Позакласний захід " Вплив нітратів на організм людини"

Про матеріал
Проведення позаурочних заходів передбачає активну участь дітей у їх підготовці, заохочує дітей до опрацювання додаткової літератури, сприяє розвитку їх самоосвітніх компетенцій, спонукає до пошукової та дослідницької роботи.Цікаві матеріали, які супроводжуються описом, поясненням, питаннями та відповідями на них та фактичний матеріал викликає в учнів здивування і мотивує до активної пізнавальної діяльності.
Перегляд файлу

ПОЗАУРОЧНИЙ ЗАХІД  ДЛЯ УЧНІВ 8-11 КЛАСІВ

«ВПЛИВ НІТРАТІВ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ»

 

“Або люди зроблять так,

щоб у повітрі було менше диму,

або дим зробить так,

що на Землі стане менше людей.”

                          Л.Дж.Баттан.

 

Тема. Нітрати. Вплив  нітратів на організм людини. 

Мета: з’ясувати вплив нітратів на організм людини,

формувати в учнів науковий світогляд, навички обговорення проблеми забруднення харчових продуктів хімічними речовинами, формувати  образно – логічне та екологічне мислення, розвивати вміння використовувати набуті знання на практиці, пізнавальну активну діяльність, інтерес до предмета,виховувати прагнення до ведення здорового способу життя.

Обладнання й матеріли:  комп’ютер, диск « Досліди з хімії», презентація   «Вплив нітратів на організм людини», періодична система хімічних елементів, журналістські репортажі .

Місце проведення: мультимедійний кабінет.

  Хід заходу

I. Організаційний  момент.

Мотивація діяльності .

Вступне слово вчителя.

Уявимо, що наш клас – редакція  газети „Нітрогеніум ляпіс “. Головний редактор – учитель. Штат : 25 журналістів. Газета має такі відділи:

      - відділ інформації ;

 - дослідницький відділ;

 - економічний відділ;

 - відділ здоров’я.

Усі ми – працівники редакції. У спільній роботі кожен зможе показати свої напрацювання. Підсумком нашої спільної діяльності стане газета, створена нашою редакцією.

Завідувачі відділами на плануванні отримали завдання: надати всебічну інформацію проNО2 ; НNО3 ; Ме (NО)n.

Вам дається можливість продемонструвати свою журналістську майстерність та креативність, а також знання хімії.

Учені створюють «білий вірш»

Хто не знає хімію,

той не знає світу .

вдихни азот –

дивись не задихнися !

Адже потрібно знати ,

що азот – це не життя.

Ні запаху, ні кольору, ні смаку,

розчинник з нього кепський,

але повітрю він підвладний,

тобто з повітрям дружить

і нам  він служить.

Нітроген (IV) оксид. Фізичні та хімічні властивості.

Звітує відділ інформації.

За  звичайних умов газ, що має неприємний, навіть задушливий запах; має бурий колір, називають „лисячим хвостом “. Це добре розчинний у воді кислотний оксид, що відповідає не одній кислоті, а двом. Ця сполука реагує й з лугами, утворюючи солі відповідних кислот.

Члени творчої групи пропонують свої вірші англійською та українською мовами про “лисячий хвіст”.

Це NO2, чи не так?

Він розчиняється у воді

З великою швидкістю.

Чи схожий він на лисячий хвіст? Так!

Дуже отруйний бурий газ –

Результат окиснення NO.

У “Царській Водці” можна знайти.

Він утворює азотну кислоту.

It’s Nitrogentwooxide, isn’tit?

It dissolves in water with high speed.

Does it looks like fox’s tale? Yes!

 It’s a very poisonous fulvous gas

The result of  oxidizing of Nitrogen two oxide

 In “Czar Vodka” can be fined,

 It makes Nitrogen acid.

Свій звіт репрезентує дослідницький відділ.

  • За яких умов азот реагує з киснем  з утворенням Нітроген ( ІV)

оксиду?

За особливих умов, таких, як дуже висока температура, електричні розряди, наявність каталізаторів. Невеликі

кількості NO2  утворюються під час грози, коли повітря пронизують       блискавки .

  • демонстрація досліду утворення  „лисячого хвоста “ на комп’ютерному диску „Досліди з хімії “.

Інформація відділу здоров’я.

Оксиди нітрогену є дуже токсичними. Вони негативно діють на нервову систему, руйнують легені, реагують з гемоглобіном крові. Гранично допустима концентрація цих сполук в атмосферному повітрі становить 0,005 мг м .

Еколог

 Кількість  NO2потрапляють в атмосферу із теплоелектростанцій, у складі вихлопних газів автомобілів. Під час згоряння пального створюється висока температура,  за якої починають реагувати азот із киснем.

Оксид нітрогену (ІІ) реагує з атмосферною вологою, і в повітрі утворюються оксигеновмісні кислоти, які разом з дощем або снігом випадають на земну поверхню

( кислотні дощі) і завдають великої шкоди довкіллю.

Учитель

Отже, репортажі написано, здано звіт про  Нітроген (IV) оксиду, його фізичні та хімічні властивості.

Нітратна кислота, фізичні та хімічні властивості

Повідомлення  відділу інформації, дослідницького відділу та відділу здоров’я.

Відділ інформації.

Чиста нітратна кислота  - безбарвна рідина , важча за воду, добре

розчинна, має неприємний запах. Вона має усі загальні властивості кислот, реагуючи з основними й амфотерними оксидами, основами, вступає в реакцію обміну з солями утвореними слабкими кислотами  .

Дослідницький відділ.

 Нітратна кислота має специфічні властивості. Вона є термічно нестійкою сполукою і розкладається. Запам’ятайте: оскільки окисником у нітратній кислоті є Нітроген, а не Гідроген, то під час реакції цієї кислоти з металами водень  не утворюється. Суміш одного об’єму нітратної кислоти та три об’єми хлоридної кислоти – „царська водка “. Вона окислює практично всі речовини органічного та неорганічного походження .У такий спосіб можна розчинити золото й платину.

Відділ здоров’я :

Дія нітратної кислоти на навколишнє середовище та організм людини.

Нітратна кислота – токсична речовина.  Потрапивши на шкіру, викликає  її пожовтіння й опіки. Гранично допустима норма  парів  у повітрі становить 2 мг\ м3.

Отже, нітратна кислота – найсильніший окисник, вона окислює речовини органічного та неорганічного походження, майже всі метали, багато які з неметалів. Це сприяє її широкому застосуванню, зокрема для отримання нових речовин.

Нітрати.  Вплив нітратів на організм людини.

Відділ інформації:

Нітрати – солі нітратної кислоти, тверді, розчинні у воді сполуки,що виявляють усі характерні властивості солей. Латинська назва хімічного елемента Nitrogenium означає “той, що народжує солі”. Здавніх часів солі нітратної кислоти називали «селітрами». Ця назва збереглася і в наш час. Нітрати Натрію, Калію, Кальцію, амонію називаються селітрами.

Останнім часом гостро постала проблема забруднення нітратами продуктів харчування .Чи дійсно існує проблема впливу нітратів на організм людини ?

Дослідницький відділ:

  • Які тривіальні назви солей нітратів ?

 Селітри (калійна – індійська; натрієва – чилійська;кальцієва – норвезька ).

  • Що означає латинська назва „Nitrogenous “?

( «той, що народжує селітру» ).

  • Чи зустрічаються нітрати у природі ? (поклади натрієвої селітри знаходять у пустелі Атакама в Чілі )
  • Чи можна використовувати нітрати  для одержання кисню? Які саме?

Економічний відділ :

Учні демонструють розрахунки мінімального та максимального вмісту нітратів у овочах.

Повідомлення про те, де використовували наші предки реакції розкладу нітратів. (Добування чорного пороху китайцями та запорізькими козаками за часів Богдана Хмельницького).

Відділ здоров’я :

Вплив нітратів на організм людини.

У незначних  кількостях нітрати постійно присутні в організмі людини, як і в рослинах, і не викликають негативних явищ. Усі лиха починаються тоді, коли нітратів стає занадто багато. В організм нітрати надходять з водою і їжею, потім всмоктуються через тонкий кишечник у кров. Виводяться нітрати переважно із сечею.

Головною причиною всіх негативних наслідків є не стільки нітрати,  скільки їхні метаболіти – нітрити. Останні при надходженні в кров можуть викликати   метгемоглобінемію, а також пригнічення активності ферментних систем, що беруть участь у процесах  тканинного дихання. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води й овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація . У Вашому організмі виникає ціла низка порушень:

  • підвищується концентрація метгемоглобіну крові — більше 2%, а це спричинить кисневе голодування органів і тканин;
  • можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчновидільних шляхів;
  • дистрофічні зміни в серцевому м`язі;
  • захворювання і порушення функції нирок;

Спостерігаються порушення зі сторони нервової і серцево-судинної систем:

  • дратівливість,
  •  швидка втомлюваність,
  •  зниження працездатності та розумової активності тощо.

Нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб; особливо небезпечна дія нітратів у період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят. Привживаннівисокихдознітратівзпитноюводоючипродуктамихарчуваннячерез 4-6 годин проявляються характерні симптоми нітратного отруєння. Допустима добова доза нітратів для дорослої людини складає 325 мг.  ДСТУ  питної води визначає гранично допустиму концентрацію нітратів до 45 мг/дм 3. Рекомендоване ВООЗ споживання продуктів харчування, де використовується питна вода (чай, кава, сік, перші страви, тощо),у помірному кліматі складає приблизно 1-1,5 л, максимум 2 л/добу. Таким чином, з водою доросла людина може спожити близько 68 мг нітратів. Відповідно на харчові продукти залишається 257 мг нітратів. Дослідження виявили, що токсичний вплив нітратів у харчових продуктах проявляється слабше, а ніж нітратів, що розчинені у питній воді, приблизно в 1,25 раз.

Нітрити за 25 років постійного впливу на організм людини викликають рак шлунка.

Отже, безпечна добова доза нітратів, яку можна спожити разом з харчовими продуктами,складає 325 мг.

Нітратишироковикористаютьсявсучаснійхарчовійпромисловостіякхарчовідобавки до м’ясних продуктів для  збереження кольору і свіжості, у сирах і рибі – як консерванти.

Однією з ознак присутності залишкових кількостей нітратів можна вважати відсутність в партіях фруктів (яблук, груш, слив та ін.) червоточини. 

При чищенні картоплі серед значної кількості плодів з білою м’якоттю зустрічаються плоди з жовтою м’якоттю, які не слід вживати .

У буряку наявність нітратів можна визначити за закрученим коренем замість прямого.

Нітратні плоди апельсинів і лимонів мають товсту шкіру .

 У огірків, свіжої зелені (петрушка, кріп, селера)  на нітрати вказує темно-зелений колір, або вони швидко жовтіють .

У гарбуза при наявності нітратів на поверхні плодів з’являються нерівні хвилясті смужки.

Сірий наліт на червоному винограді свідчить про вміст у ньому нітратів .

Морква при наявності нітратів має яскраво - помаранчевий колір .

Економічний відділ

Аналіз змісту  .

Нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів, а саме:

  • найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;
  • у листках петрушки, кропу, селери їх на 50—60% менше, ніж  у стеблі;
  • у листі капусти нітратів на 60—70% менше, ніж в качані - не давайте його дітям!
  • у шкірці кавуна нітратів в 4—8 разів більше, ніж у м`якоті - не змушуйте дітей виїдати кавун близько до шкірки!
  • незрілі овочі та фрукти містять н 2—3 рази більше нітратів, ніж достиглі,
  • огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки та в самій шкірці.

Нітрати, потрапляючи в організм разом з радіонуклідами, підсилюють ефект радіаційного впливу, який, у свою чергу, підсилює вплив канцерогенів.

Безпечною що добовою дозою нітратів, що надходять в організм дорослої людини разом з їжею, є 5 мг на 1 кг ваги тіла, що становить близько 350 гр. Нижче наведений список продуктів і вміст у них нітратів на 1 кг рослини:

  • картопля – 250 мг;
  • капуста: рання – 900 мг, пізня – 500 мг;
  • морква: рання – 400 мг, пізня – 250 мг;
  • томати – 150-300 мг;
  • огірки – 150-300 мг;
  • буряк столовий – 1400 мг;
  • цибуля: ріпчаста – 80 мг, зелена – 600-800 мг;
  • листові овочі (салати, шпинат, щавель, капуста, петрушка, селера, кінза, кріп ) – 2000-3000 мг;
  • дині – 90 мг;
  • кавуни – 60 мг;
  • перець солодкий – 200-400 мг;
  • кабачки – 400 мг;
  • виноград столових сортів – 60 мг;
  • яблука – 60 мг;
  • груші – 60 мг.
  • Продукти дитячого харчування (консервовані овочі) – 50 г

Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом  з ними "гинуть" і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість можна. Для цього застосовують такі побутові способи .

  • миття і чищення овочів знижує вміст нітратів на 10%;
  •  смаження знижує вміст нітратів на 10%;
  •  варіння знижує вміст нітратів на 20% — 70%;
  •  у результаті консервування 30% нітратів переходить у розчин;
  • вимочування  картоплі в 1% розчині кухонної солі протягом 2 годин знижує вміст нітратів на 90%;
  • аби позбутися нітратів, мийте помідори, не їжте нестиглі дині й пийте зелений чай ;
  • кількість нітратів зменшується в разі ретельного миття та чищення овочів на 10-15%. Петрушку, кріп, салат рекомендують вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо потримати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25—30%;
  • у процесі варіння моркви та буряка нітрати переходять у воду в перші 30—40 хвилин. Картопля при цьому втрачає їх до 80%, морква, капуста-до 70%, буряк – до 40 %;
  • перед приготуванням борщу варто трохи проварити овочі у невеликій кількості води, воду злити, налити свіжої, а вже після цього куховарити;
  • аби зменшити вміст нітратів у огірках, помідорах та редисці, належить зрізати м’якуш біля “хвостиків” ;
  • якщо полюбляєте свіжі салати та соки, не зберігайте їх у холодильнику, бо надмірне охолодження також сприяє перетворенню нітратів на нітрити, які ще шкідливіші;
  • якщо ви «фанат» квашеної, соленої чи маринованої продукції, пам’ятайте, що в перші 3-4 доби в овочах відбувається посилене перетворення нітратів на нітрити. Тож свіжо заквашені капусту, огірки треба пробувати діб через 10—15;
  • наїжте у динях та кавунах нестиглий м’якуш біля шкуринки;
  • споживайте якомога більше чорної смородини, червоної та білої порічки (у висячих плодах нітратів може й узагалі не бути), пийте зелений чай – це натуральні нейтралізатори нітратів ;

Відділ здоров’я.

Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів. Пам`ятайте, що вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Якщо дитині віком 0-3 місяці розвести дитячу суміш водою, яка містить 80—100 мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння.

Ознаки гострого отруєння нітратами:

  • виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
  • різка загальна слабкість;
  • сонливість (у дітей неспокійна поведінка);
  • запаморочення голови;
  • сильні головні болі;
  • потемніння в очах.

Корисні поради однокласникам:

Як знизити вміст нітратів у продуктах під час збереження й кулінарної обробки.

  • Малонітратні овочі не тільки краще зберігаються у свіжому вигляді, але  й значно менше розкисає  їх під час засолювання.
  • Як вибрати мало нітратні овочі ? За розміром : мінімальний вміст нітратів буває в овочах середнього розміру, максимальний – у молодих рослинах, дрібних, які накопичують надлишок нітратів на майбутнє. Дуже великі плоди – результат надлишкового харчування, в тому числі й азотного.
  • На ринку з дозволу продавця з корінців овочів слід вичавити сік на індикаторний папірець і купувати про запас  овочі у тих, у кого вони найменш нітратні.
  • У солоних і маринованих овочах рівень нітратів знижується в результаті їх переходу в розсіл.
  • Вміст нітратів знижується під час чищення, вимочування, відварювання.

Захворюваність раком шлунка в економічно розвинених країнах

знизилася завдяки збереженню продуктів у домашніх морозильних камерах. Стерилізація соків, супів вбиває мікрофлору, також пригнічує утворення нітритів .

Учитель.

          Усі матеріали, які ви зібрали й репрезентували на сьогоднішній зустрічі, знайшли відображення в газеті „Нітрогеніум ляпіс “. Наші художники й літературні редактори зуміли об’єднати корисну й цікаву інформацію у рубриках «Вивчай хімію-бережи здоров’я», «Нітрати: вороги чи друзі?», «Хазяйкам на замітку», «Корисні поради».

Ви вчилися досліджувати й аналізувати фактичний матеріал, показали свої вміння використовувати отримані знання у практичній діяльності, створювати цікаві й змістовні презентації, коментувати й робити висновки. Я, як головний редактор, відзначаю високий рівень вашої роботи і бажаю вам успіхів і нових відкриттів у вивченні такої цікавої і корисної науки, як хімія.

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
11 грудня 2021
Переглядів
711
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку