Позакласний захід "Мода і Географія"

Про матеріал
Мета: формування знань про традиції країн світу, розвиток навичок творчої діяльності, комунікативних умінь, творчого мислення.
Перегляд файлу

 

       

 

Мета: формування знань про традиції країн світу, розвиток навичок творчої діяльності, комунікативних умінь, творчого мислення.

Обладнання: декорація, літери , квіти, ноутбук, портрет гетьмана, фізична карта України, політична карта світу.

Учасники: 6-9, 11 класи.

Хід заходу

Вчитель географії. Добрий день! Сьогодні запрошую до зали своє бачення моди по – географічному. Відкриваємо наше шоу «Мода і географія»! (представляю журі)

  Хочу переконати вас, шановні глядачі, що мода має відношення до географії з давніх часів і до сьогодення. Адже попри всі досягнення людства природні умови завжди визначатимуть особливості нашого одягу. Природа була першим модельєром людини і сьогодні продовжує на неї істотно впливати.

  Найдавнішим матеріалом для одягу в країнах з багатою рослинністю було листя дерев, квіти, плоди. В областях з більш суворим кліматом, де люди займались мисливством і рибальством, - шкури тварин, пір’я, панцирі черепашок, луска риби, перли.

  Природа, фантазія, а також знання з географії допомогли нашим модельєрам створити одяг у номінації «Мода і природа». Зустрічайте моделей!

6 і 8 кл.: (моделі виходять під музику та текстовий супровід ведучої)

Ведуча. Одяг с хутра найкраще зберігає тепло. Здавна серед населенням використовується удосконалений давній одяг зі шкур звірів. В Україні (і в інших слов’янських народів) хутро завжди було найулюбленішим матеріалом для виготовлення верхнього одягу. Зі свійських тварин здебільшого використовувалася овеча шкура, що зумовлювалася розвинутим вівчарством. За якістю найкращими вважалися харківські, подільські та херсонські овечі шкури. Використовувалося і хутро диких звірів. Хутровий одяг був обов’язковою складовою частиною української козацької верхівки. До вашої уваги осучаснений варіант хутрового одягу з дотриманням основних історико – географічних традицій.

  Використання в щоденному побуті елементів з природного матеріалу чітко простежується в символіці давні обрядів деяких народів світу. Так, у Лаосі вдягають наречену в національне вбрання , а прикрасами служить листя екзотичних порід дерев, намисто із ягід, вінок з найкращих квітів.

  Життя мешканців Антильських островів тісно пов’язане з морем. Здавна прикрасами для одягу були морські елементи природи. Зверніть увагу на цю вишуканість! Намисто з перлин символізує багатство, молюски на одязі та у волоссі – силу волі та мужність. Наявність на моделі луски риби характеризує зайнятість народу рибальством.

(під оплески залу та музику оголошує парад усіх моделей у цій номінації)

7 кл. (моделі виходять під музику та текстовий супровід ведучої)

  Ведуча. Ми представляємо номінацію «Мода и тканини». Далі пізнання людей розвивалося. Модним був одяг із шерсті худоби, волокон рослин. Предки сучасних індусів першими скинули із себе звірині шкури, вибрали лляні тканини. З часом льон поширився аж до Єгипту, де виробництво тканини з льону досягло найвищої досконалості.

  Крім льону, популярністю в Індії та Єгипті користувалися і бавовняні тканини. Вони були із основних у Давній Греції. Водночас іранці з давніх часів виробляли вишукані шовкові тканини. Широким попитом користувався китайський шовк. А Індія і дотепер єдина країна у світі, яка виробляє всі чотири види натурального шовку.

  Джинсовий одяг створено в Америці з тканини, придуманої французами. Це улюблений одяг президентів і аристократів, спортсменів і робітників, кінозірок і студентів, школярів, практично в кожного жителя планети є хоча б одна джинсова річ.

  Друзі! Зустрічайте композицію  - костюм з елементами вовняних та ангорових матеріалів. Дякуючи вівцям, які ще нещодавно паслися на полонинах Карпат, ангоровим козам п-ва Мала Азія Туреччини – нам сьогодні затишно і тепло саме в такій моделі одягу. Це костюм для подорожі, у ньому вам буде зручно і тепло.

Вчитель географії. В одязі важливим є не тільки вибір тканин, але й форма, крій, які часто зумовлюються природними умовами, де живе той чи інший народ. Наступна номінація  - «Мода і національний одяг»!

11 кл. (моделі виходять під музику та текстовий супровід ведучої)

  Ведуча. В цілому традиційний костюм українців можна назвати цілою скарбницею духовної культури народу, що притаманними їй специфічними способами відбиває його національний характер. національні цінності. Традиційне вбрання розкриває глибинне коріння історії українського народу, пов'язане з ранньослов'янським періодом, а особливо з найвищими досягненнями культури Київської Русі.

  Різноманітний і барвистий був народний костюм. Жіночий одяг складався з вишитої сорочки (сорочки - тунікоподібної, поликової або на кокетці) і незшитого одягу: дерги, запаски, плахти (з 19 століття зшитої спідниці); у прохолодну погоду носили безрукавки (керсетки, кептари та ін.). Дівчата заплітали волосся в коси, укладаючи їх навколо голови та прикрашаючи стрічками, квітами або надягаючи на голову вінок із паперових квітів, строкатих стрічок. Жінки носили різні чіпці (очіпки), рушникоподібні головні убори (намітки, обруси), пізніше - хустки.

   Невід'ємною ознакою українського традиційного костюма є комплексність. Основними складниками комплексів убрання були натільний, поясний (стегновий), нагрудний і верхній одяг; особливу роль у комплексі відігравали головні убори, пояси, з'ємні прикраси, взуття. Кожний із компонентів виконував своє призначення, відрізняючись матеріалом, конструкцією, орнаментально-колористичним вирішенням, оздобленням, а також способом носіння та з'єднання одного з іншим. Деталі костюма варіювалися залежно від різних побутових ситуацій, характеру праці, звичаїв, обрядів, сезону.

  Чоловічий костюм складався з сорочки (з вузьким стоячим коміром зі шнурком), заправленої в широкі або вузькі штани, безрукавки та пояси. Головним убором служили влітку солом'яні брили, іншим часом - повстяні або каракулеві, часто так звані смушкові (зі смушків), циліндроподібні шапки.

  До вашої уваги циганський одяг, який відрізняється різнобарвним кольором, колоритом.

  Національний одяг східних країн. Щоб чудово захищало тіло від спеки, використовується тонка натуральна тканина, яка приємно обвиває фігуру.

(під оплески залу та музику оголошує парад усіх моделей у цій номінації)

9 кл. (моделі виходять під музику та текстовий супровід ведучої)

  Ведуча. Шоу продовжується. Під час підготовки програми в нас з’явилася ідея – удосконалити сучасні технології та матеріали для виготовлення одягу. Ця технологія, на нашу думку, вписується в географічне середовище з точки зору екологічної етики. Отже, родзинка сезону, політ фантазії, сміливий дизайн – одяг у номінації «Мода і екологія»!

(під оплески залу та музику оголошує парад усіх моделей у цій номінації)

Вчитель географії. Журі прошу підбити підсумки та визначити переможців у номінаціях. На час роботи – моделі до залу

Журі оголошує переможців за схемою:

п/п

Номінація

Титул

1.

«Мода і природа»

«Міс Фантазія»

2.

«Мода і тканина»

«Найстильніша»

3.

«Мода і національний одяг»

«Найоригінальніша»

4.

«Мода і екологія»

«Найекстравагантніша»

 

  Моделі нагороджуються. Оплески та музика завершують шоу – програму «Моді і географія».

 

 

 

                                                    Підготувала і провела вчитель географії

                                                             Письмечівського ЗЗСО І-ІІ ступенів

                                                              Приймак О.М.

 

doc
Додано
23 березня 2019
Переглядів
1228
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку