Презентація з ТЛ до уроку вивчення новели В.Стефаника "Камінний хест"

Про матеріал
Презентація містить основні теоретичні відомості про експресіоністичну новелу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новела - невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом,сконденсованою та яскраво вимальованоюдією.

Номер слайду 2

Характерні ознаки новели: лаконізм;яскравість і влучність художніх засобів;сюжетна однолінійність;динамічний розвиток подій;увага концентрується на змалювання внутрішнього світу персонажів, їх переживань та настроїв.

Номер слайду 3

Розмаїття жанрових формновели в українській літературіпсихологічна, сенсаційна;лірична;соціально-психологічна; політична;філософська;драматична.

Номер слайду 4

Символ - умовне позначення предмета, поняття або явища, художній образ, що умовно відтворює думку, почуття, ідею. Символ дає можливість митцеві сконцентрувати в образі широке коло життєвих явищ, дозволяє гранично “згущувати” і перебільшувати зображуване.

Номер слайду 5

Художня деталь (від франц. detail- подробиця) - виразна подробиця у творі, що має змістовне, ідейно-емоційне навантаження За її допомогою автор підкреслює характерну ознаку змальованих ним картин, предметів або характерів героїв, що вирізняє їх з-поміж інших,надає можливість краще зрозуміти. Деталі можуть повторюватись.

Номер слайду 6

Експресіонізм (ОФОРМИВСЯ В Німеччині на початку хх ст., проіснувавши до 30-их років)Основний творчий принцип-загострене суб'єктивне сві-тобачення,Експресіонізм (оформився в Німеччині на початку ХХст., про- існувавши до 30-их років) Основний творчий принцип – загострене суб'єктивне світобачення, бурхлива реакція на дегуманізацію суспільства, роз- пад духовності, засвідчений катаклізмами світового масштабу (війна, революція)

Номер слайду 7

Характерні ознаки експресіонізму:“нервова” емоційність;фрагментарність і плакатність письма, позбавленого прикрас; контраст барв;гротескність;гіперболізація,використання символів;лаконічність

pptx
Додав(-ла)
Plastun Verona
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
815
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку