Позакласний захід "Березень - світанок весни"

Про матеріал
Під час проведення заходу учні познайомляться із історією походження назви весняного місяця, із видатними особистостями, що народилися навесні,спробують навички акторської майстерності, проявлять творчий підхід до справи
Перегляд файлу

 

               Позакласний захід з української літератури

Тема:       Березень - світанок весни

Мета:  познайомити учнів із історією походження назви весняного місяця, із видатними особистостями, що народилися навесні, формувати навики акторської майстерності, творчий підхід до справи, виховувати почуття естетичної насолоди, поваги до творчих особистостей

Хід заходу

І Вступне слово вчителя літератури

ІІ Основна частина

( звучить музика)

 Вед. 1   Березень — первісток весни, спадкоємець лютого, провісник квітня, ранок весни і ранок року, адже колись новий рік зустрічали саме в березні. Вед. 2   Це місяць — сонцегрій, весновій, вітроніс.

Вед. 1  Місяць назвали так тому, що в березні плаче білокора береза.

Вед. 2    До речі, є таке народне прислів’я про березовий сік: «Парубок нап’ється — велетнем стане, дівчина нап’ється — коханого зустріне».

Вед. 1 Березень в Україні часто називають Шевченковим. І це не випадково : щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас,  і щороку новим, неповторним.

Вед. 2  Тарас Григорович Шевченко - велика і невмируща слава українського народу. Під думи народні налаштовував свою ліру Кобзар, тому й оживало в його полум’яному слові все те, що таїлося в глибині душі народу.
                   («Думи мої, думи мої» - Бєгун Юлія )

Вед. 2  Які у вас асоціації з березнем? Мені, наприклад, чомусь відразу згадуються квіти – підсніжники, крокуси, тюльпани, мімози, гілочки верби. Вед. 1 Нехай земля ще вкрита снігом і мороз може протриматися цілий місяць, все одно вже відчувається подих весни – у дзвінкій капелі сонячним днем, в радісному пташиному багатоголоссі, в несподіваному оптимізмі і заряді нової енергії.

(Гра на скрипці – Брунчалін Олександр)

Вед.2   Відродження, розквіт усього живого відбувається саме навесні. Весняне сонечко засвітило. Все оживає, потік весни пробуджує все навколо. 21 березня святкують  Всесвітній день поезії, бо поезія єднає серця.

(читання вірша                                         )

Вед. 1 Українську поезію сьогодні важко уявити без Ліни Костенко. Вона народилася навесні 19 березня 1930 р, чудової пори, коли природа починає новий виток життя, в день, коли прилітають лелеки. В цьому році їй виповнилося 87 років.  

Вед. 2 У її дивовижному за красою і силою поетичному слові гармонійно поєдналися зворушлива ніжність і твердість духу справжнього борця, філософська заглибленість у проблеми буття і пристрасна емоційність.

(вірш Ліни Костенко                                 )

Вед. 1 Кажуть, що людина народжується двічі: перший раз, коли вона з’являється на світ. А другий раз – коли вона вперше покохає.  Адже, коли людина  покохає, перед нею відкривається вся краса  і радість життя.

Вед. 2 Україна – це наша земля. Рідний край із славною історією, з мудрими,талановитими людьми, з чарівною піснею, що дивує весь світ,

   (пісня                 Вікторія Писенко)

Вед. 1 Не мода це й не дивна забаганка…

Нелегко нашим недругам збагнуть,

Чим є для українця вишиванка?

І що у ній за таємнича суть?

Вед. 2 Нитки, неначе мрії кольорові,

Вплелися в долі біле полотно…

Вона – це символ віри і любові,

Що нам Господь вручив колись давно.

(пісня «Вишиванка»)

Вед. 1 Прислухайтеся до весняного пташиного співу, до чистої і мелодійної української пісні, до кожного голосу, до рідного слова, до дзюрчання струмочка, плескоту хвилі на річці, одвічного шуму вікових лісів, і ви зрозумієте, яке це щастя чути світ!

   (Український танець )

Вед. 1Велика і прекрасна наша земля. Змінюється, вічно оновлюється вона. Погляньте навколо: ласкаво світить сонечко, від його теплого поцілунку розкриваються повіки перших квітів, весняний вітерець грайливо пестить ніжні коси берізки і плакучої верби, в голубому небі пропливають легенькі хмарки, а довкола щасливим співом заливаються птахи. Це їм перший весняний місяць відчинив двері в рідний край.

  (  Гра на баяні )

Вед.2  27 березня відзначається Міжнародний день театру . Театр завжди мав виключно важливе етичне і художнє значення, сприяв формуванню естетичного смаку, розширенню кругозору.

Вед. 1Чи слухаємо ми оперу, чи насолоджуємося майстерністю і грацією артистів балету або з душевним трепетом стежимо за грою драматичних акторів, – ми завжди відчуваємо особливу атмосферу свята.

(«Тополя» Т.Г.Шевченка)

Вед.1 Український народ завжди любив і любить гумор, який підкреслює нашу ментальність

(байка – Книшук Олексій)

Вед .    Весна і музика наповнюють усе,

 Весь білий світ в полоні у весни.

 Весна любов і чари нам несе

 І таємничі, та казкові сни.

Вед.      Весна і музика по всій моїй землі,  Усе квітує і усе звучить.

 Несе нас музика у небо на крилі , Яке це щастя в цьому світі жить!

(Показ вишиванок )

Вед.  Хай Вам усім щастить!

Вед. А ми бажаємо добра!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завантаження...
docx
Додав(-ла)
Батрак Ольга
Додано
27 лютого 2021
Переглядів
244
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку