Позакласний захід на тему: «Хижі звірі та їх місце у тваринному світі планети.»

Про матеріал
Вчитель : Хижі - ряд плацентарних м'ясоїдних ссавців типу хордові, який складається з підряду псоподібнних та котоподібних. Представники цього ряду харчуються переважно або виключно тваринною їжею. Розрізняють сім родин наземних хижих тварин: вовчі, або псові, ведмежі, котячі, єнотові, куницеві, віверрові, гіенові. Згідно з деякими класифікаціями хижих ділять на дві великі групи - сухоп
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

Інститут природничо – математичної та технологічної освіти

Природничо – географічний факультет

 

 

 

 

ПОЗАКЛАСНИЙ ЗАХІД

НА ТЕМУ:

«Хижі звірі та їх місце у тваринному світі планети.»

 

 

 

 

                                                          Підготувала :

                                                                  студентка 34 групи

                                                         Паращук А.В

                                                       Перевірив :

                                                                                      ст.. викладач Гензьора Т.М.

 

 

 

 

 

 

 

Умань – 2013

 

Вчитель : Хижі - ряд плацентарних м'ясоїдних ссавців типу хордові, який складається з підряду псоподібнних та котоподібних. Представники цього ряду харчуються переважно або виключно тваринною їжею. Розрізняють сім родин наземних хижих тварин: вовчі, або псові, ведмежі, котячі, єнотові, куницеві, віверрові, гіенові. Згідно з деякими класифікаціями хижих ділять на дві великі групи - сухопутних хижих, що живуть на суші, і тварин групи ластоногі, що мешкають у воді. Ластоногі хижі діляться на три родини: моржеві, тюленячі та вухаті тюлені. До ряду хижі належить близько 270 видів тварин, які поширені по всій земній кулі. Середовищем існування хижих є практично всі життєві простори на нашій планеті. Ці тварини зустрічаються від узбережжя Антарктиди до тропічних джунглів і пустель.

Найдавнішими хижими тваринами, що з'явилися на Землі в процесі еволюції вважаються представники віверрових. У ранньому палеоценовому періоді сухопутні хижі розділилися на псоподібних і котоподібних.

Учень 1 : Соціальна поведінка у хижаків різна як серед представників певних родин, так і серед окремих видів. Особливості соціальної поведінки обумовлені способами полювання та харчування видів хижих. Одні з них збиваються в мисливські зграї (леви, вовки), інші - живуть в колоніях (морські леви), деякі переважно живуть поодинці (ведмеді, леопарди).

Переважна більшість хижих є м'ясоїдними тваринами. Їжу вони добувають, полюючи на хребетних і безхребетних тварин, або задовольняються падлом. Але багато серед хижих і всеїдних тварин, які вживають, поряд з м'ясом, їжу рослинного походження. У хижих способи добування їжі різні. Приміром, псові біжать за своєю жертвою до її виснаження, котячі підкрадаються до здобичі та раптово нападають, куниці переслідують на деревах білок, тюлені ловлять рибу, тощо. Представники одних видів полюють поодинці, інші - зграями.

Учень 2 : Зовнішній вигляд хижих дуже різноманітний. Зустрічаються великі, дрібні тварини серед хижих, більшість тварин цієї групи середньої величини. Найбільший хижий ссавець - південний морський слон, маса якого досягає чотирьох тонн. Вага дрібної ласки складає всього 40-70 г.

Характерною ознакою хижих є добре диференційовані зуби, причому ікла завжди великі, розвинені. По одному кутньому зубу з кожного боку щелепи перетворюється на так званий хижий зуб, який має великі розміри та гострий ріжучий край. З його допомогою хижі тварини дроблять кістки і перерізають сухожилки. У всеїдних тварин хижі зуби виражені гірше. Істотні відмінності помітні в щелепах тварин групи ластоногі в порівнянні з наземними хижими. Учень 3: Щелепи мають пристосування для утримання слизької риби. У моржів є своєрідні видозміни зубів - бивні, а у тюленів-крабоїдів видозмінені корінні зуби.

На черепі хижої тварини добре помітні чітко окреслена вилична дуга і велика скронева западина поруч з очницею. Це місця розташування потужних скроневих м'язів для сильного укусу жертви. Будова щелепи хижого така, що рухи у скронево-щелепному суглобі можливі тільки вгору і вниз, а не як при жуванні з боку в бік.

Пересуваючись, хижаки спираються на всю стопу або частково на пальці. На кінцівках є по чотири або п'ять пальців з кігтями, причому у видів котячих і віверрових кігті можуть втягуватися. Кінцівки тварин групи ластоногі пристосовані до проживання у воді і трансформовані в ласти. Більшість видів мають довгий хвіст, у деяких він короткий. Тіло всіх хижих вкрите шерстю різного забарвлення.

Учень 4 : Травна система хижих складається зі шлунка і порівняно короткого кишечника. Головний мозок цих тварин великий. Кора головного мозку має борозни. Тому поведінка хижих досить складна, у них безліч інстинктів, можливе формування умовних рефлексів. Це дозволило приручити і одомашнити багато видів хижих, зокрема собаку і кішку.

У самок хижих є матка, а молочні залози для вигодовування дитинчат знаходяться на животі. Яєчка самців розташовані поза тілом. Переважна більшість хижих народжують дитинчат один раз на рік, але більш дрібні види можуть приводити потомство кілька разів на рік. Тривалість вагітності може бути у різних видів приблизно від двох до чотирьох місяців. Дитинчата хижих народжуються слабкими, сліпими, нездатними до самостійного існування. Для представників цього ряду притаманна турбота про потомство.

Багато видів хижих мають для людини важливе економічне значення. Вони є цінними об'єктами звірівництва і хутрового промислу. Кішки і собаки одомашнені людиною з давніх часів. Виведено багато порід цих тварин. Багато диких хижаків корисні для людини як винищувачі шкідливих дрібних тварин, наприклад, гризунів. Деякі хижаки завдають шкоди господарству, зокрема, вовки - тваринництву. Деякі дикі хижі тварини поширюють збудників інфекційних захворювань (сказу).

Учень 5 : Можна не сумніватися залежність чисельності та поширення хижаків від достатку і розміщення діставати у місцях їхнього життя особливо у лісових екосистемах. І на цій залежності засновані деякі прийоми промислової розвідування й обліку гризунів – з розміщення легко помітних хижих. Збільшення чисельності жертв супроводжується зростанням достатку їх переслідувачів, що сягали найбільшого числа, проте під час максимуму їжі, а пізніше. Так лисиці зберігають високу чисельність у рік максимуму зайців, а й у два наступних. Багатство їжі в екосистемі посилює розмноження і улутшает виживання молодняку хижаків. Чим специализированнее їх харчування й важче заміщення основного корми іншими, то помітніший забезпеченість їжею б'є по розмноженні, виживання й чисельності особин. Зменшення запасів чи доступності корми викликає скорочення інтенсивності розмноження, погіршення виживання і підвищення загибелі хижаків. Саме тоді вони часто трапляється так каниболизма.

Учень 6:  При відносній багаточисленности,в похвальних екосистемах, хижаки можуть активно проводити склад населення, тривалість життя, інтенсивність розмноження і розміщення свого видобутку. У сприятливі умови за відсутності ворогів миші і полівки живуть максимально до трьох років, а природі рідко понад рік. Винищування хижаками грає у цьому головну роль, і її тим більше коштів, що стоїть їх кількість.

Хижаки винищують то переважно самців, то самок, іноді молодих чи дорослих; при численності ворогів це суттєво змінює вікової та статевої склад популяцій переслідуваних видів. Під впливом підвищеного винищення в популяціях дрібних гризунів влітку скорочується частка дорослих самців, особливо у старших групах; це інколи призводить до тимчасової полігамії чи

зростання кількості холостающих самок.

Учень 7 : Отже, виборче винищування хижаками окремих віку статей, скорочуючи тривалість життя зрілих особин, знижує інтенсивність розмноження, інколи ж веде для її припинення. Це вплив не помітно у роки достатку видобування нафти й нечисленності хижаків, але це істотно при зворотному співвідношенні. Хижаки впливають на динаміку чисельності видобутку, обмежуючи можливості використання сприятливих місця проживання лісом. Хижаки винищують невелику частину свої жертви, поки чисельність останніх не досягла критичного для даного біотопу рівня. Отже, вплив хижаків на обмежується винищуванням видобутку, а змінює структуру популяцій і плодючість жертв. Не дивно, що великим подъёмам чисельності растительноядных видів зазвичай передує зменшення кількості їх переслідувачів.

Учень 8 :  Особливо переконлива роль хижаків під час завезення чужоземних видів. Так завезена в наші биотопы єнотовидний собак з Америки погано прижилася в лісових биотопах внаслідок впливу хижаків, які реагували на пахучі залози цього виду.

Значення хижаків у поступовій динаміці популяцій жертв лісових екосистем залежить тільки від про чисельні відносин, а й і південь від умов його існування. З цим пов'язана доступність видобутку, її рухливість і захищеність місця проживання, залежить від рослинного покриву, стану кормів, погоди й т.ін.

Загальна успішність полювання хижаків і на популяцію видобутку може визначаться як широтою розселення їх жертв після розмноження по менш сприятливим місцях проживання, так про виникненням несприятливої обстановки в основних биотопах. У разі зростання значення хижаків в смертності жертви свідчить у тому, що несприятлива погода й інші зовнішні чинники власними силами не досягли критичного гніву й що неспроможні служити безпосередньої причиною загибелі. Истребительность діяльності хижаків у разі зростання популяцій жертви збільшується надлишковим добуванням кількості тварин; цих умовах деякі хижаки накопичують запаси, які становлять десятків убитих тварин.

Учень 9 : Складність взаємовідносин хижаків і жертв в лісових екосистемах збільшує те, що, винищуючи окремі види по-різному, хижаки впливають на міжвидові стосунки батьків та цим побічно сприяють однією мовою і сприяють придушення чисельності інших напрямів. Хижаки при нечисленності чи несприятливі погодні умови полювання що неспроможні стримувати наростання чисельності переслідуваних видів. У умовах воно відбувається швидко і внаслідок геометричній прогресії розмноження в масових видів часто приймає характер раптового появи. При відносної численності переслідувачів і несприятливі погодні умови життя переслідуваних хижаки можуть активно стримувати наростання числа видобування нафти й бити причиною тривалого низького рівня її чисельності.

Учень 10 : При постійних умовах існування взаємовідносини хижаків і видобуток власними силами можуть порушити чисельні коливання обох лісових екосистемах. Це тому ,що ймовірність затримання хижаком видобутку зростає у разі зростання щільності її населення швидше, ніж росте сама чисельність. Дедалі більша забезпеченість їжею посилює розмноження хижаків, прогресивно збільшують тиск на жертву, що у відомому етапі викликає скорочення її чисельності, та був і размножившегося переслідувача. Проте ще знову дозволяє жертві размножится, завдяки чому цикл повторюється.

Вчитель : Складність ролі хижаків, для популяцій свої жертви в лісових екосистемах, у тому, що, нападаючи видобутку, хижаки справляють на популяції цих видів позитивне значення. Вони виловлюють з онкозахворюваннями та ослаблених тварин і звинувачують цим скорочують число носіїв інфекції і її поширення. При глистових инвазиях серед зайців вовки і лисиці починають ловити переважно заражених звірків. Усунення санітарної ролі хижаків призводить до значному поширенню захворювання та скорочення чисельності заражённых видів.

doc
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
24 лютого 2020
Переглядів
2573
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку