Лекція "Що таке Різдво?" для молодших класів

Про матеріал

це розповідь у казковій формі про Різдво - що це за свято, хто його головні герої,що за пісні колядки і хто їх співає. Додаються тексти , фонограми плюс та мінус двох дуже легких та популярних колядок у сучасній обробці для музичення з дітьми під час заходу. насолоджуйтесь))

Перегляд файлу

Добрий вечір тобі,
Пане господарю!
Радуйся! Ой, радуйся, земле,
Син Божий народився!

Застеляйте столи
Та все килимами,
Радуйся! Ой, радуйся, земле,
Син Божий народився!

Та кладіть колачі,
З ярої пшениці,
Радуйся! Ой, радуйся, земле,
Син Божий народився!

Бо прийдуть до тебе,
Три празники в гості,
Радуйся! Ой, радуйся, земле,
Син Божий народився!

А що перший празник,
Рождество Христове,
Радуйся! Ой, радуйся, земле,
Син Божий народився!

А що другий празник,
Святого Василя,
Радуйся! Ой, радуйся, земле,
Син Божий народився!

А третій же празник,
Святе Водохрещя.
Радуйся! Ой, радуйся, земле,
Син Божий народився!

Хай святкує з нами,
Вся наша родина.
Радуйся! Ой, радуйся, земле,
Син Божий народився.

Вся наша родина,
Славна Україна.
Радуйся! Ой, радуйся, земле,
Син Божий народився.
 

Перегляд файлу

Історія перед Різдвом: про що розказав різдвяний ангел

Наближалося Різдво. За вікнами кружляли маленькі пухнасті сніжинки, в хаті відчувався смачний аромат куті та вареників, мама завершувала останні приготування на кухні, а маленький Іванко читав Ніч перед Різдвом. Історія про скупого Скруджа на той час вже була прочитана та відкладена, а знаменита «Різдвяна скринька» ще чекала своєї черги. Як бачимо, цього року Іванко вирішив як слід приготуватися до Різдва, запланувавши прочитати чимпобільше книг про це свято, а також переглянути багато тематичних фільмів. Йому дуже хотілося дізнатися, що саме ми святкуємо в цей день, однак свято наближалося, а таємниця залишалась нерозгаданою. Хлопчик засумував і відклав книгу. Раптом його погляд зупинився на невеличкій ялинковій прикрасі – це був красивий ангел, що тримав у руках зірку.

– Ось кому точно відома справжня історія Різдва Христового! – для дітей важливо вірити в чудеса, тому Іванко сказав ці слова майже на повному серйозі, хоча потім сам засміявся зі своєї наївності.

Яким же було його здивування, коли маленький іграшковий ангелик відповів йому:

– Звісно знаю! Адже це саме я запалював яскраву різдвяну зірку, що розповіла світу про народження спасителя!+

Чиє народження? – перепитав здивований хлопчик. Він з усіх сил намагався переконати себе, що все, що відбувається, йому просто сниться. Адже відколи це ялинкові іграшки вміють розмовляти? Але його добре та ніжне серце підказувало йому прислухатися до слів маленького ангела та повірити у казку. Адже надворі – Різдво.

– Якщо тобі цікаво, – продовжив ангелик, – я поділюся цією захоплюючою історією з тобою.

– Звісно! Я так мріяв дізнатися, що в ж відбулося у ніч перед Різдвом, чому це свято таке особливе, – вигукнув Іванко, зовсім забувши, що ще мить назад він сумнівався в реальності того, що відбувається.

– Тоді вмощуйся зручненько і слухай.

Це було багато-багато років тому. Більше ніж 2000! Людям у ті часи жилося важко, тому вони вірили, що одного дня на землю прийде Спаситель, який зуміє змінити їхнє життя на краще, та визволити з неволі. І ось цей день настав. Тоді я ще був зовсім маленьким ангеликом і мало що розумів, але зате добре запам’ятав ту знаменну ніч.

Всі ангели, що живуть на небі дуже переживали та готувалися до чогось грандіозного. А мені доручили всього лиш запалити зірку. Спочатку я засумував, адже в цьому не було нічого цікаво – зірки я запалював кожної ночі: великі і маленькі. Але тоді старший ангел пояснив, що це буде незвичайна зірка – саме вона повинна звістити світ про народження Месії.

Після того, як на небі засяяла надзвичайної ясності зоря, ангельський хор спустився на землю і почав співати пісень, що звеличували народженого Спасителя світу. Я з непереборною цікавістю пробрався наперед, щоб теж побачити цього сміливого героя, що зібрався врятувати весь світ. Яким же було моє здивування, коли перед моїми очима опинився не величний палац і лицар на білому коні, а невеличкі ясла з маленькою дитиною. Я знову засумував, але старші ангели пояснили мені, що цієї ночі народилася не просто дитина, а надія цілого людства. Надія на краще життя, справедливість і перемогу добра!+

Іванко був дуже щасливий. Тепер він знав, що святкують кожного Різдва.


 

 

 

 

 

 

В Назареті (це одне з міст давньої Палестини) жила давним-давно дівчина на ім'я Марія. Її заручили з теслею Йосипом, що відбувалися з великого роду царя Давида. І ось одного разу Марії з'явився ангел Гавриїл і сповістив їй: «Радуйся! Із всіх жінок Бог вибрав тебе. Він благословив тебе народити Сина, Якого ти назвеш Ісусом, Він буде вічно царювати над Ізраїлем, і називати Її будуть Сином Божим». «Але як же у мене народиться син, якщо я не заміжня?» «Дух Святий зійде на тебе, і тому твого Сина назвуть Сином Божим».
В ті часи імператор Август наказав влаштувати перепис населення. Для цього кожен житель Юдеї повинен був з'явитися в те місце, звідки він був родом. Рідним містом Йосипа був Віфлеєм. І ось Йосипу і Марії (якої вже ось-ось пора було народити) довелося відправитися туди. Але коли вони прибули до Віфлеєму, виявилося, що вільних місць в міському готелі вже немає. Одна за одною закривалися перед ними двері - ніхто не хотів пускати їх на нічліг. Лише в хліві знайшлося для них місце. І ось холодної зимової ночі у яслах народився Божественний Дитина.
В ту ніч по навколишніх полях ходили пастухи, охороняючи свої стада. Раптом перед ними з'явився блискучий Ангел. Пастухи, звичайно, злякалися, але Ангел сказав їм: «Не бійтеся! Я звіщаю про велику радість. Народився Господь-Спаситель! Він лежить в яслах сповитий». І в ту ж мить на полі з'явилося безліч ангелів, славлять Бога і разносящих всюди радісну звістку (грецьке слово «ангелос» і означає «вісник»). Пастухи вирішили, що їм потрібно поспішити до Віфлеєму і побачити дитину, про який сповістив Ангел. І от, підійшовши до хліва, вони побачили Марію, Йосифа і Немовля в яслах. Подивитися на Ісуса прийшли і домашні тварини.

А в той момент, коли Він народився, на небі з'явилася нова яскрава зірка. Волхви (так називали східних мудреців) побачили її в небі і зрозуміли, що вона сповіщає про народження Царя Юдейського. Цар, на їх думку, повинен був народитися в столиці - Єрусалимі. Однак, коли волхви прийшли в Єрусалим, щоб поклонитися Божественній Дитині, про це дізнався цар Ірод. «Як? Народився Цар Юдейський?» - Ірод був дуже переляканий такою звісткою, адже вона змусила похитнутися його трон. Знавці Закону і первосвященики повідали йому, що Немовля народилося у Вифлеємі. «Знайдіть Немовляти, а потім повідомте мені - я теж хочу Йому поклонитися» - так сказав Ірод волхвам (а насправді він задумав убити Ісуса).

Осідлавши верблюдів, волхви рушили в дорогу, а чудесна зірка вказувала їм дорогу, поки не зупинилася над місцем, де народився Ісус. Волхви дуже зраділи. Вони увійшли у хлів, побачили Марію з Немовлям і поклонилися Йому до землі. Потім волхви піднесли Ісусові дари - золото та дорогоцінні пахощі: ладан і смирну.

Цієї ж ночі Бог наказав волхвам не повертатися до царя Ірода. Вони вирушили додому іншою дорогою. Незабаром Йосипу уві сні з'явився ангел Божий. Він велів Йосипу разом з Марією та маленьким Ісусом бігти в Єгипет - Ісуса загрожувала смертельна небезпека. Адже коли цар Ірод дізнався, що волхви обдурили його, він дуже розгнівався. Повний рішучості позбутися від новоявленого Юдейського Царя, Ірод віддав страшне наказ - знищити у Віфлеємі всіх немовлят чоловічої статі. Йосип і його сім'я бігли в Єгипет і залишалися там до смерті Ірода.

 

Традиції та реальність

В пам'ять про дари, які волхви принесли немовляті Ісусу, люди досі дарують один одному подарунки на Різдво. А на Україні до сих пір співають таку колядку: пастухи, наближаючись до Божественного Немовляти, співали так добре, що Богоматір запитала, не з України.
І це не випадково. Вся справа в тому, що у всі часи Різдвяне диво відбувається щороку ТУТ і ЗАРАЗ, і кожен рік загоряється дороговказна зірка, ведуча до милосердя і добра. 

Добрий світло Різдва

Здавна на Різдво було прийнято не лише дарувати подарунки, але і творити милосердя. Ви думаєте, воно доступно лише дорослим, а діти здатні лише поблажливо приймати дарунки? Насправді, навіть дворічний карапуз може і хоче бути щедрим, турботливим, добрим. Ваше завдання - лише трохи допомогти йому і порадіти разом з ним. Дитина теж може готувати подарунки, і не тільки для рідних і близьких, але і, наприклад, для пташок.

Колись на Русі існував такий звичай влаштовувати різдвяні «ялинки» для тварин і птахів. Для звірів у лісі будували спеціальні ясла, в які клали сіно, овес. А для птахів на дахах хат встромляли жердину і надягали на нього необмолочений сніп. Птахи зліталися і клювали зерна. Адже це так просто - влаштувати свято для беззахисних створінь, які потребують нашої допомоги.

Знайдіть на шкільному дворі або на ділянці в дитячому саду невелику ялинку, повісьте на неї шматочки хліба, сала, внизу, під ялинкою, насипте зерен і крихт. І незабаром на вашу ялинку злетяться маленькі гості - голуби, горобці, синички.

Перегляд файлу

Старий рік минає, новий наступає!
Старий рік минає, новий наступає!
Новий наступає.

Пане Господарю, Великий Владарю!
Пане Господарю, Великий Владарю!
Великий Владарю!

Дай нам iз полички із медом пшенички.
Дай нам з полиці із медом пшениці.
Із медом пшенички.

І ще щось такого до столу ж Святого.
І ще щось такого до столу ж Святого.
До столу ж Святого.

Старий рік минає, новий наступає!
Старий рік минає, новий наступає!
Христос ща рождає.

Старий рік минає, новий наступає!
Старий рік минає, новий наступає!
Христос ща рождає.

Віншую, бажаю вам много літ прожити!
І своїх дітей та внуків вінцем поблагословити!

Христос ща рождає!

zip
Додано
1 січня 2018
Переглядів
1732
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку