Позакласний захід з математики для 7 класу

Про матеріал
Позакласний захід з математики для 7 класу «Математичні чудеса і факти». Мета заходу: розвиток пізнавального інтересу, інтелекту учнів, розширення знань і виховання прагнення до їх безперервного вдосконалення, формування почуття солідарності і здорового суперництва.
Перегляд файлу

Позакласний захід з математики для 7 класу

«Математичні чудеса і факти».

Мета заходу: розвиток пізнавального інтересу, інтелекту учнів, розширення знань і виховання прагнення до їх безперервного вдосконалення, формування почуття солідарності і здорового суперництва.

Підготовчий етап: клас розбивається на групи, кожна група готує повідомлення, презентацію про цікаві числа.

Хід заходу

Ведучі : З перших років життя і до глибокої старості людина постійно звертається до чисел, фігур, правил, які вивчає математика. Прокидаючись, людина зазвичай згадує, який сьогодні день, о котрій годині їй потрібно поїхати до школи або на роботу і коли вона повернеться додому. Вдень їй потрібно неодноразово підраховувати, скільки що коштує, скільки треба сплатити або отримати, а перед тим, як приготувати обід, доведеться відміряти, скільки взяти крупи, масла, борошна. Вимірюють ложками, склянками, пляшками, грамами, сантиметрами, годинами, хвилинами. Користуватися основами математики стало для нас настільки звичним і природним, що ми забуваємо: колись люди, наші предки, нічого цього не знали і з великими труднощами  тривалий час відкривали нове в математиці, іноді щось незвичайне, а іноді навіть таємниче. Сьогодні ми з вами згадаємо, що вже з області математики ви знаєте незвичайного, а що вам ще належить дізнатися. І, звичайно, почнемо ми з основ - з чисел.

« Числа навколо нас »

  1. Цифра, яка має пам'ятник.

Нуль став основою сучасної математики. Нуль - єдина цифра, яка має пам'ятник. Він стоїть в центрі Будапешту (в Угорщині) та відзначає точку відліку, з якої в країні вимірюються всі дорожні відстані до Будапешта.

                     Картинки по запросу де знаходиться пам'ятник нулю

2.Число, яке має власний день народження.

Число Пі - це найвідоміша і загадкова математична константа, яка виражає співвідношення довжини кола до діаметру. Його використовують у світовій статистиці, прогнозі погоди і інших ситуаціях, що вимагають великої обчислювальної потужності. Цікаво, що відома піраміда Хеопса є втіленням числа Пі, так як співвідношення її висоти з периметром основи дає число Пі.

Відомо 22 400 000 000 000 перших цифр числа Пі.
              https://oyla.xyz/uploads/oylaarticle/pi-13385431920-956d67f38c.jpg

День числа Пі відзначається 14 Марта в 1:59:26. Це неофіційне свято вигадав в 1987 році фізик Ларрі Шоу, який зазначив, що в американській системі запису дат (місяць / число) дата 14 березня (3/14)  і час 1:59:26 збігаюься з першими розрядами числа π = 3,1415926 ...  В цей день читають хвалебні промови на честь числа π, його ролі в житті людства, малюють антиутопічні картини світу без π, печуть і їдять «пі-ріг» ( «pie») із зображенням грецької букви "пі" або з першими цифрами самого числа, п'ють напої і грають в ігри, що починаються на «пі», вирішують математичні головоломки і загадки.

3.Найбільші числа у всесвіті.

Гугол і гуголплекс, ймовірно, два найбільших значущих числа. Гугол, з тих пір як він став всесвітньо відомим (хоча і з помилками; справді це googol) у вигляді Google, народився в 1920 році, як спосіб зацікавити дітей великими числами.

З цією метою Едвард Казнер (на фото), взяв двох своїх племінників, Мільтона і Едвіна Сіроттой, на прогулянку по Нью -Джерсі Palisades. Він запропонував їм висувати будь - які ідеї для назви самого великого числа, і тоді дев'ятирічний Мільтон запропонував "гугол''. Звідки він узяв це слово, невідомо, але Каснер вирішив, що число, в якому за одиницею стоять сто 

нулів відтепер буде називатися саме так.    

Але молодий Мільтон на цьому не зупинився, він запропонував ще більше число -  гуголплекс. Це число, на думку Мільтона, в якому на першому місці стоїть 1, а потім стільки нулів, скільки ви могли б написати до того, як встигнете  втомитися. Хоча ця ідея чарівна, Казнер вирішив, що необхідно більш формальне визначення. Як він пояснив у своїй книзі 1940 року видання "Математика і уява '', визначення Мільтона залишає відкритою ризиковану можливість того, що випадковий блазень може стати математиком, що перевершує Альберта Ейнштейна лише тому, що він має більшу витривалість. Таким чином, Казнер вирішив, що гуголплекс можно представити у вигляді 1, а потім гугол нулів після неї. Зазначемо, що фізично неможливо записати всі нулі цього числа, бо не вистачить місця у Всесвіті.

4. Досконалі числа.

Перші чотири числа: 6, 28, 496, 8128 - були виявлені 2000 років тому. П'яте досконале число було знайдено лише 500 років тому.              Досконалі числа   Протягом сторіч автори, які писали про досконалі числа, цікавилися більше забобонами і фантазіями, пов’язаними з цими числами, ніж їх математичною природою. Наприклад, в діалогах Платона число «6» займає особливе місце. У римлян на бенкетах найпочеснішим місцем було шосте. У Римі при підземних роботах в 1917 році була виявлена споруда – загальний зал з келіями навколо нього. Виявилося, що ця будівля – приміщення неопіфагорійської академії, в якій було 28 членів. За релігійними переказами світ був створений за 6 днів. Англійський богослов VIII століття Алкуїн вчив, що людство, що пішло після потопу від 8 осіб, які перебували у ковчезі Ноя, менш досконале, ніж до потопу, так як «8» – число недосконале. У XII столітті церковники рекомендували вивчення досконалих чисел для спасіння душі.

5.Таємниче число.

Одним з таких чисел вважається число 13. Число 13 в європейській культурі іноді вважається нещасливим, а боязнь числа 13 називається тріскаїдекафобія. У зв'язку з цим в деяких будівлях поверхи нумеруються так, що після 12-го поверху може відразу бути 14-й, або можуть існувати поверхи 12А і 12Б, або ж 13-й поверх може називатися як «12 + 1 ». Іноді це також відноситься до номерів будинків і приміщень. В оперних театрах Італії іноді відсутні місця з цим номером, і практично на всіх кораблях після 12-ї каюти відразу йде 14.

Число 13 страждає від того, що йде відразу за 12, яке вважається ідеальним числом: 12 місяців в році, 12 знаків зодіаку, 12 Олімпійських богів, 12 подвигів Геракла, 12 колін Ізраїлевих, 12 апостолів Ісуса Христа і 12 різдвяних днів тому докази.

Число 13 само по собі не є ні щасливим, ні нещасним. Воно символізує трансформацію і переродження: зв'язок між тим, що є, і тим, що буде.

6. Щасливе число.

Містичними властивостями з найдавніших часів наділяється число сім. Семірічний ряд був важливий і за часів середньовіччя: сім смертних гріхів, сім тижнів Великого посту, сім прохань в "Отче наш".

Кілька цікавих фактів про число 7.

• Земля менше Сонця в 7 • 7 разів.

• Період обертання Місяця навколо Землі 28 днів (7 • 4).

• Кожна клітина людського організму оновлюється кожні 7 років.

• В середні віки кожна освічена людина вивчала 7 предметів:

граматику, риторику, діалектику, арифметику, геометрію, астрономію, музику.

• За легендою Рим побудований на 7 пагорбах.

• В магії сім вважається числом благодаті.

І, звичайно, знамениті сім чудес світу - це найбільш знамениті пам'ятники скульптури та архітектури Стародавнього світу. Вони описані стародавніми істориками і мандрівниками, в тому числі і «батьком історії» Геродотом в «Історії».

 Питання про сім чудес світу зустрічаються дуже часто в вікторинах і кросвордах, однак не всі пам'ятають все сім споруд.

Згадаймо всі 7 чудес.

  • - Єгипетські піраміди (3 тис. До н.е.),
  • - Висячі сади Семіраміди у Вавилоні (7 ст. До н.е.)
  • - Мавзолей в Галікарнасі (сер. 4 ст. До н. Е.)
  • - Храм Артеміди в Ефесі (Мала Азія, ок. 550 до н.е.)
  • - Колос Родоський (статуя Геліоса на о. Родос, ок. 292-280 до н.е.)
  • - Статуя Зевса в Олімпії (Греція, бл. 430 до н.е.)
  • - Маяк на острові Фарос в Александрії (Єгипет, 3 ст. До н.е.).

 

Вікторина.

Команди вибирають номер питання. Питання супроводжується невеликою історичною довідкою. Залежно від питання історичні відомості повідомляються або до обговорення питання, або після відповіді знавців.

Історична довідка: Першими з безлічі чисел були натуральні числа - числа для рахунку предметів. Цікаво, що різні народи, які жили у віддалених один від одного країнах і в різні часи, винаходили для запису перших чисел власні, але все ж чомусь подібні з іншими записи чисел. Наприклад, в Єгипті перші числа зображували вертикальними рисками, а в Китаї - горизонтальними, в Америці - точками, а в Вавилоні - клинцем на глиняних пластинках.

Питання1: Запишіть найменше натуральне число, використовуючи всі цифри, і хоча б одну дію.

Відповідь:  1=1234567890, 1=1234567890

Історична довідка: Майже всі назви геометричних фігур грецького походження, як і слово «геометрія». Однак ці терміни увійшли в нашу мову не з грецької мови, а з латинської.

Питання 2: Цей чотирикутник носить назву бубна древніх греків.

Відповідь: Ромб.

Питання 3: Назвіть перший обчислювальний прилад, який з'явився близько 2500 років тому і був широко поширений в Єгипті, Китаї, Греції.

Відповідь: Абак.

Історична довідка: Абак служив не стільки для полегшення власне обчислень, скільки для запам'ятовування проміжних результатів. Відомі різновиди абака: власне абак (грецький або єгипетський) у вигляді дощечки, на якій проводили лінії або видовбували жолобки, в які колонками клали камінці. Основна заслуга винахідників абака - створення позиційної системи подання чисел

Питання 4: Назвіть знаменитий труд Евкліда, в якому були систематизовані основні геометричні відомості.

Відповідь: «Початки».

Історична довідка: Евклід, давньогрецький математик. Працював в Александрії в III в. до н. е. Головна праця «Початки» (13 книг), що містить основи античної математики, елементарної геометрії, теорії чисел, загальної теорії відносин і методу визначення площ і обсягів.

Підведення підсумків.

docx
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
1116
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку