Позакласний захід "Подорож містом математичних загадок"

Про матеріал
Позакласний захід для учнів 5-6 класів на тему "Подорож містом математичних загадок"
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала

вчитель математики та

                              інформатики

Поберезького навчально-виховного

                                                   комплексу

Пушко Орися Володимирівна

 

 

 

Мета: підвищення інтересу до вивчення математики, до її історії; активізувати та стимулювати розумову та пізнавальну діяльність учнів; виховувати самостійність і творчість; розширювати кругозір; розвивати логічне та образне мислення, математичну мову; перевірить  вміння учнів застосовувати здобути знання у нестандартних ситуаціях.

 

ХІД ЗАХОДУ

Учитель.

   Тим, хто вчить математику,

               Тим, хто любить математику,

               Тим, хто знає математику,

               Тим, хто ще не знає, що він любить математику,

                Цей захід присвячується…

Сьогодні ми здійснимо подорож до міста Математичних загадок.

Ця історія почалася з того, що в усіх дітей зникли їхні улюблені іграшки: комп'ютери, приставки, ляльки, собачки, шоколадки — усе, що вони любили, з чим проводили вільний час, приходячи зі школи додому. Це двійки, що оселилися в дітей у зошитах, повели іграшки в місто Мате­матичних загадок. А знайти ці іграшки зможе лише той, хто дружить з ма­тематикою. (Запрошуються заздалегідь обрані 2 команди.) Не за­будьте взяти із собою в дорогу дружбу, спритність, кмітливість і гарний настрій. Все зібрали? Здається, гарного настрою обмаль. Для того, щоб його додати, кожна команда повинна заспівати пісню, в якій є цифри — це і буде першим вашим іспитом.

Проспівавши пісню, команди наші відправляються в дорогу й опиня­ються біля високої красивої брами, що перетинає шлях у чарівне місто. Брама зачинена на  замки. Розшифрувавши секрет кожного замка, ви зможете його відімкнути.

1. Трійка коней пробігла 30 км. Яку відстань про­біг кожний кінь?    (30 км.)  2.Ішла селянка до Києва і зустріла 3 чоловіків. Кожний з них ніс по мішку,                  в кожному мішку по коту. Скільки істот ішло до Києва?    (Одна селянка)

3. У семи братів по одній сестрі. Скільки дітей у сім ї?  (8)

4.  Скільки нулів у кінці добутку чисел від 1 до 10? (Два нулі.)

5. Назвіть 5 днів підряд, не називаючи ні днів тижня, ні чисел місяця.                                                                         (Позавчора, вчора, сьогодні, завтра, післязавтра)

6.  Скільки буде десятків, якщо два десятки по­множити на два десятки?

                                                                     (20· 20 = 400 — сорок де­сятків.)

 7. Одне яйце варять протягом 4-ох хвилин. Тоді воно вважається звареним.                 За скільки хвилин можна зварити 5 яєць?                            (4 хв.)

 8. Штучний супутник Землі робить один оберт за 1 год. 40 хв., а другий                               оберт — за 100 хв. Як це поясни­ти?               (1 год. 40 хв. = 100 хв.)

  9. З Києва до Житомира вийшов потяг зі швидкіс­тю 50 км/год, а з                                 Житомира до Києва — зі швидкіс­тю 60 км/год. Який із потягів буде далі                             від Житомира в момент зустрічі?                        (На однаковій відстані.)  10.Двоє грали в шахи 2 години. Скільки часу грав кожний?                (2 год.)

11. Довжина колоди 5 аршинів. За одну хвилину від цієї колоди    відпилюють по одному аршину. За скільки хвилин буде розпиляно                колоду?                                                                                         (За 4 хв)

12. Скільки кінців у 4 палок? У 5 палок? У 5 з половиною палок? (8; 10; 12)

13.Летіли галки, посідали на палки. Сядуть по одній на палку – одна галка  зайва, сядуть по дві на палку – одна палка зайва. Скільки галок і скільки               палок?                                                                                     (4 галки і 3 палки)

14. На руках людини 10 пальців Скільки пальців на 10 руках?   (50 пальців)

15. Що дорожче: кілограм одно копійчаних монет чи півкілограма   двокопійчаних? (Кілограм металу дорожчий від півкілограма того               самого металу)

Отже, команди упоралися із завданням, брама відчинилася — і ви опи­нилися в місті Математичних загадок. У місті багато вулиць. Кожною з них треба буде пройти, щоб відшукати вулицю Двійок.

Перша вулиця — Математичних термінів. У кожнім будинку збері­гаються предмети, пов'язані з математикою, що починаються на одну й ту саму букву. Наприклад, у будинку № 2 знаходяться предмети, що почина­ються на другу букву алфавіту — «Б»: бісектриса, біном, бічні сторони тощо.

Перший конкурс. Я називаю букву, а команди повинні назвати мате­матичні терміни на цю букву. На обмірковування — 30 с. Більше балів набере та команда, яка знайде більше слів.

Ви вдало перетнули цю вулицю і опинилися на площі Задач. Тут зберігаються ті задачі, що учні розв'язують на уроках. Ті, що ви розв'язали правильно, відпочивають, а ті, що недорозв'язували, так і кидаються на кожного зустрічного: «Розв'яжи мене!»

Другий конкурс. Розв'язування задач

Задача 1. На водопій

До водички біжать лошата,

Разом з ними хлопчики й дівчата,

Ще й веселе мале цуценя.

Мені видно з трави двадцять три голови

 Та сім дюжин маленьких ніг.

Ти скоресенько підрахуй,

 Скільки буде в них вух? (46)

Задача № 2. Солдати

Десять солдат шикувалися в ряд,

Десять солдат йшли на парад.

Дев'ять десятих було носатих,

А скільки ж було курносих солдат? (1)

 

З площі Задач ми потрапили на вулицю Ігор. Тут грають у різні ігри, але не прості, а математичні.

У третьому конкурсі нашим командам потрібно буде розгадати кросворди. Потрібно вставити в порожні клітинки букви, щоб в кожному рядку був записаний математичний термін .

 

 

І команда 

ч

 

 

 

 

 

 

 

К

д

 

 

 

 

 

 

ь

к

 

 

 

 

 

т

ч

 

 

 

 

и

ц

 

 

 

а

д

 

 

б

к

 

т

 

ІІ команда 

т

 

 

 

 

 

 

 

к

в

 

 

 

 

 

 

к

д

 

 

 

 

 

к

д

 

 

 

 

ь

ч

 

 

 

о

к

 

 

о

д

 

а

 

Четвертий конкурс.

Завдання для І команди.

1. Кавун важить 2 кг і ще пів кавуна. Скільки важить кавун?   (4)

2. Яке число без остачі ділиться на всі числа?     (нуль)

3. Скільки градусів має прямий кут?       (90°)

4. Скільки  існує цифр?         (10)

5. 60 листків книги мають товщину 1 см. Яка товщина книги, що має 240                  сторінок?                                                                                                                                           (2)

6. Скільки секунд в 1 хвилині 20 секунд?      (80)

7. Два в квадраті — 4, три в квадраті — 9. Чому до­рівнює кут у квадраті?                                                                                                                                                                                                                                                       (90°.)

8.   Відомо, що 5 дорівнює третині числа. Чому дорівнює число?     (15)

9.  Який знак слід поставити між числами 2 і 3, щоб отримати число більше за два, але менше за три ?                                                                                                               (Кому.)

10.   Півень, стоячи на одній нозі, важить 5 кг. Скіль­ки він буде важити, якщо 

     стане на дві ноги?                                                                                          (5 кг.)

Завдання для ІІ команди.

     1. Що важче: 1 кг заліза чи 1 кг вати?      (однаково)

2. Назвіть найменше натуральне число.                                                     (1)

3. Половина половини від числа це 1. Яке це число?       (4)

4. Якою цифрою закінчується добуток всіх натуральних чисел від 1 до 81?                                                                                                                                                                                   (0)

5.  Скільки існує тризначних чисел?                 (900)  

6. Заєць знайшов 8 морквинок і з’їв всі, крім трьох. Скільки морквинок залишилось?                                                                                                                                   (3)

7. Хто з відомих математиків не любив розв’язувати квадратні рівняння за формулою?                                                                                                                                            (Ф.Вієт)

8. Диня коштує 3 грн. та ще півдині. Скільки ко­штує диня?                   (6 грн.)                                                                                                                     

9.  У колесі 10 шпиць. Скільки проміжків між   ними?                    (10.)

 10. Якщо о 12 годині ночі йде дощ, то чи можна очікувати на сонячну погоду через 48                 годин?                                                                             (Через 48 год буде ніч.)

І ось ви вийшли з вулиці і опинилися на перехресті. В який бік іти? Це повинні вирішити капітани.

 

П'ятий конкурс. Конкурс капітанів

Відповідь на запитання дає капітан, який перший підняв руку.

1. Гномику на кожну ніч потрібна нова свічка, якою він освітлює собі дорогу, мандруючи печерами. Він може зробити одну нову свічку з 5 недопалків. Якщо в нього набереться 25 недопалків, то на скільки ночей вистачить йому нових свічок?                                                                                      (6)   

2.  Кількість грибів, що ростуть на грядці подвоюється кожної доби. Вся грядка вкрилася грибами за 6 днів. На який день грибами була вкрита половина грядки?                                                                                                                (5)

3. По стовпу висотою 10 м повзе равлик. За день він піднімається на 5 м, а за ніч спускається на 4 м. Через скільки днів равлик досягне вершини стовпа?                                                                                                                                         (6)                

     4. У воді опинилася десята сходинка мотузко­вих сходів теплохода. Почався   приплив — вода за годину піднімається на 30 см. Між сходинками від­стань 15 см. Через який час вода сховає шосту схо­динку?                                                                       (Цього не  буде – теплохід піднімається разом із водою.)

     5.  Електропогяг  їде зі сходу на захід зі швидкістю 60 км за годину. У тому    самому напрямі — зі сходу на захід — дме вітер, але зі швидкістю 50 км за годину. У якому напрямі відхиляється дим від потяга?

                                                                                      (Електропотяг  бездимний.)

6. Величина кута 30°. Чому вона дорівнюватиме, якщо розглядати цей кут в лупу   з двократним збіль­шенням?                                                        (30°.)

7. На галявині росте п’ять беріз. На кожній березі по п’ять гілочок, на кожній гілочці по п’ять листочків, на листочку по п’ять яблук. Скільки яблук було на дереві?

                                                                                                 (На березі яблука не ростуть.)

8. У скільки разів сходи на шостий поверх будинку довші, ніж сходи на другий?                                                                                                                                                                (у 5 разів)

9.  На дереві сидить шість качок. Зробивши один постріл, мисливиць влучив у дві з них. Скільки качок залишилося на дереві?                                                                      (жодної)

10. Уяви, що ти пілот. Літак летить  до Лондона через Париж. Висота польоту 8 тис. метрів. Температура за бортом  - 40°.Середня швидкість польоту 900 км/год. Скільки років пілоту?                                                        (Стільки, скільки учню)

Нарешті ви потрапили до вулиці Двійок. Двійки вибралися з брудних, порваних зошитів. Старша Двійка виступає вперед і з глузуванням каже: Ви все одно не зможете повернути свої іграшки, тому що не відповісте на мої запитання».

Двійка швидко ставить запитання гравцям, які вишикувались один за одним. Хто не відповів на запитання, той сідає. З чиєї команди залишить­ся більше гравців, та й переможе в цьому конкурсі;

Запитання Двійки

  1. Скільки днів у не високосному році? (365)
  2.  Сума позначається знаком... (плюс)
  3. Хто склав періодичну систему елементів Менделєєва? (Менделєєв)
  4. Найкоротший день року? (22 грудня)
  5. 125*8 =             (100О)
  6.  Скільки пальців на 10 руках? (50)
  7. Найкоротший місяць року? (Лютий)
  8.  В якої фігури всі сторони рівні? (У квадрата)
  9. В якому місяці є число 28? (У будь-якому)
  10.  В якому році ти пішов у перший клас?
  11. Що важче: кілограм заліза чи кілограм вати? (Однаково)
  12.   Рівність, що містить змінну. (Рівняння)
  13.  Числа, менші від нуля. (Від'ємні)
  14. Що обчислюють за формулою S=пR2 ? (Площу круга)
  15.  Обчислив 82. (64)
  16. Скільки хвилин в одній годині? (60)
  17. Найменше просте число. (2)
  18. Одно яйце  варять  4 хв. Тоді воно рахується звареним . За скільки хвилин можна зварити п’ять яєць? ( За 4 хв.)
  19. Чи віриш ти, що Шарль Перро, автор «Червоної Шапочки», написав казку «Кохання циркуля та лінійки»? ( Так, є така казка.)
  20. Чому дорівнює число Пі?
  21. Як називається другий місяць літа? (липень)
  22. Семеро чекали на восьмого 14 хвилин. Скільки хвилин чекав кожен

окремо ? (14 хв.)

  1. Яке каміння в морі? ( мокре)

Двійка тікає. Надсилає молодших двійок з речами, що вони викрали: іграш­ками, солодощами (це призи). Підбиваються підсумки подорожі. Нагороджується команда-переможець.

 

 

 

docx
Додано
13 лютого 2019
Переглядів
1126
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку