Позакласний захід "Квіти- вияв любові"

Про матеріал
Заняття розраховане на середній вік, для відпочинку,хорошого настрою,від емоційного вигорання
Перегляд файлу

Тема. Композиція на тему «Квіти-вияв любові».

Мета. Продовжувати ознайомлювати із засобами живопису: кольором і мазком. Розвивати спостережливість, комбінаторні здібності.

Формувати уміння аналізувати. Розвивати дрібну моторику рук

Виховувати естетичне сприйняття навколишнього світу, вміння милуватися  квітами, стимулювати розвиток допитливості.

Обладнання. Гуаш, плоский пензель,ілюстрації із зображенням квітів, репродукції художників,  комп’ютер, проектор.

Тип заняття: майстер-клас.

Зміст і хід заняття

І. Організаційна частина.

Повідомлення теми і завдань заняття.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

- Яка зараз пора року?

- Які зміни у природі відбуваються з приходом осені?

- Чи  є різниця між кольорами весняних літніх та осінніх квітів

- Що таке пейзаж? Натюрморт?

- які ви знаєте засоби живопису?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

1. Вступна бесіда.

 Хоч би куди ми пішли — майже скрізь на землі ми знайдемо квіти, які дають нам втіху. Вони ростуть високо в горах скраю снігових рівнин чи льодовиків, у лісах та на луках, вздовж струмочків та річок, подовж морських берегів і навіть у гарячих, посушливих пустелях. Квіти існували задовго до того, як на землі з’явилася людина. Ботаніки стверджують, що «квітучі рослини є основою всього тваринного й людського життя. Без них не могли б існувати ні тварини, ні люди».

З властивою йому проникливістю цар Соломон сказав: «Усе Він [Бог] прегарним зробив свого часу» (Екклезіяста 3:11). Сюди входять також квіти у всій своїй різноманітності й пишноті. Споконвіку вони тішили серця як молодих, так і старших.

Чарівниця осінь розвісила на гілках золоті дукати багряного листя. Природа на прощальний банкет одягає своє невимовно красиве вбрання, милуючи зір  казковими  барвами  осінніх квітів. Давайте переглянемо осінні квіти. Серед  них ми бачимо жоржини, айстри, хризантеми.

Хоча зараз панує осінь, та ми думкою на мить повернемося до літа, щоб згадати не менш привабливі літні квіти.

Серед  них звичайно троянди, лілії, ромашки і соняшник, який часто зображують художники.

Ну звісно неможливо забути чарівність весняних квітів на які ми будемо чекати. Це тюльпани,нарциси, гіацинти,крокуси.

 3.  Перегляд і порівняння репродукцій, на яких зображені  квіти.

  1. Аналіз учнівських робіт
  2. Аналіз репродукцій

4. Практична  творча робота дітей

 Давайте ж спробуємо зобразити квітку котра вже давно живе у вашій уяві .Зараз ми довідаємося,що у кожної квітки, крім неповторної форми та  найвишуканіших  кольорів є своя історія та найрізноманітніші властивості. Але перед тим ми спочатку зробимо деякі вправи.

.5. Поетапне пояснення виконання малюнка.

Орієнтувальні вправи

  1. Вправа для розвитку уяви із заплющеними очима.
  2. Вправа для моторики рук.
  3. Вправа на швидке визначення кольору.

2) Лінійна побудова. (Початок перегляду слайдів)

  • Композиційне розміщення квітів на аркуші.
  • Детальна промальовка.

3) Робота з фарбами.

  • Покриття фону.
  • Промальовка квітів.

 

Розповідь вчителя. Цікавинки під час перегляду репродукцій на слайдах

У вечірньому випуску новин було незвичайне оголошення: почала цвісти одна з найбільших квіткових рослин світу. Чому ж про таке звичне явище, як цвітіння якоїсь рослини, повідомили у вечірніх новинах?  Щодня на квітку приходило подивитись 20 000 людей!

Повна наукова назва цієї рослини Amorphophallus titanum, скорочено — титан-арум. Більшість індонезійців називають її «трупною квіткою», оскільки, коли вона цвіте, її запах нагадує сморід від гнилої риби або дохлої миші. Цей гнилий запах сигналізує бджолам, що квітка готова до запилення.

Крім характерного запаху, титан-арум вирізняється своїми розмірами. Ця рослина виростає вище людини середнього зросту. Один з екземплярів у Богорському ботанічному саду виріс на 2,5 метра. Ця гігантська квіткова рослина розвинулась з бульби вагою в 100 кілограмів.

Квіти вольфії є найменшими у світі і не перевищують розміри голівки сірника. Вольфія росте у Північній і Західній Америці. Рослинка складається зі стеблинки, схожої на кулю, діаметром від 0,3 до 2 міліметрів. Кульки вольфії вільно плавають по воді, споживаючи розчинені в ній живильні речовини. Коріння та листя вольфія не має. Цвіте дуже рідко.

Пилок кожної рослини, так само як і відбитки пальців людини, є унікальним, отож візерунок на пилковому зерні допомагає розпізнати, якій рослині цей пилок належить»,— зазначив професор антропології Фон Браєнт.

Розповідь учнів. Паралельно лунає музика Шопена( тихенько)

Літні квіти

 Чи то правда, що соняшники повертаються своїми голівками за сонцем? Так! І листки, і квіти цієї рослини геліотропні, тобто вони вигинаються в напрямку до сонця. У стеблі соняшника нагромаджується ауксин — фітогормон, який регулює ріст рослини. Збільшення ауксину в тій частині стебла, яка не освітлена сонцем, змушує соняшник тягнутися до світла. Але коли рослина виростає, то втрачає геліотропні властивості й залишається повернутою переважно на схід.

Латинська назва соняшника Helianthus annuus походить від грецьких слів, що означають «сонце», «квітка», і від латинського слова «однорічний». Переважно ці рослини сягають приблизно 2 метрів заввишки. Насінням годують пташок і різних маленьких тваринок. Борошно з насіння використовують як добавку до випічки. Крім того, соняшникова олія входить до складу шампунів, губних помад, кремів для рук, лосьйонів для тіла й гігієнічних засобів для немовлят. Її навіть використовують при виготовленні моторних мастил. Соняшникові поля — це рай для бджіл. З одного гектара соняшників бджоли здатні зібрати 25—50 кілограмів меду. .Безперечно, соняшники — це чудовий дар для нас. Їхня краса надихала багатьох митців. Пригадайте хоча б картину Вінсента Ван-Гога «Соняшники». Всюди, де виростає ця рослина, чи біля дому, чи в саду, ніби з’являється маленьке сонце. Ця чарівна й корисна квітка засвідчує правдивість слів псалмоспівця: «Багато вчинив Ти, о Господи, Боже мій, Твої чуда й думки Твої — тільки про нас, нема Тобі рівного! Я хотів би все це показати й про це розказати, та воно численніше, щоб можна його розповісти» (Псалом 40:6)

Троянда

ВИ, МАБУТЬ, погодитесь з цими словами жителів Найробі (Кенія). Жодна квітка серед усіх дикорослих і культурних рослин не здобула такого широкого визнання, як троянда. Не одне сторіччя вона полонила уяву митців. Поети оспівували її у своїх віршах, а художники зображали її на своїх полотнах. Шекспір згадав цю квітку у відомих рядках з «Ромео і Джульєтти»: «Та що ім’я? Назви хоч як троянду, не зміниться в ній аромат солодкий!» Завдяки трояндам зароджувалась і міцніла дружба, відновлювались втрачені стосунки та піднімався настрій у багатьох хворих.

Людина дуже сильно змінила дику троянду і продовжує її змінювати. Сьогодні у вирощуванні троянд використовується багато нових методів розведення і культивування. Не кожна квітка зрівняється з трояндою за кількістю барв і відтінків. Троянда якого кольору вам подобається найбільше? Біла, жовта, рожева, темно-червона чи багряна? Більшість цих троянд з’явились завдяки застосуванню різних методів схрещування.

  Загальноприйнято вважати, що справжня троянда повинна бути червоного кольору. Але чи ви знаєте, що дикої троянди такого кольору не буває? Дика троянда не має гена, який відповідає за червоний пігмент. Троянди яскраво червоного кольору з’явились 1930 року внаслідок генної мутації. Тож тепер ми можемо бачити безліч троянд з різними відтінками червоного. Але в палітрі кольорів троянд довго бракувало однієї барви — блакитної. Ген, який відповідає за блакитний пігмент, дельфінідин, відсутній у троянд. Однак 2004 року в результаті багаторічної співпраці австралійських та японських дослідників у галузі генної інженерії з’явилась «блакитна» троянда. Але щоб виросла троянда більш насиченого блакитного кольору, потрібно і далі проводити дослідження

Польові квіти

Польові квіти по-особливому гарні. Спиніться на хвилинку і помилуйтесь вигадливими формами квіткових голівок. Багатство насичених барв і витончений аромат принесуть вам невимовну насолоду. Руки самі потягнуться до ніжних пелюстків. Їхня тендітна краса не залишить вас байдужими. Погодьтеся, що польові квіти — оздоба довкілля, вони додають радості нашому життю. І всім цим ми завдячуємо Тому, хто їх створив, нашому  небесному Батькові.

Ми захоплюємося безмежним розмаїттям квітів, їхніми формами й ароматом, але головне їхнє призначення — дати насіння. Тому насамперед квітка повинна бути привабливою для комах, птахів і навіть кажанів, які її запилюють. Особливо цікавляться польовими квітами співочі птахи й метелики. Як пояснює учений-садівник і автор книжок Джим Вільсон, птахи і комахи полюбляють нектар лише польових, а не культивованих квітів. Слід зазначити, що «колись,— як говориться в енциклопедії «Уорлд бук»,— усі квітки були польовими»

Весняні квіти

Тюльпан

«Коли в Голландію приходить весна, тоді немов оживають... тисячі акрів землі»,— говорить нідерландське туристичне бюро. Раптово спалахнувши кольорами, майорять на полях яскраві стрічки тюльпанів, що зацвіли, приваблюючи своєю квітковою красою туристів з усього світу. Для більшості відвідувачів ці граціозні широковідомі квіти є одвічним символом Голландії, як і вітряки, сир та дерев’яні черевики.Яскраві кольори й екзотична форма тюльпанів зачарували голландців. Романтичні історії про величезні суми, які турецькі султани були готові видати за цибулини, викликали заздрість у кожного городянина високого становища. Незабаром вирощування тюльпанових цибулин стало прибутковою справою, і коли потреби переважили поставку, ціни на цибулини підскочили й призвели до буремного періоду, який голландські історики називають тульпенвюде, або тюльпаноманією.

Тюльпаноманія досягла кульмінації у 1630-х роках, коли тюльпанові цибулини стали найпопулярнішим товаром. У ті часи, за словами істориків, дешевше було купити картину тюльпана ніж рідкісну тюльпанову цибулину. Одна цибулина могла правити за посаг нареченій, три цибулини становили ціну за будинок біля каналу.

Хоча у тюльпана було буремне минуле, любовний роман людини з цим улюбленцем з квітника і далі продовжується. Протягом століть ця прекрасна квітка надихала художників, поетів і науковців передавати її витончену форму та дивовижні барви на полотнах та папері.  Дивлячись на цю тендітну квітку, ви не зможете не погодитися .що вона «є не лише продуктом рук садівника, а й відображає величність і славу Творця»

Нарциси

Навесні одна долина в Карпатах стає особливо чарівною. Тут родючі землі поступово вкриваються килимом з білих квітів. Приїздіть сюди пізньою весною. Тоді відчуєте, як високогірні луки, дихаючи ніжними пахощами, ваблять вас до себе. Де ж знайти цю красу? У Долині нарцисів. Так називається заповідник поблизу Хуста, що на Західній Україні. На його території, у гірських долинах, розляглися поля нарцисів. У заповіднику росте понад 400 видів рослин, але, безперечно, найбільше тут нарцисів .Назва заповідника походить від назви квітки, відомої як нарцис вузьколистий. Ця тендітна рослинка розвивається з цибулини. Згодом зі стебла виростають продовгуваті тоненькі листочки. Сама ж квітка прикрашена короною, яка оточена білими чи жовтуватими пелюстками.

Однак нарцис славиться не лише своєю красою. Його назва пов’язана з грецьким словом наркао, що означає «бути одурманеним». І недарма! Якщо ви прибудете в Долину нарцисів у період цвітіння, то можете відчути незвичайний приплив сил або й навіть легке одурманення, так, наче ви трохи сп’яніли!Оскільки аромат цієї квітки має снодійний ефект, дехто приписує їй цілющі властивості. Араби послуговувалися нарцисовою олією, щоб позбутись плішивості, а французи — для лікування епілепсії та істерії. Нині нарцисову олію використовують у виробництві парфумів, а після додаткового очищення — в ароматерапії.

Осінні квіти

Хризантема — рід квіткових рослин з родини айстрових. Складається з близько 200 видів, багатьох різних сортів .Хризантеми зараз переважно вирощують як декоративну рослину, але є окремі види, які використовують як лікарську рослину. В китайській народній медицині хризантему використовують як лікувальну рослину: її листки призначають при головних болях, а висушені квіти — для покращення апетиту. В багатьох країнах листки і квіти використовували для лікування очних захворювань, малярії, алкоголізму, шлункових захворюваннях. Хризантему традиційно зображають на монетах і державній емблемі Японії, а одна з найвищих нагород країни — орден Хризантеми Небагато можна назвати квітів, що так швидко б і так міцно заволоділи симпатіями садоводів, як хризантема. Зовсім нещодавно вона була улюбленою квіткою тільки в Китаї та Японії. Національною квіткою і символом імператорської влади вважається хризантема в Японії. Зображення цієї красуні мають право носити виключно члени імператорської родини.

Жоржина... Батьківщиною цієї квітки є гірські райони Мексики, Перу та Чілі. До Європи жоржини були завезені більш, ніж чотириста років тому. Іспанці раділи, що подарували Європі дуже цінну їстівну рослину. Однак європейцям клубні прийшлися не до смаку і про них швидко забули.

Лише у кінці 18 століття декоративні властивості цієї рослини були належно оцінені. І квітка, нарешті, отримала назву – на честь професора Петербурзької академії наук Йоганна Готліба Георгі.

Одними з найпоширеніших у нас є айстри, хоча родом вони з Північної Америки. Їх забарвлення надзвичайно різноманітне, тоненькі пелюстки зазвичай асоціюються із зіркою. Тож, не дивно, що в більшості легенд айстри ведуть своє походження від зірок.

 Деякі квіткові рослини виявляють дивовижну спроможність очищувати та відновлювати покинуту землю, забруднену нафтою. Науковці відкрили, що ці рослини можуть добре рости там, де вага нафти на 10 відсотків менша від ваги піску, при цьому їхнє коріння залишається цілком чистим. Як? Мільйони бактерій, які живуть навколо коріння рослин, поглинають нафту та перетворюють її на нешкідливі продукти. Ці рослини походять з однієї з найбільших родин складноцвітих, до якої належать і айстри,  тож їх прийнято називати природними очищувачами.

Під час творчої роботи дітей паралельно ідуть розповіді про квіти, вчитель показує свою майстерність, зображуючи кожну квітку, про яку йде мова.

IV. Підсумок уроку.

1. Демонстрація композицій.

2.Аналіз учнями робіт(Вчитель вибирає роботи- учні виявляють помилки)

3.Перегляд мультфільму «Просто так…»Під час перегляду діти дарують квіти один одному.

 

docx
Додав(-ла)
Федак Тетяна
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 5 клас (Масол Л.М.)
Додано
30 серпня 2020
Переглядів
749
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку