Позакласний захід "Виготовлення сувенірів з будівельного гіпсу"

Про матеріал
Техніка виготовлення гіпсової кінцівки своїми руками за використанням альгінатної суміші. Фарбування виробу та встановлення на підставку.
Перегляд файлу

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

 «ЗАПОРІЗЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ТОРГОВО-КУЛІНАРНИЙ ЛІЦЕЙ»

 

 

 

 

                                                                         

    

 

 

 

 

 

 

Методична розробка

 

засідання гуртка «Творча майстерня»

з теми: «Виготовлення сувенірів з будівельного гіпсу»

 

 

 

 

 Підготувала  :                                              Шамрай С.В

                                                                   вихователь гуртожитку                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Запоріжжя  

2021 р.

 

Мета :      

                  - формування особистості, яка вміє створити ефектний зовнішній

                     вигляд виробу, втілити найнесподіваніші задуми;

                   - залучення учнів до творчого мислення;

                   - розвиток творчих здібностей учнів;

                   - ознайомлення з різними матеріалами, інструментами, техніками

                     виготовлення сувенірів;

                   -розвиток дрібної моторики; вироблення трудових вмінь, навичок

                    обробки матеріалів, роботи з інструментами.

 

Метод проведення: майстер-клас

Оснащення           :  комп’ютер, мультимедійний проектор , гіпс Г-7, вода,

                                 ємності для: води, гіпсу, альгінату, декоративна

                                 різнокольорова фарба в  балончику, альгінат.

 

Творчість! Лише вона здатна вберегти від мук

І зробити життя легше.

Ф.Ніцше.

                                  Хід заходу.

 

Ідея: Ми всі намагаємося різними способами залишити пам’ять про себе маленьких, адже час минає дуже швидко. Коли ви виростаєте і вже маєте родину, то хочете залишити щось від маленьких доньки чи сина.   Одним з кращих способів є зліпки ручок і ніжок.

Сьогодні ми з вами спробуємо зробити невеличкий сувенір з гіпсу на згадку про сьогодняшній захід.

Виготовлення гіпсової кінцівки своїми руками доступно кожному бажаючому. Виливок, виконаний з дотриманням технології та пропорцій при приготуванні робочого розчину, вийде дуже реалістичним.

Від якості гіпсу (марки) буде залежати зовнішній вигляд готового виробу і його характеристики. Щоб досягти максимальної схожості, необхідна якісна форма. Для її виготовлення використовують спеціальні матеріали.

Для виливків у формі існує багато різних матеріалів. Це парафін, віск, бетон, силікон, метали, навіть шоколад можна залити в харчову форму. Всі вони мають свої специфічні особливості лиття. Як же зробити гіпсову кінцівку? Щоб відповісти на це запитання важливо знати які матеріали використовувати і розібратися в технології лиття.

Гіпс.

Порошок гіпсу – це природний матеріал. Він має білий або сіруватий колір, тонкий помол, швидко вбирає вологу при додаванні води. Гіпс для будівництва має більший помел, медичний – найчистіший, формувальний – повільніше схоплюється. Корисною властивістю для скульптур є збільшення (до 1%) матеріалу під час тверднення. Це розширення дає можливість заповнити дрібний малюнок форми. При приготуванні розчину вже через кілька хвилин він починає тверднути і повністю схоплюється протягом 20 хвилин.

Особливості технології виготовлення

Зберігати гіпсовий порошок потрібно в сухому місці. Підмочений або застарілий матеріал непридатний для лиття, він не схоплюється. Погіршуються його характеристики і від тривалого зберігання. Робочий розчин гіпсу готують швидко. Від тривалого перемішування він «відмоложується» і слабкіше схоплюється, що в підсумку призводить до втрати міцності готового виробу. Якщо робочий розчин затвердне до завершення заливки, він уже непридатний для роботи. Додавання води та повторне його перемішування ситуацію не виправить. Уповільнити тужавлення розчину може допомогти рідкий клей. Його (3-4 ложки на відро води) додають заздалегідь і добре перемішують. Сушити виливок потрібно при температурі до 60 градусів. Перевищувати цю межу не бажано – матеріал втрачає міцність і починає розкладатися. Гіпсова кінцівка своїми руками виготовляється з урахуванням усіх цих нюансів. Щоб зробити готовий виріб міцнішим, розчин замішують на вапняному молоці. Волога, вогкість негативно впливають на вироби з гіпсу, тому використовувати та зберігати їх потрібно в приміщенні, особливо якщо вони не мають захисного покриття.

Під час підготовчих робіт обирають  ємність для форми, а також підбирають відповідний посуд для замішування гіпсового розчину. В нашому випадку краще взяти одноразовий посуд.

Альгінат для зліпків

Щоб виготовити форму для виливки ми будемо використовувати спеціальний склад - альгінатну масу. Її основне призначення - виготовлення зліпків в стоматологічній практиці. Цей матеріал цілком підійде і для скульптурних виливків. Альгінат – це сировина з морських водоростей. Сухий його порошок, змішаний з водою в точних пропорціях, швидко густіє і набуває властивості щільного желе. Якщо до початку процесу схоплювання в таку масу помістити руку, а потім, після досягнення оптимальної щільності, її акуратно витягти, то у формі утворюється порожнина. Якщо в неї влити гіпсовий розчин, то він після затвердіння утворює точну копію руки. Отримати виливок без руйнування форми не вдасться. Альгінатна маса в стані пластичності знаходиться недовго, вона починає втрачати вологу, стає крихкою і руйнується від деформації. Тому заливку робочим складом слід проводити відразу ж після вилучення руки. Деякі марки альгінатних мас змінюють колір у міру твердіння. Таку масу ми сьогодні будемо використовувати. При замішуванні вона має один відтінок, в початковій фазі схоплювання (оптимальний момент занурення кінцівки) – другий, після досягнення щільності (коли можна витягати кінцівку) – третій.

Приготування гіпсового розчину

У ємність для замішування набирається чиста холодна вода в необхідній кількості. У неї рівномірно насипають сухий порошок гіпсу. В ідеалі він повинен утворити гору над поверхнею. Гіпс починає інтенсивно вбирати воду. В цей час його потрібно добре розмішати. Не слід це робити дуже інтенсивно, так як утворюються бульбашки повітря. Вони залишаються в розчині, потрапляють у форму і після його застигання утворюють раковини і каверни. Тому використовувати дриль з насадкою для замішування можна тільки на малих обертах. Краще все зробити вручну, використовуючи ложку або дерев'яну мішалку. Мета – отримати однорідну масу без грудок, по густоті нагадує сметану. Пропорції вода/гіпс (приблизно один до двох) визначаються експериментальним шляхом заздалегідь. Після закінчення замішування ємність злегка обстукують для виходу бульбашок повітря на поверхню. Утворену піну збирають ложкою. Приготовлений робочий розчин відразу ж заливають у форму. Часу від початку замішування до заливки – не більше хвилини-півтори.

Заливання у форму

Гіпсова рука своїми руками виготовляється методом відливання в підготовлену форму. Розчин додають порціями. Якщо їм заповнити складну форму відразу, то в ній можуть утворитися повітряні мішки. В такі порожнечі гіпсовий розчин не потрапляє, в результаті готова модель матиме дефекти.

          Щоб уникнути цього, форма провертається в усі сторони після вливання першої невеликої частини робочого розчину. Так він розтікається по внутрішній поверхні і потрапляє у всі заглибини. Повітря всередині не накопичується і поступово витісняється. З наступною порцією гіпсовий розчин осідає на стінках все більше, його шар стає товщі. Коли складні поднутренія повністю заповнюватись, можна залити залишилася частина гіпсу.

Технологія виготовлення гіпсової руки

    Альгінатну формувальну масу  замішують у посуду відповідного розміру. Всі компоненти готуються заздалегідь згідно інструкції. У воду засипають порошок альгінату і розмішують його ложкою до однорідного стану близько однієї хвилини. Для дорослих використовується холодна вода. Тепла вода для замішування істотно скорочує час використання формувальної маси, тому все треба робити швидко. Коли суміш буде готова, поміщають туди кінцівку. Час твердіння маси 1-2 хвилини. У цей період потрібно зберігати форму в спокої, щоб отримати якісний відбиток. Через відведений час кінцівку витягують. Як правило, це відбувається без проблем, так як форма пластична і не деформується від легкого навантаження. Відразу після цього готується робочий розчин гіпсу і проводиться заливка. Витримують гіпс у формі не більше 30 хвилин. Пізніше альгінатна маса починає віддавати воду, що негативно позначатиметься на відливання. Форма витягується з ємності, розрізається на частини, гіпсовий відбиток кінцівки звільняється. Його очищають і залишають сохнути.

    Як зробити гіпсовий зліпок кінцівки закінченою композицією? Для цього його необхідно пофарбувати.

Фарбування виробу.

      Для когось ідеальним варіантом буде тонування виробу фарбою під золото або бронзу. Інший вибере тілесний відтінок або білий колір. Вибір кольору фарби – це індивідуальна справа кожного.

    Для декоративного покриття підійде акрилова емульсія.  Її шар, хоч  і тонкий, але може згладити дрібні лінії і складки на зліпку. Якщо копія вийшла неідеальною, то такий варіант цілком підійде. Якщо ж потрібно зберегти найдрібніші подробиці, краще використовувати аерозольну фарбу. Перед обробкою зліпок оглядається, всі нерівності шліфуються, дефекти виправляються. Для того щоб фарба лягла рівномірним шаром, заготовку можна попередньо загрунтувати, дати їй висохнути і після цього ще раз відшліфувати тонким наждачним папером.

   Для встановлення зліпку підбирають декоративну підставу на свій розсуд і монтують копію кінцівки або композицію з нею на клей. Після висихання сувенір для більшого ефекту можна покрити лаком.

Алгоритм дій:

1.Підготування матеріалів.

2.Приготування альгінатної суміші.

3.До початку щеплення в суміш опускають кінцівку (2-3 хв).

4.Витягують кінцівку при зміні кольору суміші.

5.Приготування гіпсового розчину (1:2)

6.Заливання гіпсового розчину у альгінатну форму.

7.Виймання гіпсової кінцівки разом з альгінатною формою з ємності.

8.Звільнення зліпку від альгінату.

9. Висушування зліпку.

10. Фарбування зліпку.

11.Встановлення на підставку.

 

 

Список використаних джерел.

  1. https://www.youtube.com/watch?v=au22MRepHUU
  2. http://poradu.pp.ua/svoyimi-rukami/12948-gpsova-ruka-svoyimi-rukami-yak-yiyi-zrobiti.html
  3. https://uk.theanswerexperts.com/4133526-how-to-breed-gypsum-for-crafts-step-by-step-instructions
  4. http://volodarka-nvo.org.ua/index.php/cikave/statti/svoimi-rukami/16065-zlpki-ditiachih-rychok--njok-svo-ryk.html
  5. http://poradu.pp.ua/svoyimi-rukami/12948-gpsova-ruka-svoyimi-rukami-yak-yiyi-zrobiti.html
  6. https://mskaya17.com.ua/3d-zlipki-ruchok-i-nizhok-robimo-zlipki-ruchok-i-nizhok-svo%D1%97mi-rukami-yak-uniknuti-pomilok/
  7.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Григор Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
28 січня 2021
Переглядів
913
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку