Позаурочний захід за темою: «Хто над ким володарює: гроші над людиною, чи людина над грішми?»

Про матеріал

Позаурочний захід за темою: «Хто над ким володарює: гроші над людиною, чи людина над грішми?»

Перегляд файлу

Тема: «Хто над ким володарює: гроші над людиною, чи людина над грішми?»

  Метою проведення заходу є формування правильного розуміння ролі та місця грошей в житті суспільства та людини, розуміння історії виникнення грошей, спробуємо відповісти на питання «Хто над ким володарює…»,  розглянемо проблему діалектики матеріального та духовного.

Хід заняття

                    Гроші – то свято таке величезне,

  Триває воно доки гроші не щезнуть.

  Гроші з’являються, гроші зникають,

  Гроші на подвиги нас надихають

  Руку в кишеню – банкнота хрустить,

  Серце відразу до неба летить.

   У сучасному світі неможливо прожити без грошей. Кожен із нас хотів би здобути певну матеріальну незалежність та соціальний  сатус. І в цьому, зрештою, немає нічого поганого: що поганого в бажанні людини забезпечити безбідне існування собі та своїй родині? Але питання не лише в  бажанні мати гроші, а в тому, яке місце це бажання посідає серед інших людських потреб та прагнень. Чи не виникає дисбалансу між матеріальними та духовними потребами людини, чи не думає часом людина, що матеріальна забезпеченість — головна і єдина запорука щастя? Багатьом із нас варто було б час від часу ставити собі ці питання, аби не розгубити закладене в нас, не зрадити вічні цінності, кружляючи у вирі сучасного життя.

   Щодня ми маємо справу з грошима, постійно від них залежимо. Гроші визначають статок родини, заможність фірми, благополуччя держави.

    Що за таємнича сила схована в них? Звідки вони з’явилися?  Чи завжди вони були? А якщо ні, то коли з’явилися вперше? І саме головне, чому? Як до них ставитися?

    Давайте сьогодні спробуємо більше дізнатися про історію грошей, про те, як вони виникли, які вони бувають. Поговоримо також і про те, як слід ставитися до грошей, щоб вони були нашими помічниками, а не господарями.

     Сьогодні важко сказати точно, коли з`явилися перші гроші. Невідомо і те, хто їх вигадав. Проте вчені припускають, що вік грошей становить близько семи тисяч років.

     Причина їхнього винаходу проста: коли відбулося розділення праці, люди стали обмінюватися надлишками виробленої продукції. Так, гончар обмінював у землероба свій глечик на купку зерна, зброяр віддавав рибалці ніж в обмін на рибу. Здавалося б, усе як слід, проте в такому обміні виявилася вагома незручність. Як, приміром, гончару здобути зерно, якщо землеробу потрібен не глечик, а риба? Доведеться спочатку поміняти глечик на рибу, а потім рибу на зерно. Ця незручність і примусила людей шукати спосіб, який полегшив би процес взаємообміну.

     Довго тривали пошуки такого способу, доки наші пращури не зрозуміли: з усіх товарів слід обрати якийсь один і порівнювати його цінність із цінністю інших товарів. Цей товар ще не був справжніми грішми, але добре виконував їхню функцію. У різних народів роль грошей виконували різні речі. Часто це були свійські тварини: вівці, корови. Скот рахували за кількістю голів у стаді. Чим більше голів нараховувалось у стаді, тим більш багатим вважався його господар. До речі, слово «капітал», яке ми часто вживаємо, походить з латинської мови, у якій воно означає «голова». Але не лише скот був головною грошовою одиницею у стародавні часи.

      Ось лише деякі речі, які люди використовували у давнину як гроші: риба, хутро, перлини, коштовні каміння і метал, мушлі, зерно, плоди, кістки тварин (наприклад слонові бивні), навіть пір`я птахів.

      Але і тут виникли труднощі: як придбати товар, який коштує, наприклад, пів- або чверть перлини? І куди діти велику кількість риби, якою розплатився покупець за коштовний товар? Адже її неможливо з`їсти за короткий термін.

      Так врешті-решт люди віддали перевагу цінним металам – золоту, сріблу, бронзі. Їх легко переплавити на злитки, поділити на частини, вони не псувалися і не займали багато місця у сховищі.

Пропонуємо подивитися відео.

 

Відео «Коротка історія грошей»

     Отже, ми спробували дуже стисло простежити історію грошей від їхнього виникнення до сучасних днів. Тепер ви, напевне, зрозуміли, що гроші  супроводжують людину багато сторіч і відіграють у житті важливу роль. Недарма про гроші, про те, як слід ставитися до них, було написано чимало філософських праць та художніх літературних творів.

До вашої уваги ми пропонуємо переглянути цікаві факти про гроші.

Презентація « Цікаві факти про гроші».

Грошима, виготовленими з пластика, сьогодні користуються жителі Австралії і деяких країн Південної півкулі Землі.

Найважча золота монета була створена в Китаї. Її вага становила 5 кілограмів.

На даний час найважча у світі монета випущена в Австралії.  Монета моє вагу понад 1 тонну. Номінальна вартість рекордної монети становить 1млрд. доларів і використовується як законний платіжний засіб.

Найменша монета в світі. Срібний четвертак Тара  Віджаянагара в Індії є найменшою монетою на Землі.  Діаметр крихітної монети – 4 мм, а важить вона усього 1,7 г.

У Сомалі замість монет використовують ось такі геометричні фігури конуса (вода), кулі (земля), піраміди (вогонь), циліндра (дерево) і куба (метал). Славиться ця країна й іншими незвичайними монетами у формі авто, гітар, мотоциклів.

Срібну монету в тисячу камерунських франків випутили 3 роки тому. Вона була визнана як найкрасивіша монета в світі. На ній зображений метелик, що сидить на квітці. Технологія виготовлення цього дива тримається в секреті та й випущено їх у обмеженій кількості – 2500 штучок.

Космічні гроші. Ці круглі монети з надміцного пластику зображають планети Сонячної системи. Їх виготовили в Національному космічному центрі і Університеті  Лестер спеціально для космічних туристів.

На монгольскій монеті в 500 тугриків, де зображено президента Джона Кенеді, є кнопка. Натиснувши на неї можна почути історичну фразу: «Я пишаюсь тим, що я берлінець!»

 Ми з вами переглянули історію виникнення грошей та дізналися цікаві факти про гроші. В кожного з нас напевне є повно проблем. Звичайно вони різних видів. В когось сімейні, в когось любовні - без цього нікуди, в когось проблеми зі здоров'ям, а в когось фінансові проблеми. Це напевне проблема і не однієї людини - гроші. Де їх взяти? Куди вони так швидко пропадають? Вони завжди потрібні. В наш час гроші займають чи не найперше місце в нашому життя.

А тепер давайте проаналізуємо  Чого більше – добра чи зла приносять вони людям?

Гроші мають дві сторони позитивну та негативну. Якщо подивитися з позитивної сторони, то можна побачити багато плюсів. Давайте наведемо приклад з вашого життя…

В наш час за допомогою грошей можна вирішити дуже багато «питань» і під цим словом я не маю на увазі добрі наміри та вчинки. Велика кількість людей не раціонально витрачає гроші. Давайте поміркуємо.

Але що робити тим,в кого немає грошей?

 Отже, ми вислухали думки деяких учасників дискусії, а зараз хотілось би послухати думки інших присутніх. В цьому нам допоможе наш кореспондент.

a)     Чи в грошах щастя?

b)    Скільки потрібно грошей людині для щастя?

c)     Щоб я зробив, маючі млн.$?

d)    Що таке багатство?

g)    Які радощі може отримати людина без грошей?

h)    Які опасності можуть спідкати людину бажаючу мати багато грошей?

i)       Які опасності можуть спідкати людину яка  має  багато грошей?

j)       Чи має значення спосіб отримання грошей на характер людини?

l)       Які способи досугу можна запропонувати без грошей? (приклад гри «твистер», «скрабл», монополія, бутилочка, фанти)

 Ми вислухали ваші думки, які ж висновки ми можемо зробити…

    Можна зробити висновки  про те, що всі найкращі задоволення від життя ми отримуємо безкоштовно. Це обійми, щирі поцілунки, справжню дружбу, любов, повагу, сміх.

   Гроші самі по собі не можуть бути ані добром, ані злом. Гроші це необхідність. Добрими або злими можуть бути тільки люди. Потрібно намагатись розумно і чесно заробляти і витрачати гроші.

 Гроші вбивають нас зсередини. В наші дні в багатьох гроші займають перше місце в житті , для когось гроші – це найголовніше , вони живуть заради грошей.

Можна сказати, що найчастіше ми самі створюємо собі нові потреби, а потім жадаємо їх задовольнити. Нам потрібно частіше замислюватись про цінність призначення грошей, про необхідність існуючих потребах та про істині цінності життя.

Про те гроші значно полегшують життя.

Прислів´я (читають учні)

 З грошима можеш купити житло,  а не «дім»

 З грошима можеш купити часи, а не «час»

 З грошима можеш купити ліжко, а не «спокій»

З грошима можеш купити книгу, а не «культуру»

З грошима можеш купити лікаря, а не «здоров´я»

З грошима можеш купити становище, а не «повагу»

З грошима можеш купити кров, а не «життя»

 

 Пропонуємо всім присутнім зіграти в вікторину:

Вікторина «Гроші в українській приказці»

1. Із золотом, як з вогнем: і тепло з ним, і…(небезпечно, приємно).

2. Трудяща копійка… (вкорочує віку, годує довіку).

3. Хоч у голові пусто, аби грошей…(вистачало, густо).

4. Краще свої воли бити, ніж чужі гроші… (лічити, красти).

5. Хто не береже копійки, той сам… (не вартий карбованця, нічого не вартий).

6. Бережи копійку про чорний…. (день).

7. Який товар…(такий і покупець, такі і гроші).

8. Копійка гривню…….. (береже).

9. Коли гроші говорять, тоді правда (мовчить).

 

 Гроші в нашому житті важливі,  але  зробити людину щасливою вони не можуть. У нашій країні є найбагатші люди, але їхньому багатству не варто заздрити: вони нажили його такою ціною, яка нам не по кишені, - вони пожертвували заради нього спокоєм, совістю, здоров`ям, сім'єю, дружбою, честю». До вашої уваги хочемо представити найбагатших люди України,  які увійшли до журналу Forbes .

 

Презентація найбагатші люди

 Найбагатшим українцем уже кілька років поспіль залишається власник компанії СКМ Рінат Ахметов. Його статки оцінюють у 5,5 мільярда доларів.

Друге місце посідає власник залізорудної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго. Його статки оцінюють в 1,6 мільярда доларів.

Третє місце – за власником аграрного холдингу МХП Юрієм Косюком. Активи підприємця оцінюють у 1,5 мільярда доларів.

На четвертому місці - засновник "Інтерпайпу", медіа-холдингу StarLightMedia й EastOneGroup Віктор Пінчук з його 1,4 мільярдами доларів.

Крім того, до списку потрапили Геннадій Боголюбов (1,2 мільярди доларів) та Ігор Коломойський (1 мільярд доларів).

І замикає список найбагатших українців за версією Forbes народний депутат, "опоблоківець" Вадим Новінський – зі статками в 1 мільярд доларів.

 

 І на останок хотілося зачитати притчу

Притча: "Раб грошей"

    А починалося все так: колись людина навчилася писати на камені, потім на дощечках, а ще пізніше на пергаменті. Жила самостійно. Ніхто і нічого не турбувало. Та еволюція йшла вперед. Людині стало не цікаво так жити, захотіла знайти собі господаря, якому б могла прислужувати. Залишила всі заняття, відкинула дощечки, пергамент…

      І тут появилися перші Гроші… спочатку вони були круглі і важкі, бо з металу, потім удосконалені, із золота та срібла, а потім із зеленого паперу, бо інколи, крім офіційної назви, їх ще так називали. І дала їм ім’я: «Гроші». Людина зробила їх поважними і величними, а сама занепала, бо вже мусіла їм служити. Працювала важко, віддавала все, що мала: свій час, молодість, сили, розум, виставляла на почесне місце, пилинки з них здувала, ледь не молилася на них, берегла як зіницю ока, ба, навіть, життя чиєсь могла продати за 30 срібняків.
Догоджала довго. Грошам було добре таке життя, бо Людина для них робила все! Але одного разу людський терпець увірвався. Пішла.

 - Гей, гей! Ти куди, ти повинна на нас працювати, ти забула, що ти наш раб!!!

 – кричали Гроші так, що аж горлянки свої рвали.

- Ти, що нас залишаєш?! Та ти не зможеш прожити і дня не працюючи на нас,

– лунали погрозливі крики в людський слід.

 – Ти ж пропадеш без нас!

 - «… не хлібом єдиним…»… живу  я!

 - промовила.

Гроші побачили, що то щось не те діється з Людиною, тоді почали просити:

 - Повернися до нас, як ти своє творіння покидаєш? Ми пропадемо без тебе, ми нічого не вміємо, втратимо вартість, знецінимось, будемо нікому не потрібними папірцями!

Але Людина не чула, бо залишивши їх, пішла далеко…

 Було б добре, якби ми відкинули гроші і не були їхніми рабами. Бо саме вони нами керують, наказують та спонукають. А ще люди кажуть, що гроші, вибачте за грубість, екскременти нечистого. Як сказав англійський філософ Френсіс Бекон: «Гроші – дуже поганий хазяїн, але дуже вірний та потрібний помічник!».   

Дякую за увагу. Бажаємо вам успіхів. До побачення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
16 червня 2020
Переглядів
2765
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку