І.Карпенко-Карий "Мартин Боруля"

Про матеріал
Презентація може бути використана на уроках української літератури під час вивчення творчості Івана Карпенка-Карого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Карпенко-Карий «Мартин Боруля»Подзаголовок слайда

Номер слайду 2

Теорія літератури. Трагікомедія — вид драматичних творів, який має ознаки як трагедії, так і комедії. Трагікомедія характеризується насамперед тим, що водночас трагічно і комічно вияскравлює одні й ті самі явища, при цьому трагічне і комічне взаємно посилюються, а співчуття автора до одного персонажа суперечить співчуттю до іншого. 

Номер слайду 3

«Мартин Боруля» - одна з найкращих українських комедій. Іван Франко

Номер слайду 4

Історія написання Особливі привілеї мали дворяни й у XIX ст. 31грудня 1831 р. всі шляхтичі-чиновики зобов'язані були подати документи,які підтверджували їхнє дворянське походження. Ті,що не подадуть,позбавлялися шляхетських прав і прирівнювалися в місті до міщан,а в селі - до селян. Саме тому у відповідні правові інстанції посипалися прошенія,заяви з проханням відновити їх рід у дворянстві. У тому потоці було й клопотання Карпа Адамовича Тобілевича,батька драматурга. Судова справа тягнулася десятки років і завдала батькові немало гризоти й грошових витрат,але своє дворянське походження він так і не довів . Цей факт послужив поштовхом до написання дотепної комедії.)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Заголовок. Сюжетні елементи

Номер слайду 8

Заголовок. Сюжетні елементи приїзд Степана додому на гостювання — відрядження Степана на службу з вимогою знайти «достойного жениха» Марисі.приїзд повіреного Трандалєва, який доповідає про стан справ щодо набуття Борулею дворянського титулу.повернення з міста наймита Омелька, який повідомляє про втрату майна («перший знак не-щастя») — сватання до Марисі здрібнілого шляхтича й відмова з боку Мартина Борулі та ін.відмова Мартину Борулі в наданні статусу дворянинаприїзд сина, якого звільнили зі служби,видання Марисі за сусідського сина, спалення документів.

Номер слайду 9

Проблематика

Номер слайду 10

Проблематика кохання усвідомлення щастя батьків і дітей людської гідності праці

Номер слайду 11

Засоби комічного у п’єсіПрийом невідповідностіЗасіб сатиричного загострення. Використання можливостей мови. Прийом «сміх крізь сльози»Намагається завести вдома дворянські порядки«А тепер заключім наш разговор поцілуєм»«А тепер заключім наш разговор поцілуєм» Людина, яка все життя працювала на землі, намагається жити по- аристократичному

Номер слайду 12

Мартин Боруля. Пан Журден Відмінні риси. Відмінні риси. Спільні риси

pptx
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
1591
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку