Презентація на тему: "Вінграновський Микола Степанович".

Про матеріал
Презентація на тему: "Вінграновський Микола Степанович". Класик української літератури, видатний український поет, письменник-шістдесятник, кінорежисер, сценарист, кіноактор.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Вінграновський “Перша колискова”, “Бабунин дощ”, “Сама собою річка ця тече”. Поезія – особливий спосіб вираження почуттів людини.

Номер слайду 2

Микола Вінграновський увійшов в українську літературу в 1960-і роки. Увійшов з гордою поставою, сильним голосом і “стодумною думою” про народ.

Номер слайду 3

У 1943 році Вінграновський пішов у нульовий клас початкової школи в Кумарах, а продовжував навчання в богопільській десятирічці, яку закінчив 1955 році.

Номер слайду 4

З 1960 року, після закінчення ВДІКу, Вінграновський був режисером Київської кіностудії художніх фільмів імені О.Довженка.

Номер слайду 5

Перші вірші Миколи Вінграновського побачили світ у 1957р. в журналі “Дніпро”, чотири поезії було опубліковано в 1958р. в журналі “Жовтень”.

Номер слайду 6

Твори збірок, а також кілька нових віршів склали збірку “Поезії” (1971).

Номер слайду 7

Виразним свідченням дальшого творчого розвитку письменника стала збірка “На срібнім березі” (1978).

Номер слайду 8

В 1984 році вийшла невеличка збірка “Губами теплими і оком золотим”, у якій звичайні будні людини і природи постають як світова містерія.

Номер слайду 9

Сюжети прозових творів мають дуже відносну подієву основу і сповнені описом почуттів, якими автор щедро наділяє звірів, птахів, рослини й воду, сполучені в єдиний, самодостатній світ.

Номер слайду 10

Завдання: Знайдіть у вірші М.Вінграновського “Перша колискова” епітети. Золота, кароока, теплих, висока, голуба, гомінливої, сонна, маленький, сріблястий.

Номер слайду 11

Завдання: Знайдіть у вірші М.Вінграновського “Перша колискова” метафори. Ідуть жита, зоря йде, тіні сплять, спить Україна, капле сон.

Номер слайду 12

Завдання: Опишіть ставлення автора до річечки у вірші М.Вінграновського “Сама собою річка ця тече”. Назвіть епітети, порівняння, за допомогою яких автор описує річечку.

Номер слайду 13

Завдання: Що є для автора образ річечки? Чи є у вас такий улюблений образ? Що це за образ? Аргументуйте.

Номер слайду 14

Завдання: Про що ви довідалися із вірша поета “Бабунин дощ”? Які вирази вам сподобалися? Аргументуйте. Чим сподобались вірші Миколи Вінграновського?

Номер слайду 15

Голос поета лунає ліризмом, чутливістю, відбувається внутрішнє ускладнення й збагачення його ритмікоінтонаційної будови творів.

Номер слайду 16

Сьогодні творчість М.Вінграновського визначена однією з окрас нашої національної літератури і відзначена Державною премією “Благовіст” та премією Фундації Антоновичів (СІЛА)

ppt
Додано
18 січня 2022
Переглядів
1459
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку