не можливо, навіть не буду і пробувати – 1
  • За будь яку ціну справи виконаю – 3
  • Виконаю все, що встигну. Керівник повинен розуміти, що я теж людина – 2
  1. Податковий інспектор уже пів дня тримає вас у інспекції і не видає Вам довідку про відсутність заборгованості. Ваші дії?
  • Все покину і піду. Нехай керівник сам сюди їде – 1
  • Розплачуся і цим викличу жалість. А може довідку дадуть таким чином – 2
  • Намагатимуся відвести інспектора в бік і ще раз домовитися – 3

Підсумуйте цифри та перевіримо результат:

24 – 20 – Головний бухгалтер  це посада для Вас. Судячи з відповідей, ви акуратна, пунктуальна і організована людина. Ви беретесь за справу, тільки тоді коли з впевненістю знаєте, що Ви її виконаєте. Вам можна довірити управління підлеглими. Сміливо пропонуйте керівнику вашу кандидатуру на посаду головного бухгалтера, якщо його крісло ще вільне.

19 – 14 Посада головного бухгалтера поки що не для Вас.. Але якщо вам її запропонують, не поспішайте відмовлятися. Просто попрацюйте над своєю самоорганізацією. Навчайтеся, адже досконалість не має меж. І ще. Відносьтесь поблажливо до чужих помилок.

13 – 8 Керівнику фірми, куди Ви подасте своє резюме, можна тільки поспівчувати. Ви не можете самостійно прийняти рішення, любите  перекладати відповідальність на чужі плечі. Якщо хочете зробити кар’єру , то варто  позайматися для початку психотренінгом.

 

Викладач заключне слово підведення підсумків Ось і завершилась цікава та захоплююча подорож у цікавий світ розвитку бухгалтерського обліку .

Проведення даного заходу дало можливість створити належні умови для розвитку вашої пізнавальної активності та зацікавленості, зробити аналіз теоретичної та практичної підготовки. 

Дякую всім учасникам заходу. Добре, що ви маєте свої думки та вміло застосовуєте здобуті знання.  Ви сьогодні  довели свою обізнаність, інтелектуальність, творчість.

 

Вірш  «Про бухгалтерський облік»

 

На останок, шановні студенти , хочу вам порадити. Якщо ви будете у складній життєвій чи професійній ситуації, то не впадайте у відчай, а зібравши всі свої знання і вміння, шукайте вихід. Той, хто хоче, робить більше, ніж той, хто може. Успіх приходить до тих, хто рухається вперед, до тих, хто розподіляє свої сили з розумом. Людина лише там чогось домагається, де вона сама вірить у свої сили. Віри вам у ваші сили!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бровко Лариса Василівна
    Дякую за цікаву розробку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
28 листопада 2018
Переглядів
2167
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку