Практична частина дослідницько-експериментальної роботи "Визначення вмісту вітаміну С у цитрусових"

Про матеріал

Опис практичної частини експериментально-дослідницької роботи з хімії "Визначення вмісту вітаміну С у цитрусових" містить: актуальність дослідження, мету роботи, методику проведення аскорбінометрії та список використаних джерел.

Перегляд файлу

Дослідницько-експериментальна робота

« Визначення вмісту вітаміну С в цитрусових»

 

             F:\Mama\Конкурс Десятка\Вітамін С\Фото\IMG_0330.jpg                            

     Для підтримання нормальної життєдіяльності організму крім білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і води людині потрібні вітаміни.

     Вітаміни (від латинського vita – життя та аміни, тобто речовини, що містять аміногрупу) – біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних і біологічних процесів в організмі. На добу організмові людини необхідно кілька міліграмів вітамінів, але незважаючи на невеликий вміст вітамінів в організмі, вони відіграють значну роль в обміні речовин та енергії.

     В результаті дефіциту вітаміну С спостерігається ослаблення імунної системи, сповільнення регенерації тканин, кровоточивість ясен, випадання зубів, варикозне розширення вен, підвищена стомлюваність і нервовість, погана концентрація уваги, депресії, безсоння, раннє утворення зморщок, випадіння волосся, погіршення зору.

Мета: навчитися визначати вміст вітаміну С у свіжо приготовлених соках цитрусових методом йодометрії

 

Практична частина

1. Принцип методу йодометрії

     Вітамін С можна визначити і в домашніх умовах.

     Молекула аскорбінової кислоти нестійка. Вона легко окиснюється навіть киснем повітря, перетворюючись на дегідроаскорбінову, яка немає вітамінних властивостей.

    Йод легко окислює аскорбінову кислоту, при цьому його розчин швидко
знебарвлюється. Цю реакцію можна застосовувати для визначення аскорбінової кислоти в соку цитрусових методом титрування. Як індикатор ми використовували крохмаль.

     До суміші соку і розчину крохмалю додавала розчину йоду. Розчин йоду швидко знебарвлюється, бо реагує з аскорбіновою кислотою (окислює її). Розчин йоду додавала до тих пір, поки не з’являлось стійке синє забарвлення, яке не зникало протягом 20 секунд (при додаванні надлишкової кількості йоду в титрований розчин, що містить крохмаль, розчин набуває синього забарвлення).

     При прямому титрування аскорбінової кислоти розчином йоду відбувається наступна окисно-відновна реакція:


С6H8O6 + J2 → C6H6O6 + 2HJ
_________________________
C6H8O6 - 2e → C6H6O6 + 2H +
J2 + 2e → 2J


Таким чином, 1 моль аскорбінової кислоти (176,12 г) реагує з 1 молем
йоду (253,8 г), при цьому утворюється 1 моль дегідроаскорбінової кислоти і 2 молі йодид-іонів. Цей висновок буде потрібно нам для подальших розрахунків.
     
 

 

 

 

2. Етапи дослідження:

- приготування розчинів титранта  (розчину йоду) і індикатора (розчину крохмалю);

- відбір цитрусових;

- підготовка проб для аналізу;

- титрування соку і записування результатів;

- обробка експериментальних даних;

- узагальнення результатів дослідження.

 

        2.1 Приготування розчину для титрування.

         Щоб приготувати  розчин для титрування, слід аптечну йодну настоянку з масовою часткою йоду 5% розбавити холодною перевареною водою в 40 разів. Концентрація одержаного розчину приблизно відповідатиме значенню 0,005 моль/л.

           2.2 Приготування розчину крохмалю.

     1г крохмалю розчиняла у невеликій кількості холодної води, перемішувала до утворення суспензії. Отриману суспензію повільно виливала в 200 мл окропу, енергійно помішуючи при цьому. Такий розчин придатний для дослідів  протягом тижня.

        2.3 Титрування.

В конічну колбу для титрування наливала пробу соку і 0,5 мл розчину крохмалю. Титрували розчином йоду при енергійному помішуванні до появи синього забарвлення, яке не зникало протягом 20 секунд.

     2.4 Розрахунок результатів.

Розрахунок концентрації вітаміну С в пробах соку цитрусових проводили по формулі:

          С віт. С = CJ2 . VJ2 / Vсоку = 0,005 . VJ2 / Vсоку ,

де   С віт. С  - концентрація вітаміну С,

       V J2        -  об’єм розчину йоду, який пішов на титрування,

             C J2      -  концентрація розчину йоду,

        Vсоку -  об’єм проби соку.

На основі результатів трьох паралельних визначень концентрації вітаміну С в соці, обчислюють середнє арифметичне значення.

     Далі розраховувала вміст вітаміну С в соці цитрусових (мг/100 мл) по формулі:

           m віт.С   =    С віт.С сер. . 0,1 . М С6Н8О6  . 1000 = 17600 . С віт.С сер.

де М С6Н8О6  - молярна маса вітаміну С

m віт.С   - маса вітаміну С , мг/100 мл соку

Результати аналізу вносять в таблицю.

Результати титрування аскорбінової кислоти в соці цитрусових

і маса вітаміну С в мг/100 мл соку

    Цитрусові  № проби

Vсоку      мл

Vj2             мл

С віт.С моль/л

С віт.С сер. моль/л

m віт.С           мг/100 мл

 

 

 

 

 

№1

 

 

 

 

 

№2

 

 

 

 

 

№3

 

 

 

 

 

 

 

Література

1.Березовский В. М., Химия витаминов, 2 изд., М., 1973;

  1. Біліч Р., Назарова Л. Медична популярна енциклопедія. Людина і здоров'я». Москва, 1998 рік.
  2. Ботаніка: Дит.енцикл. / Авт. Ю.М.Касаткіна; - К.: Школа, 2006.-364с.:іл. – (Я пізнаю світ).
  3. Витамины, под ред. М.И.Смирнова, М., 1974, с. 384-414;4.
  4. О.Ольгин. Досліди без вибухів. Изд. второе, переработанное. - М.: Химия, 1986. 192 с.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Медведчук Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
5357
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку