позакласний захід "поле чудес"

Про матеріал

розвивати пізнавальний інтерес до предмета, до історії розвитку математики, до питань, що вивчаються в ній, до історії життя й науко¬вої діяльності вчених-математиків; прищеплювати навички ділового спілкування; розвивати логічне мислення, творчість, працьовитість, упевненість у своїх силах;сприяти розвитку толерантних відношень під час гри: основне правило «Поважай думку іншого».

Перегляд файлу

 

 

 

 Позакласний захід

з математики для учнів 9-11 класів

 

 

                                              

 

 

Підготувала

вчитель математики

Ставківського НВК

Бадула Ольга Іванівна

 

 

 

 


Мета: розвивати пізнавальний інтерес до предмета, до історії розвитку математики, до питань, що вивчаються в ній, до історії життя й науко­вої діяльності вчених-математиків; прищеплювати навички ділового спілкування; розвивати логічне мислення, творчість, працьовитість, упевненість у своїх силах;сприяти розвитку толерантних відношень під час гри: основне правило «Поважай думку іншого».

Обладнання:

  1. Поле для гри «Поле чудес», ноутбук, проектор та екран, презентація «Метематичне поле чудес», картки з буквами, ящик для сектора «Приз», грамота.
  2. Призи. 

Хід заняття

І.Вступна частина

1. Вітання

- Доброго вечора всім присутнім. Рада вас бачити вас на нашому «Математичному полі чудес».

2. Оголошення теми, мети, правил гри

Ведучий. Математика — надзвичайно важлива наука. Видатних математиків, які розвивають цю науку, відомо багато. Почесне місце серед них посідають жінки. Вони створили наукові праці та підручники, які збагатили скарбницю світової математичної літератури.

Дорогі учні! Наш вечір присвячений відомим математикам, які зробили вагомий внесок у розвиток цієї цікавої науки.

ІІ. Основна частина

  1. Відбірковий тур першої трійки гравців

Проведемо першу відбірну гру, щоб обрати гравців першої трійки.

Запитання відбору першої трійки гравців.

  1. Назвіть відомого французького вченого-математика, який вплинув на хід іспансько-французької війни, розкодувавши за 14 днів надскладний шифр, що складався більш ніж із 600 знаків (Франсуа Вієт)
  2. Хто з відомих математиків був переможцем із кулачного бою на  58-х  Олімпійських  іграх,  які  проходили в 548 році до н. е., а потім перемагав ще на декількох Олімпіадах? (Піфагор)
  3. Шарль Перо – автор казки «Червона шапочка» написав книгу, пов’язану з математикою, яка називається «Любов циркуля і …» (лінійки).

Запрошуємо першу трій­ку гравців.

Перша трійка гравців

Завдання № 1. Софія Василівна Ковалевська — відома жінка-математик. Її роботи стосували­ся досить тонких розділів вищої математики, причому дві з них — математичного аналізу. Третя робота торкалася астрономії. Софія Васи­лівна стала першою у світі жінкою-професором. Також Ковалевська була обдарованим письмен­ником і публіцистом. Назвіть роман, який вона написала.

Н

І

Г

І

Л

І

С

Т

К

А

Ведучий. Продовжуємо нашу гру. Проведемо відбір гравців другої трійки.

  1. Відбірковий тур другої трійки гравців

Запитання відбору другоїї трійки гравців.

  1. Назвіть ім’я давньогрецького вченого над входом у Академію якого висів надпис «Та не увійде сюди той, що не знає геометрії»(Платон)
  2. Яке число ділиться на всі натуральні числа без остачі ? (Нуль)
  3. Назвіть ім’я вченого, який ввів поняття «прямокутної системи координат» та присвятив значну частину життя дослідженням функції.   ( Рене Декарт )

 На сцену запрошується друга трійка гравців.

Друга трійка гравців

Завдання № 2. Ця відома жінка-математик наро­дилася в Парижі. З дитинства захоплювалась математичними творами, особливо ж історією математики. Оскільки того часу жінок не зара­ховували до Політехнічної школи, вона, корис­туючись конспектами лекцій, брала участь у письмових вправах під псевдонімом Леблан. Займалася теорією чисел, кілька формул у тео­рії чисел носять її ім'я. Ця жінка — одна із засновників математичної фізики. За дослі­дження в теорії пружності одержала премію Паризької АЙ (1811). Це була перша премія, видана Паризькою академією жінці. Назвіть її прізвище.

Ж

Е

Р

М

Е

Н

3. Відбірковий тур третьої трійки гравців

Ведучий. Проведемо відбір гравців третьої трійки.

Запитання відбору третьої трійки гравців.

  1. Назвіть ім’я  вченого, який започаткував карданний механізм, винайшов спосіб розсязання рівнянь третього степення.(Джироламо Карданно)
  2. Цього вченого називали людиною-рахівником. У 15 років він виступав перед публікою.( Дазе)
  3. Ця жінка була розвиненою не лише в математиці, а й в інформатиці. Її ім’я  Ада. Назвіть її прізвище.(Августа-Лавлейс)

До гри запрошується третя трійка гравців.

Третя трійка гравців

Завдання № 3. Ця жінка – дочка відомого грецького вченого Теона. Вона народилася і жила в Александрії в 370-415рр. Була першою жінкою-математиком, філософом, астрономом і лікарем. Вона була настільки всебічно освіченою, що на її думку зважали всі вчені того часу. Вона  написала коментарі до праць Діофанта і Аполлонія. Але, на жаль, її наукові праці   не збереглися.

      Вона, як і її предки, була язичнецею, а в той час поширювалося християнство, язичество зазнавало гоніння. Незважаючи на те, що у неї було багато друзів серед християн, під час вуличних заворушень в Александрії натовп  розтерзав видатну жінку.   Назвіть її ім'я.

Г

І

П

А

Т

І

Я

 

Гра з глядачами

         Запитання . Одного разу англійська королева прочитала книжку, яка їй дуже сподобалася. Вона запитала, чи написав цей автор ще якісь книжки. Одержавши ствердну відповідь, коро­лева звеліла принести всі ті книжки, щоб про­читати їх теж. Вона була дуже здивована, поба­чивши наступного дня багато книжок, написа­них незрозумілими математичними символами: автор книжки, яка її зацікавила, виявився математиком.  Назвіть   автора цієї книжки. (Льюїс Керролл,) Підказка - назва книжки - «Аліса в країні чудес»

Фінал

Завдання № 4. Вона – перша  французька жінка-математик і астроном.   Народилася  5 січня 1723 року в Люксембурзькому  палаці  в  Парижі, де  її батько  служив  у  будинку  королеви  Іспанії  Луїзи-Єлизавети  Орлеанської.  Філібер Коммерсон,  французький вчений-натураліст, на честь Ніколь-Рейн   назвав чудову   нову квітку, привезену з Японії.  Закріпилося, однак, за квіткою інше ім'я - гортензія, дане іншим ботаніком Антуаном де Жюссье. Це породило плутанину, і  іноді  можна  зустріти твердження, що гортензією звали цю жінку.

Л

Е

П

О

Т

Супер-гра

Завдання . Ця жінка відомий італійський математик   і  філантроп. Вона походить з заможної купецької сім'ї, в якій була 21 дитина. Марія Гаетана була старшою з дітей. Її батько був професором математики, він з дитинства підтримував математичні здібності дочки і подбав про хорошу освіту Марії Гаетано. У віці 21 року вона захотіла піти в монастир, але її батько був проти. Вона підкорилася його волі і зайнялася математикою.   У 1748 році вона опублікувала свою роботу  «Основи аналізу» . Крива Верзіера названа ім'ям Марії Гаетано, яка досліджувала цю криву. Вона мала також досягнення у диференційному численні.

 Назвіть, як на її честь назвали плоску криву, що в декартовій прямо­кутній системі координат виражається рівнянням 

Л

О

К

О

Н

А

Н

Ь

Є

З

 І

 

 

ІІІ. Підсумкова частина

1. Підведення  підсумків гри

2. Нагородження переможця

docx
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку