Позаурочний захід "Усний журнал "Гроші""

Про матеріал
Позаурочний захід для поглиблення та розширення знань про один з облікових вимірників - грошовий. Про історію винекнення. Історія національної валюти України - гривні.
Перегляд файлу

Казанківський професійний аграрний ліцей

 

 

Усний журнал

«ГРОШІ»

 

Урядова програма «Нові гроші»: яка допомога чекає малі підприємства —  Бізнес-Схід

 Позаурочний захід

                                                                                                       м.в.н. Подобєд С.А.

                                                                                                                                                                                                            

 

 

 

2020 рік

 

Головний редактор:           Подобєд С.А.

Помічник головного

редактора:                          Алексєєва М.В.

 

Редколегія:          Андрущенко М.

                                     Калашник В.

                                    Комощук К.

                                   Павловська О.

                                   Саганенко Є.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: ГРОШІ.

Мета: Розвинути логічне мислення, уважність при засвоєнні нового та цікавого матеріалу. Виховати інтерес до знань, бажання до самоосвіти.  Розширити кругозір здобувачів освіти та інтерес до засвоєння нових фактів.

Обладнання: проектор, роз даткові картки.

Хід заходу

Гроші – особливий товар, що є загальною еквівалентною формою вартості інших товарів та послуг. Гроші виконують функції мірила вартості та засобу обігу. Крім того вони є засобами нагромадження та платежу. Але це досить стисла і «суха» інформація, адже гроші – це набагато більше і цікавіше. Вони мають свою історію, свою національність, свою належність до народів, часів та культур. Гроші разом з людством розвивалися, з ними відбувалося безліч видозмін на протязі тисячоліть.

Завдяки нашому журналу, ви дізнаєтесь багато цікавого про гроші.

 

 

І сторінка – Гроші в далекому минулому

 

СЛОВА МАЙСТРА: Історія грошей дуже довга і цікава. Перші згадки про них відносяться до древньої Месопотамії. Саме в ті давні часи близько 5000 років тому з’явилась писемність та були зроблені перші записи про гроші. В законах Вавилонського царя Хамурапі навіть є вказівки, щодо боргових зобов’язань (кредитів) та відсотків.

Давайте згадаємо, що люди використовували замість грошей в далекому минулому:

 

УЧЕНЬ 1: Записи на глиняних табличках - глиняні таблички не були грошима самі по собі, хоча насправді вони набагато ближчі до сучасних паперових грошей. Коли один купець передавав іншому товари без оплати, на табличці записували, скільки він заборгував, самі по собі вони нічого не варті, їх цінність визначає тільки надпис хто кому винен.

 Сокири й ножі - В часи, коли люди виготовляли примітивні знаряддя праці, кам’яні сокири були найціннішим товаром, який використовувався для обміну та оплати за роботу. Згодом люди навчились виплавляти метал і роль грошей виконували вже металеві сокири та ножі. Такі платіжні засоби мали практичне використання для захисту й для виконання певної роботи, тому були однаково популярні в Азії та Європі.

 

УЧЕНЬ 2:Зерно - Насправді зерно – це один з найдревніших способів виміру вартості товарів та праці. Рис, пшениця, жито – найчастіше використовувались в регіонах, де було розвинуте землеробство.Зерном розплачувались з найманими робітниками, обмінювали його на свійських тварин. 

Сіль - На віддалених від моря територіях сіль була дефіцитним товаром, тому дуже цінилась. Ще всього 200 років тому в нашій країні за сіллю їздили возами, запряженими кіньми та волами.

 

УЧЕНЬ 1:Хутро тварин - На території нашої країни, сучасної  Білорусі, та країн Прибалтики функцію грошей довгий час виконували вичинені шкурки хутрових звірів. Хутро цінилось в умовах холодного клімату та було важко доступне через необхідність  полювати.Найбільш ходовими грошима для повсякденних витрат служили шкурки білок, а “великими купюрами” для найдорожчих покупок – соболині хутра.

Морські мушлі - Раковини морських молюсків Каурі використовували в якості грошей більш ніж 3000 років тому. Вони міцні та гладенькі, відрізняються неповторними формами та кольорами, тому підробити таку валюту було неможливо. Великі за розмірами раковини мали більшу платоспроможність, ніж дрібні.

 

УЧЕНЬ2: Свійські тварини - Кочові племена та народи займались розведенням худоби. Саме худобу вони могли обміняти на муку, сіль, та інші товари, тому для виміру вартості будь-чого використовували власний продукт. Кількість корів чи коней у стаді служила для виміру багатства. Худобою сплачували податки, залишали її в спадщину, передавали, як придане, позичали й повертали за борги.

Зуби дельфінів - Такі гроші використовували папуаси на Соломонових островах з давніх часів, й продовжують ними користуватись навіть сьогодні. Через падіння курсу національної валюти люди втратили довіру до паперових грошей й знову почали користуватись більш надійною старою валютою. Захисники природи з 2013 року проводять масштабні акції, щоб припинити вбивство тварин через видобуток таких грошей

 

УЧЕНЬ 1:Спеції - В часи середньовіччя в Стародавній Греції та Древньому Римі цінився чорний перець. Він служив мірою вартості й обмінювався на інші товари для оплати їх вартості. Коли вождь гунів Атілла підступив до Риму, в обмін на мир змусив жителів платити данину. Римляни платили її не монетами чи золотом, а чорним перцем.

Чай - Брикети сухого чайного листя можна було обмінати на інші товари. Чайні брикети мали однаковий розмір й невелику вагу, довго зберігались. Їх зручно було використовувати для оцінки вартості будь-чого. такі гроші були в обігу в Китаї, Монголії, на Тибеті та Близькому Сході.

 

УЧЕНЬ 2: Какао – боби - Древні майя та ацтеки приблизно 1000 років назад використовували какао-боби, як гроші. Вони були на стільки ж зручними, як пшенична чи рисова крупа. В регіоні, де вирощують какао, кращу універсальну «валюту» складно було знайти.

Кам’яні брили - Багато народів використовували каміння певної форми та розміру в якості грошей. Головна перевага таких важких грошей – їх непросто було вкрасти й заховати. Для здійснення платежів та переміщення від одного власника до іншого їх перекочували, просунувши в отвір дерев’яну палицю.

 

СЛОВО МАЙСТРА: Як ми зрозуміли, що замінники грошей в давні часи, були ті товари, які цінилися в тому чи іншому регіоні і в свої часи відігравали важливу роль в розвитку економіки.

 

ІІ сторінка – Виникнення грошей – монет та паперових.

 

СЛОВО МАЙСТРА: Видозмінювався світ, а разом з ним видозмінювалися і гроші. Обмін товарами скоро став не зручним. Люди починають багато подорожувати, і погодьтеся, котити за собою кам’яні брили чи вести худобу, не досить зручно. Можна сказати обтяжливо.

Так під впливом багатьох чинників і з’явилися гроші – монети та паперові.

Перші паперові гроші виникли в Китаї у 812 р.н.е., вони справляли велике враження на мандрівників, які відвідували Китай в VII-VIII ст. Марко Поло писав, що випуск паперових грошей – це новий спосіб досягнення тієї мети, до якої так давно прагнули алхіміки.

Як вказується у переважній більшості джерел, перші монети також з'явилися в Китаї та Лідійському царстві, датовані VI століттям до н.е. Найстарішими і навмисно випущеними грошима були мілетські монети. А перський цар Дарій, заборонив бартер, та ввів монети, які карбували зі срібла та золота.

 

 

                                    Купить золотые монеты в Москве. Новости монет с 25 по 30 сентября 2017 г.

ІІІ сторінка – Найстабільніші гроші світу

СЛОВО МАЙСТРА: В наші часи кожна держава має свої гроші, як паперові так і монети. Цінність грошей залежить від стабільності економіки держави до якої вони належать. Ми пропонуємо до вашої уваги ТОП 6 «Найстабільніші гроші світу».

УЧЕНЬ 3:

  1.  Найстабільнішими грошима експерти вважають долар – Сполучені Штати Америки – ринок доларових активів залишається самим глибоким та ліквідним.
  2. На другому місці – швейцарський франк – Швейцарія – пояснюється тим, що історично Швейцарія демонструє найменшу інфляцію.
  3. Далі – фунт стерлінгів – Великобританія – дуже привабливий для інвесторів, стимулюють приток грошей на ринок нерухомості.
  4. Євро – єдина валюта країн Європейського союзу – досить «молоді» гроші, але великий ринок її використання.
  5. Юань – гроші Китаю, вони стрімко набирають вагу через інтенсивний розвиток економіки.
  6. І на завершення експерти відмітили Єна – гроші Японії. Їм дісталось останнє місце, але і воно може похилитися через введення в кругообіг нової грошової бази.

 

 IV сторінка – Інтелектуальна сторінка

 

СЛОВО МАЙСТРА: До вашої уваги інтелектуальна гра «Гроші країн світу».

Цікаво нам дізнатися наскільки ви орієнтуєтесь у світових грошах. Які гроші належать до якої країни. Вам запропоновані картки, які треба заповнити відповідно. Та до вашої уваги слайди з умовою завдання.

Долар – США

Рупія – Індія

Рубль – Росія

Злотий – Польща

Юань – Китай

Єна  - Японія

Гривня – Україна

Песо – Мексика

 

Після інтелектуальної розминки, ми переходимо до найцікавішої сторінки нашого журналу – ГРОШІ НАШОЇ ДЕРЖАВИ.

V сторінка – Гроші нашої держави.

СЛОВА МАЙСТРА: Гроші має право випускати Національний банк України.

Випуск грошей поза банком, приватними особами, карається чинним законодавством України.

 

24 серпня 1991 року   - Україну було проголошено незалежною та самостійною державою. Це сприяло появі тимчасової грошової одиниці – купон. Такі гроші були в обігу на території нашої держави з 1991 р по 1995 рр.

 

 25 серпня 1996 Президент України підписав Указ "Про грошову реформу в Україні", відповідно до якого вводилася в обіг гривня – національна валюта України та її сота частина – копійка. Від 2 верес. 1996 НБУ випустив в обіг банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50 і 100 грн. і розмінну монету номіналом 1, 2, 5, 10, 25 і 50 коп. та припинив емісію українських карбованців (купонів), які підлягали обміну на гривні за курсом: 100 000 крб. = 1 грн. Реформа була проведена за 2 тижні: від 2 до 16 вересня 1996. Після визначеного терміну функціонування укр. карбованця в готівковому обігу припинялося, єдиним законним засобом платежу на території України ставала гривня. Громадяни України мали змогу обміняти купони  на гривні без обмежень, без будь-якої плати за проведений обмін. Обміняти купони на гривні в банках можна було до 1998 року.

За час існування гривні вона видозмінювалася, були введені в кругообіг банкноти з більш дорогим номіналом. Єдине, що залишилося не змінним  - це відомі українські діячі на банкнотах.

Що ми про них знаємо?

Чи знаємо ми взагалі, хто зображений на тій чи іншій купюрі?

Чим вони заслужили таку честь?

До вашої уваги, ми пропонуємо відеоролики, які дадуть відповіді на ці запитання.

 

         

       Монети номіналом 25 копійок та банкноти гривні старих зразків від завтра –  недійсні — ПРОЧЕРК.інфо

    VI сторінка – Цікаві факти про гроші

УЧЕНЬ 4:

  • Перша у світі колекція монет належала китайцеві, який жив у ХІІІ ст. і зумів зібрати монети загальною вагою 500 кг. Найстаріша монета в колекції нумізмата датувалася 200 роком до н.е!
  •  Стодоларові банкноти послужили матеріалом для створення унікальної вечірньої сукні вартістю 100 000 американських доларів. Їі використовували для реклами національної лотереї в Сполученому королівстві.
  •  Першим правителем, який наказав зобразити свою персону на грошах був Олександр Македонський.
  • На честь повного сонячного затемнення 1999 року, яке найкраще спостерігалося на території Румунії, влада цієї країни випустила пластикову купюру в 2000 румунських лей. На купюрі було віконце крізь яке можна було дивитися на затемнення.
  • Найдорожчою монетою в світі вважається давньогрецька декадрахма, яка була продана на аукціоні в Цюріху за 314 тис. доларів.

УЧЕНЬ 5:

  • Існує купюра номіналом 2 долари. Однак її вважають нещасливою, її відмовляються брати на заробітну  платню або на здачу.
  • На островах Яп в Тихому океані довгий час функцію грошей виконували великі кам’яні монети з отвором в центрі – раі. Найбільші каміння мали діаметр до 3 метрів та важили до 4 тон, тому при купівлі їх не переміщували, а просто писали на них ім’я нового власника. Сьогодні такі каміння для місцевих жителів є атрибутами багатства.
  • Звичайні монети регулюють хід самого відомого у світі годинника Біг – Бена в Лондоні! Якщо годинник починає спішити, то головний хранитель годинника кладе на маятник однопенсову монету, яка прибирає секунду.
  • Самим незвичайним матеріалом для грошей стала шкіра тюленя. Російсько – американська компанія на початку 19 століття випустила в оборот 10 000 грошових одиниць на суму 42 000 рублів. До 1826 року ці гроші знаходилися в обороті. На даний момент одна із таких монет коштує стільки, скільки шматок золота вагою, як і монета.
  • Грошові банкноти Зімбабве 2008 року номіналом 10 міліонів доларів та 100 триліонів доларів в умовах гіперінфляції. 3 листопада 1926 року в Німеччині виходить банкнота номіналом 100 триліонів марок

 

 

СЛОВА МАЙСТРА: Ви вже дізналися і про виникнення грошей, і про стабільні валюти, і цікаві факти про гроші, і про гроші нашої держави. Ми розуміємо, що гроші відігравали і відіграють значну роль у нашому з вами житті. Для того щоб мати гроші потрібно працювати, але за всі століття існування грошей, народ примітив, записав та зберіг багато прикмет, які направлені на збільшення грошей.  До вашої уваги сторінка – народна мудрість «Щоб гроші водились!».

 

VII сторінка – Народна мудрість «Щоб гроші водились! ».

УЧЕНЬ 3:

  • В будинку свистіти - кликати бідність. Якщо свистіти поруч з іншою людиною - всі гроші у нього висвистать.
  •   Залишити на ніч гроші на столі - до втрати грошей.
  • Щоб водилися гроші, обрізають нігті у вівторок або п'ятницю.
  • Після заходу сонця гроші не рахують - щоб не убували.
  • Гроші на стіл не кладуть - до збитків.
  • Щедро давайте чайові за добре зроблену роботу - до вас повернеться в три рази більше.
  • Щоб гроші водилися, у гаманець потрібно покласти червоного або зеленого кольору гірчицю або гвоздику в маленькому матер'яному мішечку.

 

 

СЛОВО МАЙСТРА: Ми сподіваємося, що вам сьогодні було з нами цікаво і ви дізналися дійсно щось нове для себе.

Гроші, як ми знаємо з неба не падають. Щоб заробити їх, треба працювати. Для того щоб працювати та достойно заробляти, необхідно мати професію. А для отримання професії потрібно вчитися – довго і наполегливо.  І саме для навчання та отримання достойної професії, ми з вами і зустрілися в нашому навчальному закладі. І ми дійсно віримо, що обрана вами професія «Обліковця» буде надійним джерелом доходу у вашому житті.

 

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ.

 

 

 

 

 

docx
Додано
1 червня 2021
Переглядів
862
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку