Позакласний захід з природознавства «Поле Чудес»

Про матеріал

Позакласний захід з природознавства «Поле Чудес». Метою заходу є розширити знання учнів про зимуючих птахів, вчити визначати птахів за їх описом, розвивати спостережливість, кмітливість, пам'ять, увагу; виховувати любов і милосердя до птахів, бажання пізнавати їх, оберігати та допомагати.

Перегляд файлу

Позакласний захід

з природознавства «Поле Чудес»

Мета: розширити знання учнів про зимуючих птахів,  вчити  визначати птахів за їх описом, розвивати  спостережливість, кмітливість, пам'ять, увагу; виховувати любов і милосердя до птахів, бажання пізнавати їх, оберігати та допомагати.

Обладнання: комп’ютерна презентація, «барабан», виставка дитячих оповідань, казок, малюнків, книг на тему: «Допоможемо птахам взимку», виставка фото «Моя годівничка».

Форма проведення: гра

Хід заняття

  1. Організаційний момент. Пояснення правил гри.

Птахи – наші помічники, захисники наших лісів, полів, городів від шкідників.Вони голос наших лісів, полів, гір, пустель. Птахи – діти повітря, підкорювачі повітряного океану. Вони можуть підніматися вище хмар, перелітати через пустелі й моря.

 Кожна людина повинна охороняти птахів.

Ми друзі і вірні і щирі
Бо ми бережем повсякчас
Пташок, що літають у вирій,
І тих, що зимують у нас.

Сьогодні ми більше дізнаємося про пернатих друзів, виявимо найкращого знавця зимуючих птахів.

  1. Проведення гри «Поле Чудес».
  1. Відбірковий тур. Загадки.

 Що це за сіренька пташка?

Ловить гусінь і комашок,

Цвірінчить вона, стрибає,

В теплий край не відлітає.

Цей маленький жвавий хлопчик

Називається …(Горобчик)

 

Тук-тук-тук чути стук,

Та цей звук не від рук.

Птаха дзьобом стовбур б’є ,

Лікарем для лісу є.
(Дятел)

 

Без рук, без сокири побудована хатина. 
(Гніздо)

 

Перша трійка гравців має розгадати слово:

Прекрасна і дуже красива пташка. Одна з небагатьох птахів, які не відлітають на зиму в пошуках тепла. Зимують разом з нами. Має дуже красиве оперення. Їх жовта грудка відома всім. Влітку  живе в лісі, годується різними комахами. А ось на зиму перебирається в місто. Не боїться жити по сусідству з людьми. В довгі зимові ночі зграйки цих птахів ховаються в укриття (дупла, щілини будинків) і сплять, тісно притулившись один до одного, утворивши пухнасту кульку з якої стирчать хвости. Така ночівля допомагає економити тепло.(СИНИЦЯ)

  1. Відбірковий тур. Ребуси.


 

Друга трійка гравців має розгадати слово:

Застаріла назва - жуланчік У нашому краї цей птах зимує не кожен рік. З'являється в лісах і парках пізно восени. Усю осінь і зиму ці птахи тримаються зграйками. У гніздовий період — парами. Вони розташовують свої гнізда на густих горизонтальних гілках, частіше подалі від стовбура на висоті від 2 до 5 метрів. Будують гнізда із щільно переплетених тонких ялинових гілок та іншого сухого гілля та вистеляють рослинним матеріалом з невеликою кількістю шерсті та пір'я. Він більший за гороб­ця. Має чорний корот­кий і товстий дзьоб, м'яке, довге та густе оперення. Самці досить наряд­ні взимку. Взимку живиться ягодами, бруньками і насінням деревних порід. (Снігур)

3.Відбірковий тур. Продовжи прикмету.

  • Горобці ховаються у затишок – …….(на мороз і заметіль).
  • Який птах зайвий?

Лелека, горобець, грач, ворона.

  • З якого твору цей уривок? Хто його автор?

Ген де наша діва,

Ген де наша Єва,

На метеному дворі

Та й на тесаному стовпі.

Самопрядка шумить,

Веретенце дзвенить.

Скинемо їй по пір'їнці,

З нами нехай летить!

Дівчина і їм теж відмовила, і вони полетіли, скинувши їй по пір'їнці. (Українська народна казка «Кривенька качечка»)

Фізкульхвилинка. Пташина зарядка.

Пташенята ми – чудові.

Маєм крильця кольорові.

Над квітами літаємо –

Втоми ми не знаємо.

Дощику – злякалися,

Під квітку – заховалися.

Третя  трійка гравців має розгадати слово:

Назву цій птасі дали від того, що по­любляє, причепившись до кори дерева головою вниз, сидіти або жваво лізти по стовбуру вгору і вниз. Так пташка захищає своїх дітей від ворогів. Гніздо будують в дуплах або розщелинах дерев. Вимощують його корою або травою. Можуть звужувати отвір дупла, будуючи стіну з мулу . Корисний птах, якого слід охороняти і приваблю­вати в усі ліси та парки! Дуже галасливий птах. Спів – часто повторюване туі-туі-туі. (Повзик)

 

Фінал

Невеликий лісовий птах — гніздиться у вологих листяних і мішаних лісах із густим підліском, парках, садах, зарослих чагарниками. Гнізда влаштовує на землі.Через пристрасть до вологих затінених місць з негустим трав'яним покривом і розвинутим підліском, де нерідко ростуть  малинники, наша знайома отримала назву – малинівка. Має мелодійний спів, завдяки якому, а також яскравому забарвленню, відомий широкому загалу. Інколи цю птаху ще називають зорянка, так як має схильність співати на ранкових зорях. Дуже довірливий птах, хоча тримається головним чином в гущавині кущів. Його  пісня дуже мелодійна, виконується в швидкому темпі, частіше в сутінках; поклик — різке «чік». Зимує на околицях міста. (Вільшанка)

 

Супергра

У цієї пташки на голові великий «чуб»; на горлі чорна пляма. Тримається зграями, часом дуже великими. За пару тижнів   знищують стільки шкідників, скільки часом не знищать навіть чисто комахоїдні птахи. Через це цих птахів цінують і не кривдять. Вони звикли до такого уваги, і тому не бояться людей і тоді, коли прилітають до нас. За те, що люблять  іноді голосно свистіти,   у Росії їх називають «Свиристели». (Омелюх)

ІІІ. Підсумок. Нагородження учасників та переможця. Підведення підсумків акції «Допоможемо зимуючим птахам»

Ніколи не зробимо шкоди
Ми пташці у ріднім краю.

 Нехай звеселяють природу -
Співають для нас у гаю.

Ми друзі і вірні, і щирі,
Бо ми бережем повсяк час

Пташок, що літають у вирій,
І тих, що зимують у нас.

 

docx
Додано
15 січня 2018
Переглядів
1746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку