Позакласний захід із української літератури для 5 класів.
Літературна кухня «Національні смаколики в українській творчості».
Ведучий : Добрий день вам, добрі люди!
Хай вам щастя – доля буде,
Не на день і не на рік,
А на довгий-довгий вік!
Любі діти, до нас завітали гості.
Привітаємо їх щиро,
Зустрінемо хлібом,
Любов’ю і миром.
Шановні пані та панове, запрошуємо вас на літературну кухню «Національні смаколики в українській творчості».
Україна – це країна, яка славиться своєю національною кухнею, що створювалася протягом століть. Борщі і пампушки, вареники і галушки, ковбаси і печеня, напої з фруктів і меду відомі в усьому світі.
Наші бабусі перетворили куховарство на вишукане мистецтво. Зараз це ми побачимо на прикладі всім відомої пісні.
«Пісня про галушки»
Ой, устану на зорі,
Як півні запіють.
У печі багаття запалю,
На дубовому столі
Борошна насію,
Галушок на втіху нароблю.
Приспів
Ой, галушечки смачні
З часником і салом.
Наварю два чавуни,
Знаю, буде мало.
Ой, галушечки смачні,
Дуже вас люблю я.
Наварю два чавуни -
Гостей почастую.
Що головне на кухні? Посуд, техніка, продукти? Без них не обійтися, але найголовніше – гарний настрій. Напрочуд смачну цікаву казку підготували діти «Лисиця та журавель». Ця казка розповість не тільки про смачну їжу, але й покаже мораль про гостинність. (Уривок казки. Мораль: «Як гукнеш, так і відгукнеться»)
Автор: Лисичка з Журавлем у велику приязнь зайшли, навіть десь покумилися. От Лисичка і кличе Журавля до себе в гості.
Лисичка: - Приходи, кумцю! Приходи, любчику! Чим хата багата, тим і пригощу.
Автор: Іде Журавель на прошений обід, а Лисичка наварила кашки з молочком, розмазала тонесенько по тарілочці та й поставила перед кумом.
Лисичка: - Живися, кумочку, не погордуй! Сама варила.
Автор: Журавель стук-стук дзьобом – нічого не спіймав. А Лисичка тим часом лиже та й лиже кашку, коли кашки не стало, вона й мовить:
Лисичка: - Вибачай, кумочку, більше не маю вас чим гостити.
Журавель: - Спасибі й за те. А ти б, кумонько до мене завтра в гості прийшла!
Лисичка:- Добре, кумочку, прийду, чому не прийти…
Автор: На другий день приходить Лисичка, а Журавель наварив м’яса, бурячків, квасольки, картопельки, покраяв усе те на дрібні шматочки, зложив у високе горнятко з вузькою шийкою та поставив на столі перед Лисичкою.
Журавель:- Живися, кумонько! Не погордуй, люба моя, - припрошує Журавель.
Автор: Нюхає Лисичка – добра страва! Встрамляє голову до горнятка – не йде голова! Пробує лапою – годі витягнути. Крутиться Лисичка, заскакує відти й відти довкола горнятка – нічого не порадить. А журавель не дармує. Дзьоб-дзьоб у горнятко та й їсть собі шматочок за шматочком, поки всього не виїв.
Журавель: - Вибачайте кумонько, чим хата багата тим і рада, а більше на сей раз нічого не розстарав.
Автор: Розсердилася Лисичка, навіть не подякувала за гостину. Вона, бачите, думала, що на цілий тиждень наїсться, а тут прийшлося додому йти, облизня спіймавши. Відтоді й зареклася Лисичка з Журавлем приязнь водити.
А далі ми разом з вами завітаємо в гості на смачні страви до письменника Івана Котляревського. Багатство страв письменник описав у поемі «Енеїда».
Тут їли різнії потрави,
І все з полив’яних мисок,
І самі гарнії приправи
З нових кленових тарілок:
Свинячу голову до хріну
І локшину на переміну,
Потім з підливою індик;
На закуску куліш і кашу
І з маком медовий шулик…
П’ять казанів стояло юшки,
А в чотирьох були галушки,
Борщу трохи не з шість;
Баранів тьма була варених,
Курей, гусей, качок печених,
Досита щоб було всім їсть…
Був борщ до шнудрів з буряками,
А в юшці потрух з галушками,
Потім до соку каплуни;
З потрібки баба-шарпанина,
Печена з часником свинина,
Крохналь, який їдять пани…
Там лакомини разні їли…
Сластьони, коржики, стовпці,
Варенички пшеничні, білі,
Пухкі з кав’яром буханці
Так хочеться згадати про український хліб, український борщ, українське сало, які відомі в усьому світі. А як же можемо забути про вареники? Отож, дивіться мастер-клас із приготування вареників.
Павло Глазовий «Як вареники варили кум і я»
Кум поїсти неабиякий мастак.
Йому жінка, що не зварить, все не так.
Вередує: — Як з'їдаю твій обід,
Наче гирю закладаю у живіт.
Он торік я в ресторані,— каже,— був...
Ледве миску з деволяєм не ковтнув.
Там таку дають підливку — смак і шик!
З нею з'їсти можна власний черевик.—
Раз в неділю ми остались без жінок:
Подались вони раненько на товчок.
Ми із кумом закурили, сидимо.
Кум наліво, я направо — плюємо.
— Не зоставили нам їсти, то й нехай...
А ми зваримо вареники давай!
Налили ми в ночви свіжої води.
Півмішка муки засипали туди.
Я качалку взяв, а кум мій — макогон,
Тісто туго замісили, як гудрон.
Дріжджів кинули дві пачки — красота!
Потім перцю і лаврового листа.
Тісто витягли на стіл ми та й січем —
Я ножакою, а кум мій сікачем.
В казані кипить, аж піниться вода.
Я ліплю, а кум вареники вкида.
На вусах у мене тісто, в нього сир.
Кум по кухні походжа, як командир.
— Хай живіт,— говорить,— лопне, а жінкам
Отакунького вареничка не дам!
В казані вода вирує, булькотить.
Сир гарячий нам на голови летить.
Покипіло так не більше двох годин,
Бачим: збились всі вареники в один.
Ми вареник той штовхаємо до дна,
А він лізе, випирає з казана.
Кум говорить: — Ну, нехай вже буде так.
Покуштуємо, яке воно на смак.
Поділили ми вареник, сидимо.
Кум виделкою, я ложкою — їмо.
Я помалу ремиґаю, кум жує.
— Ну,— цікавиться,— як враження твоє? —
Я показую на пальцях і стогну:
Зуби злиплись, язика не поверну.
В кума очі лізуть з лоба — не ковтне.
Просить: — Стукни по потилиці мене! —
Я як двину його в шию кулаком!
Тут відразу нам полегшало обом.
Кум затявся на своєму: — А жінкам
Я однаково й понюхати не дам! —
Те, що я не з'їв і кум мій не доїв,
Потаскали кабанові ми у хлів.
А кабан понюхав тісто, кашлянув,
Перекинувся в баюру і заснув.
Кум штовха його: — Пардон, мусьє кабан!
Вибачайте, я не знав, що ви — гурман.
Може, й ви вже захотіли в ресторан? —
І надів йому на голову казан...
Звучить пісня про вареники, а діти пригощають гостей варениками.