Опис практичної частини експериментально-дослідницької роботи з природознавсва "Вивчення фітонцидних властивостей деяких рослин" містить: актуальність дослідження, мету роботи, методику проведення дослідів та список використаних джерел.
Дослідницько-експериментальна робота
«Вивчення фітонцидних властивостей деяких рослин»
Актуальність
Під час епідемій грипу лікарі та епідеміологи настійно рекомендують налягати на цибулю і часник, щоб відбити атаки грізного вірусу. Чи зможуть ці овочеві культури врятувати людство від грипу? У дитячих садочках діти в такий період носять коралі з часнику, бо ця рослина виділяє фітонциди. Що це за речовини, від яких залежить наше здоров’я - фітонциди?
Мета: вивчити вплив фітонцидів на зменшення кількості хвороботворних мікроорганізмів на прикладі курячого яйця.
Експериментальна частина
Об’єктом дослідження були рослини з фітонцидними властивостями і варені курячі яйця.
Беремо 5 півлітрових банок та 5 варених і почищених яєць. В 4 дослідні банки поміщаємо нарізаний часник, цибулю, лимон і сухий порошок гірчиці, залитий гарячою водою. На стерильний бинт ставимо варене яйце і закрваємо щільно кришкою таким чином, щоб воно висіло над рослинами. Протягом досліду у лабораторії повинна бути стала температура. Сонячні промені не повинні попадати на дослідні банки.
Вплив фітонцидів на збереження вареного курячого яйця проводилась по схемі :
Спостереження вносимо у таблицю.
Дата |
Контрольне |
Часник |
Цибуля |
Лимон |
Гірчиця |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Результати дослідження
1