Практична частина дослідницько-експериментальної роботи "Кухонна сіль - за і проти"

Про матеріал

Опис практичної частини експериментально-дослідницької роботи з хімії "Кухонна сіль - за і проти" містить: актуальність дослідження, мету роботи, методику проведення дослідів та список використаних джерел.

Перегляд файлу

Дослідницько-експериментальна робота

«Кухонна сіль - за і проти»

Актуальність

Діти полюбляють чіпси, сухарики, солоні фісташки і горішки. А старші кажуть, що ця їжа – шкідлива, бо вона місить багато кухонної солі. Якщо сіль така шкідлива, навіщо ми, люди, щодня її вживаємо?

Про сіль існує багато народних прислів’їв і приказок, її вживання є об’єктом багатьох суперечок. Кухонна сіль шкідлива чи корисна? Якщо шкідлива, то чому? Як запобігти цій шкоді? Спробуємо дослідити властивості солі та розглянути плюси і мінуси даного продукту.

Мета роботи: дослідити властивості солі, її корисний та шкідливий вплив на організм людини;виховувати позитивне та відповідальне ставлення до здоров'я людини.

Експериментальна частина

1.  Як утворилася сіль?

Чи знаєте ви, що кухонна сіль NaCI — одна з найдавніших речовин? Кухонну сіль людина споживає, мабуть, стільки років, скільки їй самій. За образним виразом Піфагора, «сіль була народжена найшляхетнішими батьками: сонцем і морем …»

 Народження солі підтверджують досліди.

Дослід 1.

Наллємо в склянку води. Всиплемо в неї столову ложку кухонної солі. Починаємо розмішувати і бачимо, що кристали солі поступово зникають. На смак вода стала солоною.

Висновок: сіль добре розчиняється у воді.

 

 

 

 

 

Дослід 2.

Капнемо на скельце кілька крапель солоного розчину і нагріємо над спиртівкою. Після випаровування на скельці залишився білий осад. Це сіль.

F:\Mama\Дослідницькі роботи\Сіль\фото\IMG_2325.JPG

Висновок: сіль утворюється в результаті випаровування солоного розчину.

Ось чому що перше знайомство людини з сіллю, найбільш імовірно, відбулося на узбережжі теплих морів.

 

2.  З чого складається сіль ?

Хімічна назва кухонної солі – натрій хлорид. Доведемо, що вона містить йони Натрію і Хлору.

Дослід 3.

 У фарфорову чашку налиємо 1-2 мл етилового спирту і додамо щіпку солі. Суміш перемішаємо скляною паличкою. Запалимо спирт. Полумя матиме жовте забарвлення.

F:\Mama\Дослідницькі роботи\Сіль\фото\IMG_2306.JPG

Висновок:  до складу кухонної солі входять йони Натрію.

Дослід 4.

 У пробірку налиємо 1-2 мл розчину натрій хлориду і додамо 1 мл розчину аргентум нітрату. Спостерігаємо утворення білого сирнистого осаду.

F:\Mama\Дослідницькі роботи\Сіль\фото\IMG_2311.JPG

Висновок:  до складу кухонної солі входять йони Хлору.

Йони Натрію і Хлору  виконують важливу роль у водно-сольовому обміні  і регулюванні тиску, а Хлор ще бере участь в утворення соляної кислоти у шлунку. А потрапляють вони в організм у вигляді кухонної солі.

 

3.  Чому сіль шкодить організму?

Дослід 5.

Наберемо в банку води і розчинемо в ній сіль. Нагріємо розчин на водяній бані 5 – 8 хвилин. Шерстяну нитку опустимо в охолоджений розчин. Банку накриємо паперовою серветкою. Через кілька днів на нитці появляться кристали солі.

F:\Mama\Дослідницькі роботи\Сіль\фото\IMG_2315.JPG

Висновок. Кристали солі отримали під час процесу кристалізації із насиченого розчину.

Процес кристалізації відбувається і при випарюванні розчину. Якщо насичений при високій температурі розчин охолодити, то з нього буде виділятися надлишок розчиненої речовини у вигляді кристалів.

Отже, шкідливою є не сама сіль, а її надлишок. Якщо в сечі людини міститься надто багато солей, відбувається процес кристалізації та утворення сечового каменю, унаслідок цього розвивається сечокам'яна хвороба.

4. Як запобігти шкоді від солі?

Шкода кухонної солі буде мінімальною при правильному її використанні і дотриманні рекомендованих добових норм. Людині в день достатньо 6-8 грам солі.

Велике значення має те, яку воду людина щоденно вживає.  Звичайно, ми п'ємо прісну воду, але вона може містити в собі інші солі, і бути м'якою або твердою. Твердість води визначається вмістом у воді розчинених солей кальцію і магнію, які при нагріванні випадають в осад, утворюючи наліт, всім добре відомий як накип. То ж кип'ятіння води – це один із способів боротьби із її твердістю.

Ще один спосіб – заморозити воду.

Дослід 6.

Візьмемо 2 посудини. Одну заповнимо прісною водою, іншу розчином солі. Поставимо воду в морозильну камеру. Через 2 години прісна вода замерзає на лід. Солона вода стає схожа на льодяну кашку.

F:\Mama\Дослідницькі роботи\Сіль\фото\IMG_2316.JPG

Висновок. Температура замерзання солоної води набагато нижча, ніж прісної.

Тому, коли ми ставимо посуд із водою для замерзання, через певний час основна частина води замерзне, а в центрі залишиться рідина. Саме ця вода, насичена сіллю, її треба злити, а лід розморозити та вживати.

Висновок

Література

  1. Хімія навколо нас.-Х.: Видав. гр. «Основа», 2003.-112с.- (Серія «Бібліотека журналу «Хімія»; Вип.5).
  2.  Хімія: Дит.  енцикл. /Авт.- упоряд. Л.О.Савіна. К.: Школа, 2002. -368 с.:іл. - (Я пізнаю світ).
  3. Яковішин Л.О. Цікаві досліди з хімії в школі та вдома. – Севастополь: Біблекс, 2006. – 176 с.: іл.
  4. uk.wikipedia.org/wiki/

 

 

 

1

 

docx
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
9967
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку