Позакласний захід з математики «Клуб мудрої сови»

Про матеріал

Мета даного заходу: розвивати творчі здібності учнів, прагнення до самореалізації та самовдосконалення, уміння лаконічно висловлювати свої думки; • розвивати логічне мислення учнів, увагу, пам'ять, швидкість реакції, кмітливість, допитливість, уміння знаходити вихід у складних ситуаціях і нестандартно підходити до вирішення проблем;• виховувати активність і культуру поведінки;• підвищувати інтерес до математики;• виховувати почуття колективізму, взаємоповаги і взаємодопомоги, почуття відповідальності, згуртовувати учнівський колектив, вміння обирати лідерів та розподіляти роботу у команді;• формувати навички змістовного проведення вільного часу.

Перегляд файлу

Позакласний захід з математики

 «Клуб мудрої сови» для 7 класу

Мета даного заходу: розвивати творчі здібності учнів, прагнення до самореалізації та самовдосконалення, уміння лаконічно висловлювати свої думки; • розвивати логічне мислення учнів, увагу, пам’ять, швидкість реакції, кмітливість, допитливість, уміння знаходити вихід у складних ситуаціях і нестандартно підходити до вирішення проблем;• виховувати активність і культуру поведінки;• підвищувати інтерес до математики;• виховувати почуття колективізму, взаємоповаги і взаємодопомоги, почуття відповідальності, згуртовувати учнівський колектив, вміння обирати лідерів та розподіляти роботу у команді;• формувати навички змістовного проведення вільного часу.


   Дана розробка може бути корисна учителям математики для проведення позакласних заходів з математики, факультативних занять.
Наявність мультимедійних матеріалів та різноманітні конкурси і завдання роблять позакласний захід цікавим для учнів.

Правила гри:

1. У грі можуть брати участь 2 команди до 6 чоловік.
2. Перед початком гри проводять жеребкування, яке визначає порядок участі у конкурсах, та вибирають капітана команди.
3. Журі веде рахунок гри.
4. Гра складається з 5 конкурсів.
5. Після кожного конкурсу журі підсумовує бали.
6. Перший конкурс «Розминка».

    На екрані будуть по черзі змінюватись запитання, потрібно поруч з номером запитання вказати букву правильної відповіді (записувати запитання і правильну відповідь не потрібно). Зміна запитання супроводжується звуковим сигналом, запитання на екрані знаходиться 6 секунд. За кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал.
7. Другий конкурс «Математичне мереживо».

Командам роздаються заготовки. Потрібно вставити 5 пропущених чисел. За кожне правильне число команда отримує 1 бал. На виконання завдання відводиться 5 хвилин.

8. Третій конкурс «Конкурс художників».

 Потрібно накреслити на координатній площині замкнену ламану, послідовними вершинами якої є точки з координатами. Команда, яка першою виконає правильно завдання отримає 6 балів, другою – 4 бали, третьою – 3 бали, останньою – 1бал).

9. Четвертий конкурс «Щаслива рука».

Кожен член команди по черзі вибирає номер запитання, на яке він повинен дати відповідь, доки не пройде індикатор часу. Спочатку один член першої команди, далі один член другої, один – третьої, один – четвертої, потім другий член першої… За кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал. Команди вибирають номер запитання згідно жеребкування.


10. П’ятий конкурс «Хто швидше».

 Потрібно якомога швидше дати відповідь на запитання. Якщо перша команда дала неправильну відповідь, то дати відповідь може друга команда. За кожну правильну відповідь команда отримає 3 бали.
11. Шостий конкурс «Математики серед нас».

 Потрібно вгадати відомих людей, чиє життя так чи інакше пов’язане з математикою. Командам по черзі, згідно жеребкування, пропонується вгадати цих людей. Якщо з першої спроби команда вгадає відому людину, тоді команда отримує 3 бали, якщо з другої -2 бали, з третьої – 1 бал.

 

Хід заняття

  Вітаємо найрозумніших, найерудованіших і, звичайно, найкращих учнів на нашій математичній інтелектуальній грі «Клуб мудрої сови». Бажаємо всім успіху і нехай переможе найдостойніша команда!

Представлення членів журі.

 

І конкурс «Розминка».

На екрані будуть по черзі змінюватись запитання, вам потрібно поруч із запитанням вказати букву правильної відповіді (записувати запитання і правильну відповідь не потрібно). Зміна запитання супроводжується звуковим сигналом, запитання на екрані буде 6 секунд. За кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал.

Готові? Тоді починаємо.

Відповіді для журі

  1. Г          2.Б           3.Г            4.Г          5.В               6.Г

Підбиваємо підсумки першого конкурсу.

ІІ конкурс «Математичне мереживо»

  1. Командам роздаються заготовки ( Додаток 2). Потрібно вставити 5 пропущених чисел. За кожне правильне число команда отримує 1 бал. На виконання завдання відводиться до 5 хвилин.

https://i0.wp.com/urok-ua.com/wp-content/uploads/2017/08/Screenshot_2k.jpg

 

 

Для журі

https://i0.wp.com/urok-ua.com/wp-content/uploads/2017/08/Screenshot_2e.jpg

 

 

ІІІ конкурс «Художники»

Накресліть на координатній площині замкнену ламану, послідовними вершинами якої є точки з координатами:

(-6;1), (-5;-2), (-9;-7), (-9;-8), (-5;-8), (-1;-5), (3;-4), (5;-1), (8;1), (9;3), (2;2), (4;6), (3;11), (2;11), (-2;6), (-2;2), (-4;4), (-5;4), (-6;3), (-6;2), (-7;2), (-6;1)

Перша команда, яка виконає завдання отримає 6 балів, другою – 4 бали, третьою – 3 бали, останньою – 1 бал.

https://i0.wp.com/urok-ua.com/wp-content/uploads/2017/08/Screenshot_2n.jpg

ІV конкурс «Щаслива рука»

Кожен член команди по черзі вибирає номер запитання, на яке він повинен дати відповідь, доки не пройде індикатор часу. Спочатку один член першої команди, далі один член другої, один – третьої, один – четвертої, потім другий член першої… За кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал. Команди вибирають номер запитання згідно жеребкування.

  1. Як називають будівлю, яку діти швидко зображують за допомогою прямокутників і трикутника? (будинок)
  2. З Києва в Одесу виїхав автобус зі швидкістю 80 км/год. Назустріч йому вийшов автобус зі швидкістю 70 км/год. На якій відстані один від одного вони будуть за годину до зустрічі? (150 км)
  3. На поверхні ставка росте латаття. Площа, яку воно займає, з кожним днем подвоюється. Весь ставок заріс лататтям за 20 днів. Через скільки днів заросла половина ставка? (19 днів)
  4. Літаком можна долетіти від Києва до Пекіна за 9 годин, швидким потягом доїхати за 9 діб. У скільки разів швидше долетіти літаком, ніж доїхати потягом? (у 24 рази)
  5. Скільки сотень у сорока восьми десятках? (4 сотні)
  6. Маса бегемота 1800 кг. Скільки бегемотів може відвезти машина вантажопідйомністю 5 тонн? (2 бегемота)
  7. Щука важить стільки, скільки важить 1 кг і півщуки. Скільки важить щука? (2 кг)
  8. Який знак потрібно поставити між двійкою і трійкою, щоб отримати число, більше від двох і менше від трьох? (кому)
  9. Кравець має сувій сукна довжиною 16 м, від якого він відрізає щодня по 2 м. На який день він відріже останній шматок? (на 7-мий день)
  10. Півень, стоячи на одній нозі важить 5 кг. Скільки він буде важити, стоячи на двох ногах? (5 кг)
  11. У батьків 6 синів. Кожен має сестру. Скільки всього дітей у сім’ї? (7 дітей)
  12. Каталися 2 синів на триколісних велосипедах, а батько на двоколісному. Скільки всього було коліс? (8 коліс)
  13. Вовк і Лисиця змагалися з бігу. Хто зайняв перше місце, якщо відомо, що Вовк був одним із першим, а Лисиця передостанньою? (Лисиця)
  14. Коли доба коротша: взимку чи влітку? (Однакова)
  15. Дід, бабка, онучка, собачка Жучка, кішка, мишка тягли-тягли і витягли ріпку. Скільки очей побачило ріпку? (12 очей)
  16. Відрізок, який сполучає вершину трикутника із серединою протилежної сторони? (Медіана)
  17. Скільки років дванадцятирічній дівчинці було 4 роки назад? (8 років)
  18. Промінь з початком у вершині кута, який ділить цей кут на два рівні кути? (Бісектриса)
  19. На двох руках 10 пальців. Скільки пальців на 10 руках? (50 пальців)
  20. Знайти два такі натуральних числа, добуток яких 24 і частка від ділення більшого числа на менше також 24. (24 і 1)
  21. Троє коней пробігли шлях 30 км. Скільки пробіг кожний кінь? (30 км)
  22. Іванко додав два натуральних числа, а Оленка перемножила ці числа. Отримали один і той же результат. Що це за числа? (2 і 2)
  23. Скільки вух у трьох корів? (6 вух)
  24. У колесі 10 спиць. Скільки проміжків між ними? (10)
  25. Екіпаж, запряжений трійкою коней, проїхав за 1 годину 15 км. З якою швидкістю біг кожний кінь? (15 км/год)

Підбиваємо результати конкурсу

 

V конкурс «Хто швидше?»

Назва конкурсу говорить сама за себе. Потрібно якомога швидше дати відповідь на запитання. Якщо перша команда дала неправильну відповідь, то дати відповідь може друга команда. За кожну правильну відповідь команда отримає 3 бали.

  1. За 3 хвилини колоду розпиляли на півметрові, причому кожне розпилювання займало одну хвилину. Знайти довжину колоди. (2 м)
  2. З-під тину видно 6 пар кінських ніг. Скільки цих тварин у дворі? (3 тварини)
  3. Виписано підряд всі числа від 1 до 99. Скільки разів написана цифра 5? (20)
  4. З трьох однакових на вид кілець одне трохи легше від двох інших, а два інших маають однакову вагу. Як виявити це кільце за допомогою тільки одного зважування? (Взяти будь-які два кільця і покласти по одному на шальки терезів. Якщо рівновага збережеться, то третє кільце – шукане. Якщо рівноваги не буде, то шукане кільце – це легше кільце. )
  5. Обчисліть https://i0.wp.com/urok-ua.com/wp-content/uploads/2017/08/5k.jpg
  6. Як з двох двійок та знака, що застосовується у математиці, утворити число, що дорівнює.https://i0.wp.com/urok-ua.com/wp-content/uploads/2017/08/6k.jpg

 

VІ конкурс «Математики серед нас»

Серед відомих нам людей є багато людей, чиє життя так чи інакше пов’язане з математикою. Командам по черзі пропонується вгадати цих людей. Якщо з першої спроби команда вгадає відому людину, тоді команда отримує 3 бала, якщо з другої -2 бала, з третьої – 1 бал.

Готові? Починаємо!

1. У кого з українських художниць першим заробітком було репетиторство з математики?

Тетяна Яблонська

Відома художниця, перші заробітки їй давало репетиторство з математики. Відомі полотна: “Хліб”, “Перед стартом”, “Льон”, “Весна”, …

2. Хто з актрис в школі мав прізвисько Арифметика?

Любов Поліщук

З 4 класу і до закінчення школи в неї було прізвисько Арифметика, але виключно завдяки однойменній пісеньці, яку вона співала на міському конкурсі, де посіла перше місце. Стала вона відомою актрисою.

3. Який професор математики Оксфорського університету писав дитячі книжки?
Чарльз Людовідж Доджсон

Більше відомий під ім’ям Льюїса Керролла. Професор математики Оксфорського університету писав дитячі книжки. Найбільш відомі з них: “Аліса в країні чудес”, “Аліса в Задзеркаллі”, присвятив дочці декана Генрі Ліддела, яку звали Алісою.

4. Хто з співаків закінчив факультет прикладної математики Ленінградського університету?

Борис Гребенщиков

Соліст групи “Акваріум”. Закінчив факультет прикладної математики Ленінградського університету. Прихильникам рок-н-ролу, які не розуміли для чого такому талановитому співаку треба було закінчувати математичний факультет, сказав: “В мене були гарні вчителі математики, безоглядно віддані своїй справі, які навчили мене правильному підходу до обробки інформації.”

Підбиваємо підсумок конкурсу і підсумок гри. Нагородження учасників.

Презентація

Завантажити презентацію на диск

Додаток 1

https://i0.wp.com/urok-ua.com/wp-content/uploads/2017/08/1-4.jpg

 

Додаток 2

https://i0.wp.com/urok-ua.com/wp-content/uploads/2017/08/2a.jpg

 

 

Додаток 3

https://i0.wp.com/urok-ua.com/wp-content/uploads/2017/08/3a.jpg

Додаток 4

https://i0.wp.com/urok-ua.com/wp-content/uploads/2017/08/4a.jpg

 

1

 

docx
Додано
24 жовтня 2018
Переглядів
1118
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку