Праця і господарство: колись і сьогодні

Про матеріал
Матеріали до уроку "Праця і господарство: колись і сьогодні" за підручником І. Я. Щупака
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Праця і господарство: колись і сьогодніЗа підручником І. Щупака. Реконструкція стародавньої хати в «Парку Київська Русь» (село Копачів, Обухівський район, Київська область).

Номер слайду 2

План. Привласнювальне та відтворювальне господарство. Ремесла, винаходи минулого і сучасність. Безпечне довкілля.

Номер слайду 3

Усе, що давала природа, первісні люди привласнювали, нічого не виробляючи. Така форма господарювання називається привласнювальною.

Номер слайду 4

Головні джерела харчуваннязбиральництвополюваннярибальство

Номер слайду 5

Збираючи зерна їстівних рослин, людина помічала, що зернини, які потрапляли в землю, навесні проростали й пізніше можна було зібрати такі самі зерна. Люди почали обробляти землю, засівати її — займатися землеробством.

Номер слайду 6

Нерідко з полювання давні мисливці приносили молодих тварин, навчилися їх доглядати, отримувати м’ясо, молоко. Так виникло скотарство.

Номер слайду 7

Варто запам’ятати!Натуральне господарство — господарство, де продукти виробляють для задоволення власних потреб, а не для продажу. Ринкове господарство — господарство, у якому головною метою діяльності є отримання прибутку шляхом продажу виробленої продукції.

Номер слайду 8

Ремесла — виготовлення різноманітних виробів, необхідних для повсякденного вжитку. Люди навчилися прясти нитки, виготовляти тканини, шити одяг, робити посуд. Людей, які займаються ремеслом, називають ремісниками.

Номер слайду 9

Винахідництво є одним з найважливіших видів творчої діяльності людства. В усі часи воно допомагало людині в освоєнні дикої природи, від видобування вогню і до польотів у космос. Одним з найдавніших винаходів людства було колесо. Завдяки йому ми можемо тепер користуватись та насолоджуватись технічними благами сучасної цивілізації. Колесо, зображене на давній скульптуріВодяний млин. Паровоз

Номер слайду 10

Невміле використання сучасних досягнень техніки і науки навіть із мирною метою може призводити до численних жертв та катастроф. Прикладом цього є Чорнобильська катастрофа. Чорнобильська катастрофа

pptx
Додано
3 жовтня 2020
Переглядів
856
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку