Щоб шляхом холодного віджиму отримати один літр олії, потрібно приблизно два з половиною кілограми насіння. Таку кількість насіння отримують з 30-40 гарбузів! Для насичення організму вітамінами рекомендовано вживати по 1 чайній ложці олії 2-3 рази на день як самостійний засіб або додавати до готових страв.
Лікувальні властивості гарбузового насіння:використовувують для виробництва натуральних лікарських препаратів, які мають значну загальнозміцнювальну дію;чудово стабілізує кров’яний тиск і особливо корисне гіпертонікам; надзвичайно ефективно знижують рівень цукру в крові;виводять з організму людини шкідливі свинець та кадмій;народний засіб від гельмінтів;чудовий антистресовий засіб;значний вміст в ньому цинку покращує пам'ять, знижує загальну стомлюваність організму людини.
Практична лабораторія. Розрахуємо вихід олії насіння з одного плоду гарбуза столового; Вимірюємо вагу одного гарбуза;Вимірюємо вагу його насіння; Знаходимо вихід олії холодного віджиму насіння з гарбуза (1л. олії -2.5 кг насіння , х- 0,1 кг , звідси х=1*100:2,5=0,4=40 гр)Робимо висновок.
Гарбузова олія – делікатесний і поживний продукт, її можна використовувати в дієтичному харчуванні. Варто відзначити, що олію насіння гарбуза не слід піддавати термічній обробці, при нагріванні вона втрачає свої корисні властивості. Найкраще використовувати її як заправку до салатів або додавати до холодних соусів.