Позакласний захід "Пестициди - користь чи загроза"

Про матеріал
Мета: Розширити і систематизувати знання учнів про пестициди, та забруднення ними навколишнього середовища, вплив на довкілля хімічних речовин; удосконалити навички природоохоронного характеру; розвивати вміння спостерігати, порівнювати; виховувати бережливе ставлення до природного середовища і бажання братии участь у природоохоронній діяльності.
Перегляд файлу

                                        Позакласний захід

 

Тема: Пестициди-користь чи загроза для життя та довкілля

Мета: Розширити і систематизувати знання учнів  про пестициди, та  забруднення ними навколишнього середовища, вплив на довкілля хімічних речовин; удосконалити навички  природоохоронного характеру; розвивати вміння спостерігати, порівнювати; виховувати бережливе ставлення до природного середовища і бажання братии участь у природоохоронній  діяльності.

Оформлення:                                                                                            1.Плакати екологічного змісту:  

2. Малюнки на тему „Природа навколо нас”.

                                        Частина I (вступна)

Ведуча. Добрий  день. Ми раді вітати Вас на нашому екологічному заході.

Ведучий. Я надіюсь, що сьогодні ви будете не тільки уважними слухачами й глядачами, але й активними учасниками нашого екологічного заходу.

Ведуча.  В нашому заході приймають участь представники різних галузей,це експерти в галузях екології,сільського господарства,біології,хімії, медицини.

Ведучий. Кожен з наших шанованих експертів розповість про значення пестицидів в його галузі.

                                             ЧАСТИНА ІІ  (інформаційна)

Ведуча. Пестици́ди (від лат. pestis — зараза, caedo — вбиваю) — це хімікати, які використовуються в сільському господарстві і садівництві для боротьби зі шкідниками (шкідливими або небажаними мікроорганізмами, рослинами і тваринами). Хімічна сполука, яка використовується для захисту рослин, сільськогосподарських продуктів і боротьби з переносниками небезпечних захворювань.

Ведучий. Основним засобом боротьби з бур'янами, як відомо, є пестициди. Пестициди - хімічні сполуки, які впливають на пригнічення розвитку певної групи рослин або інших шкідливих організмів, не завдаючи особливої шкоди корисним культурам. Але хімічні засоби надають лише тимчасову допомогу, оскільки з часом сприяють виробленню стійкості до постійно застосовуваних засобів.

Ведуча. Зараз перед вами виступлять експерти різноманітних сфер науки та розкажуть нам про переваги та недоліки пестицидів.

Ведучий. А ми з вами після виступу експертів зробимо висновки щодо їх використання.

Ведуча. До виступу запрошуємо експерта-агронома ,який розповість нам про значення пестицидів в сільському господарстві.

Експерт-агроном. Дякую. По даним  Всесвітньої Продовольчої та сільськогосподарської організації ,якщо не використовувати хімічні методи боротьби із шкідниками ,то за перший рік населення планети втратить половину всього продовольства.

Пестициди, за призначенням, поділяють на кілька основних груп:

  • акарициди (токсичні для кліщів);
  • альгіциди (знищують водорості і іншу бур’янисту рослинність у водному середовищі);
  • антигельмінти (знищують хробаків, що паразитують у тварині);
  • антирезистенти (знижують стійкість комах до певних речовин);
  • антисептики (захищають дерев’яні і інші неметалічні матеріали від руйнування мікроорганізмами);
  • арборициди (знищують дерева і чагарники);
  • аттрактанти (залучають комах);
  • афііциди (знищують попелицю);
  • бактерициди (знищують бактерії, що викликають хвороби в рослин);
  • гаметоциди (приводять до стерильності рослин);
  • гербіциди (знищують бур’янисті рослини);
  • десиканти (використають при перезбиральному підсушуванні рослин);
  • зооциди і ларотентициди (знищують гризунів);
  • інсектициди (знищують шкідливих комах);
  • инсектоакарициди (знищують шкідливих комах і кліщів);
  • лимациди і моллюскоциди (знищують різних молюсків);
  • нематициди (знищують круглих хробаків — нематод);
  • овициди (знищують яйця шкідливих комах і кліщів);
  • протруйники насінь (призначені для обробки насінь перед посівом);
  • репеленти (відлякують шкідливих комах);
  • ретарданти (затримують ріст рослин);
  • синергисти (підсилюють дію інших пестицидів);
  • феромони (речовини, вироблені іншими комахами для впливу на особин протилежної статі);
  • фуміганти (знищують шкідників і збудників хвороб рослин);
  • фунгіциди (знищують грибки);
  • хемостерилізатори (стерилізують комах).

 

Ведучий. Дякуємо нашому експерту-агроному за цікаву інформацію.

Ведуча. А зараз заслухаємо експерта-хіміка.

Експерт-хімік. Доброго дня,я Вам розповім які бувають пестициди за хімічною структурою.  За хімічною структурою пестициди поділяють :                  Хлорорганічні сполуки (хлориндан ,гептахлор ,хлортен, поліхлорпінен). Фосфорорганічні сполуки (карбофос, метафос, хлорофос, тіофос).                    Ртуть органічні сполуки  (гранозан, меркуран, меркур-гексан).                       Сполуки миш’яку (арсенат натрію, арсенат калію, паризька зелень).               Похідні карбамінової кислоти  (бетанол, карбін, севін та ін.).                           Ціаніди (ціаниста кислота, ціанамід кальцію, ціанплав).                              Препарати міді (бордоська рідина, бургундська рідина, мідний купурус).           Сірка та її сполуки  (колоїдна сірка, сірчаний ангідрид, мелена сірка).       Препарати рослинного походження ( анабазин,нікотин,піретрум).

Ведучий. Дякуємо нашому експерту-хіміку за пояснення.     

Ведуча. А зараз ми запросимо до виступу експерта-біолога,який розповість, як  пестициди впливають на рослини та тварини.

Експерт-біолог .

 Щодня люди виходять  на  боротьбу зі  шкідниками,   використовуючи   для  цього речовини,  що   отруюють   природу.   Та  мало   кому  відомо,  в яких   величезних кількостях використовуються пестициди та наскільки небезпечними  є  наслідки  їх застосування. 

У 50-х і 60-х роках на полях багатьох європейських країн загинули тисячі птахів. Вони годувалися зерном, що було отруєне пестицидним діелрином. На землі знаходили тисячі голубів, зябликів, дроздів, польових жайворонків та інших співочих птахів. Ситуація повторилася в США, де птахи отруїлися ДДТ. 
   У Великій Британії сталося ще масштабніше лихо. Тут загинула величезна кількість лисиць, які їли отруєних пестицидами птахів. Скоротилася чисельність хижих птахів, наприклад, яструбів-перепелятників, скопиних і сапсанів. 
   Наслідки використання пестицидів відчувалися ще багато років, оскільки залишки цих речових продовжували свій страшний „хрестовий похід" по природному ланцюгу живлення. У найсумнішій ситуації опинилися тварини, що стоять на верхівці харчової піраміди, тобто хижаки. В організмі хижих птахів поступово зростала концентрація цієї отрути.

Для боротьби із бур'янами і шкідниками фермери використовують гербіциди та інсектициди. Найбільш небезпечною отрутою серед пестицидів є інсектициди. Інсектициди у наші дні використовуються головним чином у сільському господарстві. Найотрутніші хімічні пестициди з'явилися наприкінці 60-х років, а найшкідливішими з них вважають сполуки хлору та органфосфатів. Великі дози отрутохімікатів здатні вбити великих тварин і навіть людину. 
   Пестициди розкладається протягом багатьох років і має властивість поступово накопичуватися в організмах тварин. У сучасному сільському господарстві зменшується обсяг використання пестицидів (особливо ДДТ), але бажання підвищити продуктивність господарств у країнах, що розвиваються, уповільнює цей процес. Пестициди розпилюються на великій площі. У результаті застосування пестицидів мандрівний дрізд майже зник. 

  На американських фермах і в деяких африканських державах для розпилення пестицидів використовуються літаки, що летять низько над землею. Іноді подібну практику можна спостерігати і в європейських країнах. У такий спосіб хімікати розпиляються на багато кілометрів, потрапляючи далеко за межі полів, отруюючи не тільки шкідників, але й птахів і навіть такі тендітні створіння, як метелики. 
   Під час обприскування плодових дерев під струмінь інсектицидів можуть потрапити й бджоли. Ці невтомні трудівниці гинуть не відразу - їх умертвляє „вартовий" на вході до вулика, який уже не може впізнати їх по запаху. Пестициди можуть потрапити на землю, наприклад, коли дощ змиває їх з рослин. Отруйний розчин проникає у грунт, а звідти - в канали, струмки й річки, що течуть до моря. Риби, які дихають у воді зябрами, разом із киснем поглинають залишки розчинених пестицидів, що поступово накопичуються в їхніх тілах. Такі риби не вмирають від отруєння, вони стають легкою здобиччю хижаків. В організмі хижої риби відбуває-ться швидке накопичення пестицидів і перенасичення ними - в результаті тварина гине. Рибою харчуються також деякі ссавці, в результаті отруєння гинуть і ці тварини.  

На закінчення свого виступу я наведу вам ряд фактів

  • Чисельність центральноєвропейської популяції сапсанів знизилася у 1950-1975 роках на 90% у зв'язку з використанням пестицидів, особливо ДДТ.
  • У країнах, що розвиваються, для боротьби зі шкідниками використовується ДДТ, який призводить до скорочення чисельності хижих птахів і впливає на товщину шкарлупи їхніх яєць.
  • Майже 25% від сукупної маси інсектицидів у розвинених країнах використовується для охорони кімнатних і садових рослин.
  • У гусені яблуневих плодожерок виробився імунітет до ДДТ Крім того, вони не їдять отруєну ним їжу.
  • Інсектицид паратіон діє подібно до нервово-паралітичного газу, що використовувався під час Другої Світової війни. 100 міліграмів цієї речовини достатньо, щоб вбити людину.
  • У загальносвітовому масштабі використання пестицидів, на жаль, щорічно збільшується на 12%. Наприклад, у Великій Британії у 1990 році щотижня використовувалося 450 тонн цих речовин.

Ведучий. Дякуємо нашому експерту за надану цікаву та змістовну інформацію.

Ведуча. До виступу запрошується експертів-екологів

1.експерт-еколог. Доброго дня.  Ми розповімо Вам якої шкоди довкіллю завдають пестициди.

З`ясовано ,що пестициди, зищуючи шкідників, наносять шкоду багатьом корисним речовинам і підривають здоров’я біоценозів. У сільському господарстві вже стоїть проблема переходу від хімічних (забруднюючих середовище) до біологічних(екологічно чистих) методів по боротьбі з шкідниками. Промислове виробництво пестицидів супроводжується появою великої кількості побічних продуктів , що забруднюють стічні води.У водному середовищі частіше інших зустрічаються представники інсектидицидів,фунгіцидів та гербіцидів.

       Отже, хімізацію, що інтенсивно розвивається в сільському господарстві, можна оцінювати з двох позицій - як економічно вигідну і як екологічно небезпечну для навколишнього середовища і для самої людини.

 

2. експерт-еколог.

Розповсюдження пестицидів у навколишньому середовищі відбувається як фізичним, так і біологічним шляхом. Перший спосіб - розсіювання з допомогою вітру в атмосфері та поширення через водотоки. Другий - перенесення живими організмами по шляху харчування. Із просуванням організмів до вищих ланок харчового ланцюга концентрації шкідливих речовин зростають, нагромаджуючись у внутрішніх органах, переважно в печінці та нирках. Інтенсивне забруднення природного середовища значною мірою є наслідком нераціонального сільськогосподарського виробництва. Застосування великих доз добрив може погіршити якість продукції, грунтових вод, що зумовлює забруднення близьких річок і водойм. Використання мінеральних добрив дало змогу певною мірою підвищити врожайність культур, однак подальше збільшення їх доз уже не сприяло її зростанню, що пов'язано із зменшенням запасів гумусу в грунті. Зростання врожайності неможливе без удосконалення технології внесення добрив.

1.експерт-еколог.

Безконтрольне їх застосування призводить до забруднення навколишнього середовища, що загрожує здоров'ю людини. Особливо небезпечне неправильне або надмірне використання пестицидів. Причому деяка їх частина трансформується, тобто виникають нові токсичні речовини (вторинна токсикація). Дати оцінку всіх наслідків впливу пестицидів неможливо через недосконалість методів дослідження. Учені ще десятиріччя тому попереджали про неминучість зараження пестицидами грунтових і підземних вод. Їх тривозі тоді не надали значення, а нині в різних штатах США близько третини артезіанських свердловин закрито .для питного водозабезпечення через забруднення пестицидами. У нашій країні вміст пестицидів в артезіанських водах не контролюється.

2. експерт-еколог.

Підраховано, що 98% інсектицидів (проти комах) і фунгіцидів (проти грибкових захворювань), 60-95% гербіцидів (проти бур'янів) не досягають об'єктів пригнічення, а потрапляють у воду і в повітря. Крім того, застосовують ще й зооциди (проти гризунів), які створюють у грунті мертве середовище.                                                                     

Застосування пестицидів призводить до пригнічення біологічної активності грунтів і перешкоджає природному відновленню родючості, викликає втрату харчової цінності та смакових якостей сільськогосподарської продукції, збільшує втрати і скорочує термін збереження продукції, знижує урожайність багатьох культур внаслідок загибелі комах-опилювачів. Втрати у нашому сільському господарстві тільки від зниження врожаю внаслідок недоопилення рослин .(оскільки ці препарати знищують природних опилювачів) становлять близько 2 млрд крб тобто покривають 30-40% прибутку, який приписують дії пестицидів.

1.експерт-еколог.

Очевидними є негативні наслідки застосування пестицидів для здоров'я людини, причому спостерігається тенденція до їх зростання, водночас у об'єктів, які пригнічуються пестицидами, спостерігається певна пристосованість до них. Сьогодні близько 500 видів комах вже стійкі до інсектицидів. Пристосованість до пестицидів виникає протягом 10-ЗО поколінь, підтверджуючи справедливість теорії еволюції Ч. Дарвіна: в процесі мікроеволюції виробляється нова властивість. Помічено, наприклад, що в колорадського жука виробляється імунітет до отрутохімікатів. Знаючи це, господарства в 10 разів перевищують концентрацію розчину, що згубно позначається на багатьох інших організмах. Недостатньо обгрунтованим є твердження, що застосування пестицидів дає змогу зберегти майже третину врожаю. Практика свідчить, що повного збереження врожаю не можна добитись препаратами. Так, у США незважаючи на десятикратне зростання використання пестицидів за чотири останніх десятиріччя загальні втрати сільськогосподарської продукції від різних шкідників, бур'янів і хвороб не знизились, а навпаки, зросли з 31 до 37%. А якщо врахувати втрати в інших галузях, зумовлені пестицидами? Наприклад, вирощений на Кубані рис дав близько 1,5 млрд крб прибутку, але водночас збитки від застосовуваних там пестицидів тільки в рибному господарстві Азовського басейну перевищували 2 млрд карбованців.

2. експерт-еколог.

Поширенню застосування пестицидів значною мірою сприяє уміння зарубіжних хімічних компаній рекламувати свій товар. А ми, довірившись їхній рекламі, витрачаємо на ці препарати сотні валютних карбованців щороку, до того ж допускаємо значні перевищення рекомендованих доз хімічних засобів захисту, проведення суцільних обробок замість вибіркових. До 40% пестицидів у нас розпилюється в повітря, що категорично забороняється у багатьох країнах. Часто завищуються норми витрат пестицидів. Наприклад, японці свій пестицид топсин використовують з розрахунку 67 г на 100 л розчину, а в наших інструкціях для спрощення технології норми визначені вже в розмірі 100 г .

Ведучий. Дякуємо нашим експертам-екологам цінну інформацію.

Ведуча. А зараз інформацією про вплив пестицидів на організм людини та його наслідками поділиться експерт-медик.

Експерт-медик.

Отруйні речовини, які знаходяться у мінеральних добривах, хімічних меліорантах й отрутохімікатах, проникають в організми людей, викликаючи їх захворювання.Усі без винятку пестициди при ретельному вивченні виявляли або мутагенну, або інші негативні дії на Живу природу і людину. Навіть разові контакти людини з такими пестицидами, як діелдрін, паратіон, призводять до зміни біотоків головного мозку (енцефалограми). А вплив сучасних органофосфатних пестицидів, які швидко розкладаються, загрожує розвитком депресій, роздратування, розладом пам'яті, іншими нейропсихологічними порушеннями. Близько 90% усіх фунгіцидів, 60% гербіцидів і 30% інсектицидів є канцерогенними.

Токсичність пестицидів потенційно небезпечна для людей, тварин та інших живих організмів зокрема і для навколишнього середовища загалом.

Рівень небезпеки при використанні пестицидів залежить від їхньої токсичності та кількісного впливу і може виражатися наступною формулою:

Небезпека = Токсичність х Вплив

Токсичність вимірюється здатністю пестициду спричиняти подразнення або більш складну хворобу. Визначають її через спеціальні тести, які проводять на тваринах, поступово змінюючи дозування певного типу діючої речовини. Діюча речовина — це хімічний компонент у пестицидах, який впливає на сільськогосподарських шкідників.

Наприклад, гострий токсичний ефект від фунгіцидів для людей малоймовірний, але фунгіциди можуть подразнювати шкіру та очі, а систематичне опромінення може негативно вплинути на стан здоров’я людини. Найбільше випадків отруєння фунгіцидами траплялося лише після споживання самого насіння, яке було оброблене. Щоб запобігти отруєнню, у фунгіциди додають яскраву фарбу, щоб було чітко видно, що насіння протруєне.

Що стосується гербіцидів, то ймовірність отруїтись ними не вища, ніж для фунгіцидів, так як фізіологія рослин значно різниться від людської. Проте винятки все ж існують: наприклад, подразнення шкіри можуть викликати сильні кислоти, аміди, складні ефіри та феноли, а вдихання розпорошеної речовини може спричинити кашель та відчуття печії в носі і грудній клітині.

Велику кількість отруєнь серед людей спричиняють інсектициди. Найбільш серйозні отруєння пестицидами, зазвичай, є результатом сильної дії фосфорорганічних інсектицидів та карбаматів. Фосфорорганічні сполуки та карбамати містять ензими холінестераза, який руйнує нервову систему. Всі живі організми, в нервовій системі яких є холінестераза, можуть отруїтися цим пестицидом.

Щоб звести до мінімуму негативний вплив отрутохімікатів на все живе, їх необхідно використовувати в мінімальних кількостях, зберігати  в безпечному місці й суворо дотримуватися інструкції, а під час роботи з ними необхідно завжди одягати захисний костюм. По можливості краще використовувати низькотоксичні пестициди. 

Ведучий. Дякуємо нашому експерту в галузі медицини за цінну інформацію.

Ведуча. Як нам бути,внесення пестицидів призводить до забруднення навколишнього середовища,негативно впливає на організм людини,а з другого боку без пестицидів багато врожаю загине від шкідників та хвороб.

Ведучий. От ми і попросимо наших експертів-науковців знайти компроміс,щоб і урожай був гарний і хвороби та шкідники йому не шкодили.

Ведуча. А поки наші експерти готуються ми ознайомимо Вас з пам’ятками в яких роз’яснюється як поводитися з пестицидами та вберегти своє здоров’я.

(ведучі роздають пам’ятки які виготовили зазделегідь)

Ведучий. Запросимо озвучити свої міркування наших експертів.

1-ий експерт. Відмовитися від використання пестицидів ми не можемо, але зменшити їх використання нам під силу. Для того, щоб зменшити використання пестицидів ми можемо для боротьби із шкідниками використовувати рослини-репеленти.

Багато комах відшукують підходящі для харчування рослини за запахом. Наприклад, за запахом знаходять капусту земляні блішки й капустяна совка. Якщо посадити біля капусти рослини, які сильно пахнуть, наприклад, чебрець або шавлію або обприскати її екстрактом цих трав, вони заглушать запах капусти і зроблять її менш привабливою для шкідників. Ароматичні трави своїм сильним запахом спантеличують шкідників та захищають городні культури. Тому рекомендується базилік саджати біля бобів для захисту від бобової зерновки, часник - біля троянд для захисту від попелиць, петрушку -біля спаржі. Правда, дія трав проявляється не завжди однаковою мірою.

2-ий експерт.

Рослини, які відлякують комах запахом, можна віднести до розряду рослин-репелентів (відлякуючих). До них зараховують красолю, що відлякує білокрилку, попелицю, колорадського жука, гусениць капусниці. Полинь гірка відлякує мурах, капустяну і морквяну муху, яблуневу плодожерку, земляних блішок, білокрилку; м'ята перцева - мурах, попелиць, земляних блішок, гусениць капусниці, білокрилку. Попелиця не любить запаху більшості ароматичних трав, а також шніт-цибулі, цибулі, часнику, чорнобривців, гірчиці, коріандру, фенхеля. Пижма зменшує ушкодження овочів земляними блішками та капусти - гусеницями капусниці. Часник відлякує личинок капустяної мухи і яблуневої плодожерки; колорадського жука відлякує котовник, коріандр, красоля, пижмо, чорнобривці. Тютюн, м'ята, рута, пижмо, полинь лікувальна та гірка, котовник відлякують земляних блішок; котовник, красоля - зелену персикову попелицю; чорнобривці - деякі види нематод. Мульча з листя та кори дуба відлякує слимаків, гусениць, які підгризають сходи, і личинок садового хруща. Рекомендується розкидати таку мульчу на садових доріжках і вузькими смужками - на грядках. Огіркову траву, або бораго, рекомендують висівати між рядами капусти всіх видів. Вона зменшує ушкодження гусеницями, а своїми грубим волосистим нижнім листям відганяє слимаків і равликів. Підсіви кропу до капусти не захищають її від білявки і капустяної молі, але зате значно скорочують кількість капустяної попелиці.

3-ій експерт.

Змішаними посадками різних видів овочевих рослин протягом багатьох років займалися городники-дослідники в Німеччині та Швейцарії. Їм вдалося встановити багато цікавих закономірностей. По-перше, вони виявили, що при змішаних посадках масове поширення шкідників стримується завдяки розмаїтості видів рослин, тому що для них ускладнюється пошук рослини-хазяїна. У монокультурі цей стримуючий фактор відсутній. Там поширення шкідників або інфекції йде лавиноподібно від однієї рослини до іншої. При змішаних посадках ряди рослин з різних сімейств створюють природні бар'єри для поширення специфічних для кожного сімейства шкідників і хвороб. По-друге, змішані посадки припускають більш щільне розміщення рослин, у результаті чого менше поверхні ґрунту залишається відкритою, що стримує поширення тих шкідників, які відкладають яйця на землі. По-третє, багато овочевих культур самі володіють відлякуючим запахом. Наприклад, якщо чергувати ряди селери і капусти, то остання буде захищена від земляної блішки і капустяної білявки. 

Фермер Хубманн із Німеччини на підставі своїх 50-літніх дослідів затверджує, що редис і кольрабі, підсаджені в ряди листового або качанного салату, надійно захищені від земляної блішки. За його переконанням, при змішаних посадках ті самі культури можна протягом декількох років вирощувати на тому самому місці, що є неможливим для монокультури через накопичення в ґрунті шкідників і збудників хвороб.

Наприклад, він рекомендує змішані посадки ранньої картоплі як основної культури із супутнім редисом або капустою, крес-салатом і шпинатом. Останній він вважає кращим партнером для картоплі та пропонує наступні схеми посадки. На грядці шириною 1 м посередині розмістити два ряди ранньої картоплі з відстанню між ними 50 см. У міжряддях розташувати ряд цвітної капусти або кольрабі, а по краях грядки між рядами капусти і картоплі  4-6 рядів шпинату.

Так,як  у нас більшість площі городу займає картопля то ми підготували для вас рекомендації  для боротьби з колорадським жуком народними методами без застосування пестицидів. Рекомендації у вигляді пам’яток буде роздано всім бажаючим.

4-ий експерт. Навіть, як що пестициди потрапили до наших овочів та фруктів є ряд простих способів, які знизять їхній вміст у продуктах харчування.

Для того щоб понизити  вміст пестицидів у продуктах, варто враховувати особливості їхнього розподілу в сировину. Так, наприклад, відомо, що в овочах, фруктах і ягодах пестициди в основному концентруються в шкірці і на її поверхні, проникаючи в сам плід у дуже малих кількостях.

З огляду на це, треба в першу чергу добре мити плоди, після чого намагатися очищати їх від шкірки і всіх зовнішніх частин. У цитрусових, бананів, груш і яблук при очищенні відбувається максимальне (від 50% до 100%) звільнення рослини від пестицидів. Особливо рекомендується очищення від шкірки таких овочевих культур, як картопля, огірки і помідори, а також видалення зовнішніх листів капусти і інших листових овочів.

Особливо багато пестицидів утримується в шкірці цитрусових. Багато закордонні виробники апельсинів миють плоди 0,5-2%-ним розчином дефиніла для кращого збереження плодів.

Запах цієї хімічної речовини швидко вивітрюється, і визначити зміст дефиніла фактично неможливо. У зв’язку із цим не рекомендується готувати зі шкірки апельсинів і лимонів зацукровані цукати, варення і джеми. Або, у крайньому випадку, довго вимочувати їх перед уживанням.

Істотне руйнування пестицидів у продуктах відбувається при таких способах кулінарної обробки, як варіння, смаження, печення, консервування і т.п. При квашенні і маринуванні овочів і фруктів звичайно не відбувається зниження концентрації пестицидів, які мають стійкість до кислого середовища, — хлорофосу, метафоса і т.п.

Значно сприяє руйнуванню залишків пестицидів в овочах і фруктах їхня попередня мийка перед закладкою на зберігання. Так, після зберігання немитих помідорів протягом 1 неділі  пестициди руйнуються на 30%, при зберіганні митих продуктів — більш ніж на 90%. Варто також ураховувати, що кількість пестицидів збільшується при втраті рослинами вологи при тривалому зберіганні.

Вміст пестицидів у молочних і м’ясних продуктах можна зменшити за допомогою термічної обробки. Найкраще варити м’ясо у воді. Частина пестицидів при цьому може переходити в бульйон, тому рекомендується при варінні м’яса міняти воду два-три рази.

Ведуча. Дякуємо нашим експертам за дуже цінну, цікаву а головне необхідну інформацію, ми обов’язково приймемо до уваги всі Ваші рекомендації.

Ведучий. На цьому наший позакласний захід завершено,дякуємо всім за увагу,міцного Вам і Вашим рідним здоров’я.!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Захист рослин від колорадського жукаЗахист рослин від колорадського жукаЗахистимо рослини від колорадського жука.

             Народні засоби і способи боротьби з колорадським жуком

В даний час в якості народних засобів боротьби з колорадським жуком широко використовуються рослини або водні настої і відвари різних їх частин  які відлякують або ж згубно діють на шкідника. Так, у рослинах томата глікоалкалоїд томата служить харчовим детерентом (інгібітором харчування) або навіть отрутою для колорадського жука.Описано також інсектицидну дію каренової кислоти з квіток соняшнику, виділений інгібітор харчування абсінтін з полину. Встановлено, що є токсинами для колорадського жука капсанцін, барвник червоного перцю, і нікотин з рослин тютюну. Відлякуючу дію на колорадського жука мають боби і часник.
Для успішного використання народних засобів і способів боротьби з колорадським жуком необхідно при їх вживанні виконувати ряд найпростіших вимог.                                                                 1). Обробляти посадки рекомендується в теплу (при температурі 18-25 ° С), безвітряну погоду, вранці після висихання роси або ввечері до її появи. Рослинними препаратами краще обприскувати у вечірні години, так як на сонці вони швидше втрачають свої інсектицидні властивості.
   2). Робочі розчини необхідно готувати за 1-3 години до обприскування. Для кращого їх прилипання до них додаються зелене (калійне), господарське мило, рідке мило або пральний порошок. Зазвичай 20-40 г на 10 л розчину. Попередньо настругати і розвівши мило в банці з водою, вливати їх у робочий розчин.
   3). Обробку настоями і відварами повторюють через 5-10 днів у міру необхідності. Останнє обприскування проводять за 20 днів до збирання врожаю.
   4). Невикористані повністю розчини, відходи приготування рослинних препаратів, знищують у віддаленому місці, зливаючи і кидаючи в ями з обов'язковим закопуванням.

               Народні способи боротьби з колорадським жуком

1. Навесні, як тільки просохне грунт на ділянці, в невеликій кількості висадити пророщену картоплю. Жуків, які зберуться на ранніх сходах картоплі, збирають і знищують (спалюючи або роздавлюючи).
2. За тиждень-два перед посадкою картоплі на городі виривають кілька ямок глибиною до 10 см. Землю навколо них посипають гарячим вугільним попелом і шлаком, взятим з топки котла або печі. Жуки сповзають в ці ямки і гинуть. Точно так само згубно діє на шкідника торф'яна або деревна зола.
3. Навесні до появи сходів картоплі в півлітрові банки кладуть по 3-4 шматочки  бульб. Потім банки на 10-11 годин розміщують на ділянці у попередньо викопані в землі заглиблення. Жуків які  потрапили в банки знищують.
4. За кілька днів до появи сходів картоплі розкласти купками на городі 1-2 відра картопляних очищень. Коли на них збереться велика кількість жуків, цю приманку обливають гасом і спалюють.
5. Рекомендують замочити навесні часточки бульб на 1 добу в розчині сечовини. Розкласти на ділянці в похмуру погоду або на ніч. Жук гине, накинувшись на отруєні приманки. Зазначений метод повторюють восени після збирання врожаю.                                                                                              6. Деревна зола застосовується для удобрення та позакореневих підживлень. Це - старий випробуваний засіб проти шкідників багатьох городніх культур. При посадці бульб у лунку покласти жменю золи (краще березової), перемішавши із землею.
7. Застосовують і настій полину з золою: до 150-200 г подрібненого свіжого полину додають склянку деревної золи, все заливають гарячою водою, настоюють 2-3 години, розмішують, проціджують і отриманою рідиною обприскують кущі картоплі.
8. Картопляні кущі  можна обпилювати просіяною золою (краще березовою). Близько 10 кг золи на 1 сотку посадок. (1 кг на 10 кв.м). Через день-два гинуть не тільки личинки колорадського жука, а й більшість дорослих особин. Разом з органікою підсипати в борозни деревну золу. Грунт, присмачений таким чином, згубний для жука. Під час цвітіння картоплі обпилити його золою (можна через решето). Краще цю операцію проводити після дощу або по росі.Обробку (обприскування або запилення проводити за літо 3-4 рази через 15 днів. Останній раз - в кінці липня, обробку закінчити обпиленням. Посадки картоплі повинні повністю позбутися від колорадського жука.
9. Після підгортання навколо кожного куща розсипати по 1 ст.ложці золи. Коли стебла піднімуться приблизно на 15-18 см, посадку обприскують зольно-мильним настоєм. 1 кг золи кип'ятять в 10 л води протягом 15 хвилин. Розчин настоюють 2 діб, проціджують і додають 40 г господарського мила, попередньо натерши його на крупній тертці. Добре перемішати зольно-мильний розчин, розбавити 10 л води і побризкати посадки.
10. Після того, як кущі картоплі сформувалися, слід приготувати «бризкало». У відрі води розчинити шматок господарського мила, додати 2-х літровий об'єм деревної золи і добре перемішати. Літр цього розчину влити у відро з водою. Не чекаючи появи личинок, віником окропіть кущі картоплі.Шкідники повинні зникнути зовсім.
11. Дає хороші результати обприскування картоплі настоєм з свіжого листя волоського горіха.
12. Використовують для боротьби з колорадським жуком листя, плоди і шкаралупи волоського горіха. З осені заготовляють опале листя і зберігають їх в сухому провітрюваному місці. За 3-4 тижні до масової появи жука листя замочують у відрі (2 кг на 10 л води). Перед використанням настій двічі проціджують.
13. З осені замочують зібрані опале листя волоського горіха в дерев'яній бочці і настоюють до літа. Перед обприскуванням проціджують.
14. 1-2 кг зелених плодів і свіжого листя або 0,3 кг шкаралупи і сушеного листя волоського горіха заливають 10 л окропу і настоюють 5-7 доби. Відціджений настоєм обприскують посадки.
15. Можливі проти жука і попереджувальні заходи. Так, між кущами картоплі корисно посадити по зубки часнику ярого, запах якого відлякує шкідника.16. Не терпить колорадський жук нагідок (цю рослина ще називають календулою). Там, де грядки картоплі «обведена» рядком календули, ще й додатково по діагоналях «прострочені» цією квіткою, там шкідника немає, хоча сусідні посадки і вражені колорадським жуком.
16. Відлякують колорадського жука і боби, посаджені рядком з картоплею. Крім того, від такого сусідства картопля даєбільший врожай, та й боби в господарстві не зайві.
17. У міжряддях картоплі (а можна і в рядках кущів) посадіть квасоля. Ростуть ці дві культури, не заважаючи одна одній. А ось жуки квасолі не терплять і залишають ділянку.
18. Не терплять колорадські жуки і запаху квітучих конопель. Для відлякування комах беруть 150-200 г квітучих конопель, заливають 2-2,5 л води і кип'ятять 5-10 хвилин. Розчин остуджують, потім розчиняють в ньому 10-15 г господарського мила і обприскують рослини.                                                                                                            19. У відро насипати кульбаби і хвоща (у рівних частках по 200 г). Довести до кипіння, кип'ятити 15 хвилин, охолодити, процідити. Взяти 0,5 л відвару на відро води і цим розчином обприскувати посадки.
20. Коли бадилля досягне висоти 15 см проводять перше обприскування настоєм коренів оману. 100 г коріння заливають відром крутого окропу. Потім відро закривають кришкою.Остиглий настій проціджують і проводять обприскування. Така обробка настоєм коренів оману проводиться 3 рази.
21. Біля доріг часто можна побачити рослину з дрібними листочками і неприємним запахом. Називається вона блощичник (вінички). Настій цієї рослини також дуже ефективний у боротьбі з колорадським жуком. Необхідно нарвати блощичник, щільно скласти в відро. Додати 2-3 пачки махорки.Залити окропом і прокип'ятити. Дати настоятися 2-3 доби і відцідити. Бризкати віником або обприскувачем. Настій блощичник знищує не тільки дорослого шкідника, а й личинок.
22. Хороший результат дає обприскування картоплі міцним багатоденним настоєм полину. Стебла рослини засипають на одну третину відра і заливають гарячою водою. Настоюють 2-3 дні, проціджують і обприскують цим розчином посадки.
23. Скласти в відро свіжі або сухі стебла чистотілу (стільки, скільки вміщується) і залити водою. Довести до кипіння і кип'ятити 10-15 хвилин. Потім охолодити, відцідити і влити 0,5 л цього відвару на 10 л води - обприскувати картоплю.
24. На відро води візьміть 0,5 пляшки оцту н 100 г соди.Розведіть і відразу ж обприскуйте картоплю. Діє на дорослих жуків і личинок. Найбільш ефективне перше обприскування до відкладення шкідником яєць.
25. Насипати цементу в невеликий мішечок з марлі і прив'язати до кінця палиці. Розпилюють над кущами картоплі при появі личинок жука.
26. При появі молодих личинок можна використовувати також вугільно-бітумний пил (залишок дрібного бітуму) 1 кг такої пилу змішують з 3 кг торфомуки (перемелена торфокрошка) і опилюють вологі рослини.
27. Під час збору урожаю цибулі збирайте всі відходи.Слідкуйте, щоб вони були сухі, без домішки бур'янів, а взимку збирайте лушпиння з цибулі. Їх необхідно зберігати в сухому прохолодному місці.
Коли з'являться жуки, візьміть відро, насипаючи ці відходи і лушпиння, примніть їх у відрі до трохи більше половини його об'єму і залийте водою. Щоб лусочки не спливли, покладіть на них вантаж. Наполягати не менше доби, потім рідину зцідити в ємність і розвести одним відром води. До гущі, що залишилася досипати свіжу порцію цибулевих очищень, знову залити водою.Через 10 годин настій готовий. Намагайтеся обробити картоплю, поки жук не встиг «освоїти» кущі. 

 

 

 

 

 

doc
Додано
15 серпня 2023
Переглядів
335
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку