Позакласний захід "А ти знаєш, що...".

Про матеріал
Математику, нажаль, люблять не всі, але щось незвичайне читати всім корисно та цікаво. У цьому й полягає мета даного заходу, що містить цікаві факти про математику та математиків.
Перегляд файлу

«А ти, знаєш що...?»: цікаві факти про

математику

Математика – це не так вже й нудно. Пропоную вам 23 неординарних фактів про цю складну, але цікаву науку.

Ми здавна чули фразу, що математика – цариця всіх наук. Та як полюбити цю точну науку, коли усілякі рівняння та задачі стають в один момент такими незрозумілими? Сьогодні я розповім Вам 23 цікаві факти про математику і гарантую, що після цього вона не здаватиметься вам такою нудною.

 

1.         З постійним розвитком IT-технологій поступово змінюються інші галузі науки. І математика цьому хороший приклад. У 1900 році всі світові математичні знання можна було помістити в 80 книг, а сьогодні можна заповнити понад 100 тисяч книг.

image 

2.         А чи замислювались ви над тим, як виникла десяткова система розрахунку? А причиною тому є десять пальців на руках людини. Звучить дивно, еге ж? Перші розрахунки починались на пальцях рук. Найменше число яке точно ділиться на всі числа від одного до десяти є 2520.

image 

3.         В основу звичайної десяткової системи покладено числення 10, а от стародавні вавилоняни мали свою систему в основі якої було 60 різних цифр і символів для запису цифр. Можливо, саме тому ми маємо 60 хвилин, 60 секунд та 360 градусів.

image 

4.         Число Пі було вперше обчислено індійським математиком

Будхайяна в VI столітті нашої ери. Вчені протягом багатьох століть намагались вирахувати точність підрахунку числа «пі». І знову ж таки, у Стародавньому Єгипті та Вавилоні проводились перші розрахунки, але точність обмежувалась двома-трьома знаками після коми. Рекорд встановили японці у 2009 році. Їм вдалось обчислити число «пі» до 2576980377524 знаку, тобто більш ніж два з половиною трильйони знаків після коми.

image 

5.         Якщо 1 розділити на 998001, то отримаємо повну послідовність порядку від 000 до 999.

image 

6.         Звичайна рулетка в казино утворює суму всіх чисел (від нуля до 36), тобто число – 666, його ще називають «число звіра». Якщо записати його римськими цифрами то воно матиме такий вигляд DCLXVI, тобто в ньому містяться всі римські цифри (крім М – тисяча) в порядку спадання.

image 

7.         Число «нуль» неможливо записати римськими цифрами, оскільки його тоді не існувало, але першими хто його придумав та використав – індійці.

image 

8.         Ще зі школи ми знаємо, що на нуль ділити не можна, але мало хто знає чому. Розглянемо на прикладі числа 7. Запис 7 : 0 можна вважати скороченням від 0 · х = 7. Тобто нашим завданням є віднайти число яке після множення на 0 дає 7. Основною якістю нуля, яка лежить також у його визначенні є властивість, що при множенні на 0 ми завжди отримуємо 0. Строго кажучи, не має числа, яке після множення на 0 дасть щось інше крім нуля. Виходить, наше рівняння не має взагалі жодного вирішення та навіть сам запис не містить жодного сенсу, звідси й фраза «на нуль ділити не можна».

image 

9.         А от приклад, як одна помилка може вплинути на роботу техніки. 21 вересня 1997 році через помилку в діленні на нуль в комп'ютерній системі керування ракетного крейсера Йорктаун (USS Yorktown CG-48) Військово-морського флоту США, всі прилади на кораблі вимкнулись.

image 

10.   Тепер дещо цікаве: помножте ваш вік на сім і отримане число помножте на 1443. У результаті, ваш вік буде записаний три рази поспіль.

image 

11.   Який математик точно передбачив день своєї смерті за допомогою арифметичної прогресії? Англійський математик Абрахам де Муавр в літньому віці одного разу виявив, що тривалість його сну зростає на 15 хвилин в день. Склавши арифметичну прогресію, він визначив дату, коли вона досягла б 24 годин – 27 листопада 1754. У цей день він і помер. 

image 

12.   У математиці існують: теорія ігор, теорія кіс, і теорія вузлів. 

 

image 

 

13.   Знак рівності «=» вперше застосував Роберт Рекорд в 1557 році. 

 

image 

14.   Сума чисел від 1 до 100 – 5050.

 

image 

 

 

15.   Мить – це одиниця часу, яка триває приблизно соту долю секунди. 

 

image 

 

16.   Чарльз Лутвидж Доджсон – маловідомий британський математик, який присвятив більшу частину свого життя логіці. Незважаючи на це, він всесвітньо відомий письменник під псевдонімом Льюїс Керролл. 

image 

17.   Першою жінкою-математиком вважається гречанка Гіпатія, що жила в єгипетській Олександрії в IV-V століттях н.е. 

image 

18.   Число 18, є єдиним (крім нуля) числом, сума цифр якого в 2 рази менше нього самого. 

 

image 

 

19.   Американський студент Джордж Данциг запізнився на заняття, через що прийняв записані на дошці рівняння за домашнє завдання. Насилу, але він з ними впорався. Як з’ясувалося, це були дві «нерозв’язані» проблеми в статистиці, над вирішенням яких вчені билися багато років. 

 

image 

20.   Вперше про математику Софія Ковалевська дізналася в дитинстві, коли замість шпалер на стіни її кімнати наклеїли листи з лекціями одного математика про диференціальне і інтегральне числення. Заради науки вона оформила фіктивний шлюб. У Росії жінкам заборонялося займатися наукою. Її батько був проти виїзду дочки закордон. Єдиним способом було заміжжя. Але пізніше фіктивний шлюб став фактичним і Софія навіть народила дочку. 

 

image 

 

21.   Існує багато притч про те, як одна людина пропонує іншій розплатитися з нею за послугу таким чином: на першому клітку шахової дошки той покладе одне рисове зернятко, на другій – два і так далі: на кожну наступну клітину вдвічі більше, ніж на попередню. В результаті той, хто розплачується таким чином, неодмінно розоряється. Це не дивно: підраховано, що загальна вага рису складе понад 460 мільярдів тон. 

image 

 

22.   Релігійні євреї намагаються уникати християнської символіки і взагалі знаків , схожих на хрест. Тому учні деяких ізраїльських шкіл замість знака «+» пишуть знак, що повторює перевернуту букву «т» .

 

image 

 

23.   На Русі за старих часів використовувалися як одиниці виміру – відро (близько 12 л), штоф (десята частина відра). У США, Англії та інших країнах використовуються барель ( близько 159 л), галон (близько 4 л), бушель (близько 36 л), пінта (від 470 до 568 кубічних сантиметрів).

image 

Як бачимо, математика важлива наука для нас усіх. І неважливо, подобається вона комусь чи ні, потрібно на усі речі дивитись під іншим кутом. Можливо, в цей момент ви зумієте відкрити для себе щось зовсім нове.  

 

pdf
Додано
11 січня 2021
Переглядів
719
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку