Опис практичної частини експериментально-дослідницької роботи з хімії "Визначення вмісту вітаміну С у цитрусових" містить: актуальність дослідження, мету роботи, методику проведення аскорбінометрії та список використаних джерел.
Дослідницько-експериментальна робота
« Визначення вмісту вітаміну С в цитрусових»
Для підтримання нормальної життєдіяльності організму крім білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і води людині потрібні вітаміни.
Вітаміни (від латинського vita – життя та аміни, тобто речовини, що містять аміногрупу) – біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних і біологічних процесів в організмі. На добу організмові людини необхідно кілька міліграмів вітамінів, але незважаючи на невеликий вміст вітамінів в організмі, вони відіграють значну роль в обміні речовин та енергії.
В результаті дефіциту вітаміну С спостерігається ослаблення імунної системи, сповільнення регенерації тканин, кровоточивість ясен, випадання зубів, варикозне розширення вен, підвищена стомлюваність і нервовість, погана концентрація уваги, депресії, безсоння, раннє утворення зморщок, випадіння волосся, погіршення зору.
Мета: навчитися визначати вміст вітаміну С у свіжо приготовлених соках цитрусових методом йодометрії
Практична частина
Вітамін С можна визначити і в домашніх умовах.
Молекула аскорбінової кислоти нестійка. Вона легко окиснюється навіть киснем повітря, перетворюючись на дегідроаскорбінову, яка немає вітамінних властивостей.
Йод легко окислює аскорбінову кислоту, при цьому його розчин швидко
знебарвлюється. Цю реакцію можна застосовувати для визначення аскорбінової кислоти в соку цитрусових методом титрування. Як індикатор ми використовували крохмаль.
До суміші соку і розчину крохмалю додавала розчину йоду. Розчин йоду швидко знебарвлюється, бо реагує з аскорбіновою кислотою (окислює її). Розчин йоду додавала до тих пір, поки не з’являлось стійке синє забарвлення, яке не зникало протягом 20 секунд (при додаванні надлишкової кількості йоду в титрований розчин, що містить крохмаль, розчин набуває синього забарвлення).
При прямому титрування аскорбінової кислоти розчином йоду відбувається наступна окисно-відновна реакція:
С6H8O6 + J2 → C6H6O6 + 2HJ
_________________________
C6H8O6 - 2e → C6H6O6 + 2H +
J2 + 2e → 2J –
2. Етапи дослідження:
- приготування розчинів титранта (розчину йоду) і індикатора (розчину крохмалю);
- відбір цитрусових;
- підготовка проб для аналізу;
- титрування соку і записування результатів;
- обробка експериментальних даних;
- узагальнення результатів дослідження.
2.1 Приготування розчину для титрування.
Щоб приготувати розчин для титрування, слід аптечну йодну настоянку з масовою часткою йоду 5% розбавити холодною перевареною водою в 40 разів. Концентрація одержаного розчину приблизно відповідатиме значенню 0,005 моль/л.
2.2 Приготування розчину крохмалю.
1г крохмалю розчиняла у невеликій кількості холодної води, перемішувала до утворення суспензії. Отриману суспензію повільно виливала в 200 мл окропу, енергійно помішуючи при цьому. Такий розчин придатний для дослідів протягом тижня.
2.3 Титрування.
В конічну колбу для титрування наливала пробу соку і 0,5 мл розчину крохмалю. Титрували розчином йоду при енергійному помішуванні до появи синього забарвлення, яке не зникало протягом 20 секунд.
2.4 Розрахунок результатів.
Розрахунок концентрації вітаміну С в пробах соку цитрусових проводили по формулі:
С віт. С = CJ2 . VJ2 / Vсоку = 0,005 . VJ2 / Vсоку ,
де С віт. С - концентрація вітаміну С,
V J2 - об’єм розчину йоду, який пішов на титрування,
C J2 - концентрація розчину йоду,
Vсоку - об’єм проби соку.
На основі результатів трьох паралельних визначень концентрації вітаміну С в соці, обчислюють середнє арифметичне значення.
Далі розраховувала вміст вітаміну С в соці цитрусових (мг/100 мл) по формулі:
m віт.С = С віт.С сер. . 0,1 . М С6Н8О6 . 1000 = 17600 . С віт.С сер.
де М С6Н8О6 - молярна маса вітаміну С
m віт.С - маса вітаміну С , мг/100 мл соку
Результати аналізу вносять в таблицю.
Результати титрування аскорбінової кислоти в соці цитрусових
і маса вітаміну С в мг/100 мл соку
Цитрусові № проби |
Vсоку мл |
Vj2 мл |
С віт.С моль/л |
С віт.С сер. моль/л |
m віт.С мг/100 мл |
|
|
|
|
|
|
№1 |
|
|
|
|
|
№2 |
|
|
|
|
|
№3 |
|
|
|
|
|
1.Березовский В. М., Химия витаминов, 2 изд., М., 1973;