Сценарій свята " Міжнародний День Музики"

Про матеріал

Українською мовою))

Перегляд файлу

О, Музика, вируючий каскад!

Вірші твої небеснії звучать.

Ні краелькиі нема в тобі обману,

Ти – голос скрипки, арфи і органу.

Твій спів і в танці, й в хороводі,

А серце і душа – в природі.

О, Музика, ти там і тут.

Салют тобі, о, Музика, салют!

Влада: Добрий день, дорогі діти! Сьогодні у нас незвичайний день. Ми прийшли в гості, на свято. Ілля, який у тебе улюблений свято? Коли дарують багато подарунків?

Ілля: День народження.

 Влада: Вірно – це День народження. Ось і ми з вами потрапили на День народження. А хто ж винуватець торжества?

Разом: МУЗИКА!!!!!

Ілля: Міжнародний день музики (International Music Day) заснований 1 жовтня 1975 року за рішенням ЮНЕСКО. Одним із засновників цього дня був Дмитро Дмитрович Шостакович – великий композитор – класик XX століття.

Свято відзначається щорічно в усьому світі великими концертними програмами, за участю кращих артистів і художніх колективів. В цей день звучать твори, що увійшли до скарбниці світової культури.

№1

В: Міжнародний день музики стали відзначати в XX столітті. Але з музикою людство знайоме з давніх часів. У печерах Африки збереглися наскальні малюнки давно зниклих племен. На малюнках зображені люди з музичними інструментами. Ми вже ніколи не почуємо тієї музики, але колись вона скрашувала життя людей, примушувала їх радіти або засмучуватися.

І: В 2000 році китайські археологи виявили музей музичних інструментів, створених 2 тисячі років тому, в епоху династії Хань.

В: Музика володіє величезною силою. На світі знайдеться мало людей, байдужих до музики. Багато композитори намагалися виразити через неї стан своєї душі. Їх великі імена завжди з вдячністю будуть вимовляти нащадки. Музика не старіє, вона буде жити стільки, скільки буде існувати людина.

І: На День народження прийнято дарувати подарунки. Як ви думаєте, що ми можемо подарувати музиці?.....Ну, звичайно ж, нашу гру, пісні та вірші.

В: Багато хлопці у нас перший раз на концерті. У музикантів є свої правила: музику слухають в тиші. Артисти хвилюються і можуть збитися.

А тепер послухаємо

 

№2

І Музика не старіє, вона буде жити стільки, скільки буде існувати людина. Музика оточує нас всюди. Вона володіє неймовірним магнетизмом і енергетикою.

 

В: Вчені довели, що за допомогою музики можна впливати на інтелектуальний розвиток людини, а також впливати на його емоційне самопочуття.

Музика не тільки приносить нам задоволення. Вона багато чому вчить. Вона, як книга, робить нас кращими, розумнішими, добрішими.

№3

І: Музика – один з найдавніших видів мистецтва. Подібно живопису, театру, поезії вона є образним відображенням світу. З перших хвилин життя людини вона входить в його будинок з колисковою піснею матері, звучить на вулиці, в кіно, в театрі.

 

В: З ранку до пізнього вечора ми слухаємо музику: робимо під музику зарядку, співаємо на уроках музики. Сьогоднішній день ми присвячуємо музиці – цариці всіх мистецтв.

№5

І: Цікаво, про що думає композитор, перш ніж приступити до створення свого шедевру?

І: Як безмежний образний світ музики!

У ній можна почути спів птахів і шелест листя, шепіт хвиль і пориви вітру, краплі дощу і сонця схід.

Зазвичай, пишучи музику, композитор попередньо обдумує безліч деталей, робить начерки, награє її на інструменті і тільки потім вже записує свій твір на нотному папері. Йозеф Гайдн любив працювати за фортепіано. А ось, приміром, Петро Ілліч Чайковський писав музику подумки, під час прогулянок по мальовничих місцях.

№6

 

 

 

 

В: Виконавець є ніби посередником між композитором і слухачем. Він повинен не просто чудово виконати музику, але й точно передати зміст, почуття, закладені у твір. Не випадково виконавство вважається одним з видів художньої творчості, тобто мистецтвом. До того ж виконавець, не просто «розшифровує» для слухача нотний запис композитора, «оживляючи» її, а вносить у твір свою індивідуальність, частинку свого «я».

І: Якщо музика написана для фортепіано, то її виконує для слухачів піаніст, для баяна – баяніст, для скрипки – скрипаль і так далі. Музикант, як і композитор, повинен багато знати і вміти, довго вчитися своїй майстерності і, звичайно ж, обдарованою людиною.

№7

І: Музика – це таке мистецтво, в якому завжди переплітається старе і нове, музика одного народу з музикою всього світу. До речі, а скільки ж нашої іменинниці років? Як ви думаєте? (звернення до залу ). Значить їй стільки ж років, скільки людству. Насправді, музика не буває стара чи молода, Вона буває старовинної та сучасної, серйозною і легкою.

№8, 9

В: Земля, весь світ людський щогодини, щомиті вібрує звуками музики. Уявіть собі, що музика раптом зникне і настане тиша. (ПАУЗА)

Ми не зможемо співати і танцювати. Людство втратить самий живий і зрозумілий спільну мову. Цю ситуацію можна було побачити в німому кіно. Спочатку фільми були без звуку. На екрані рухались, розмовляли, поспішали кудись люди. Вони нагадували рух тіней, безмовних і безшумних. Тому музика виявилася необхідною в кіно.

І Дуже часто ми запам'ятовуємо музику з фільму, хоча не пам'ятаємо самого фільму. Як правило, хороша музика, прозвучавши в кіно, отримує нове життя поза екраном. Вона звучить з концертної естради. Так просто залишається в нашому серці.

В: Ми не мислимо своє життя без музики, це її невід'ємна частина. З музикою йшли війська, з музикою зверталися до Бога, музикою славили царів, музикою їх скидали. Музику підносили і забороняли, музикантів славили і принижували. З музикою ми приходимо в цей світ і залишаємо його.

І: Одна з головних особливостей музики – об'єднувати людей. Мова нот і диригентських жестів зрозумілий музикантам всього світу. Музиканти – перші посланці миру. Вони зв'язують народи розумінням, повагою, дружбою і любов'ю. І нам з вами, дорогі хлопці, музика ніжна так само, як природа, дружба і любов.

 

 

В: У цей день ми вітаємо всіх тих, хто любить музику і присвятив їй своє життя, тих, хто пише музику і дарує її людям або просто слухає. Адже вона викликає прекрасні емоції і почуття.

Вітаємо викладачів  школи. Ви вчите відчувати красу музики.

Вітаємо учнів.

Ви шукаєте свою дорогу і починаєте усвідомлювати, наскільки прекрасний світ музики.

І: Спасибі всім, хто взяв участь в сьогоднішньому концерті.

Разом: Удачі вам!

docx
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
2 січня 2018
Переглядів
17912
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку