Презентація "Біологічні науки, що вивчають організм людини. Значення знань про людину для збереження її здоров’я"

Про матеріал
Біологічні науки, що вивчають організм людини. Значення знань про людину для збереження її здоров’я. Біологія людини - це наука про будову, процеси життєдіяльності, розвиток, походження, еволюцію та географічне розселення людей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологічні науки, що вивчають організм людини. Значення знань про людину для збереження її здоров’я

Номер слайду 2

Біологія людини - це наука про будову, процеси життєдіяльності, розвиток, походження, еволюцію та географічне розселення людей.

Номер слайду 3

Як біосоціальний об'єкт людину вивчає багато дисциплін. Серед них є власне біологічні (наприклад, анатомія, фізіологія тощо), а також такі, що ґрунтуються на біологічних дослідженнях (медицина, гігієна, психологія, екологія та ін.). Усі ці дисципліни тісно взаємопов'язані між собою, адже організм людини - це цілісна система, від злагодженої роботи складових якої залежить її здоров'я.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ТЕОРЕТИЧНІ Цитологія - наука, яка вивчає будову та функції клітини. Гістологія - наука, яка вивчає будову і функції тканин. Анатомія - наука про будову організму й усіх його органів. Фізіологія - наука про функції і процеси життєдіяльності організму в цілому, його органів, тканин, клітин, виявляє причини, механізми і закономірності життєдіяльності організму. Генетика - наука, що вивчає процеси спадковості та мінливості організмів, зокрема механізми передачі спадкової інформації, вади розвитку людини, спричинені її порушеннями. Біохімія - наука про хімічний склад людського організму, закономірності та особливості перебігу хімічних процесів в організмі людини. Біофізика - наука, що вивчає фізичні явища в клітинах, тканинах, органах.

Номер слайду 6

ПРИКЛАДНІМедицина - наука, спрямована на зміцнення та охорону здоров'я людини, продовження ї життя, запобігання хворобам. Гігієна - наука про здоров'я та його збереження.                                                  Валеологія - наука, що вивчає методи здорового способу життя. Екологія людини - дослідження впливу на людину природних і соціальних факторів навколишнього середовища. 

Номер слайду 7

ІСНУЄ ЩЕ ТАКИЙ ПОДІЛ : До природничих наук, які вивчають людину, належать анатомія лю­дини, фізіологія людини, генетика людини, медицина, ембріологія, гістоло­гія, цитологія, біохімія, біофізика та інші. До гуманітарних — філологічні науки, мистецтвознавство, педагогіка, культурологія та інші науки. Серед суспільних наук можна виокремити соціологію, історію, економіку, право­знавство.

Номер слайду 8

Здоров'я - це стан фізичного, психічного і соціального благополуччя, високої працездатності й соціальної активності людини.

Номер слайду 9

Яке значення біологічних знань для збереження здоров'я людини?Здоровий організм здатний пристосовуватися до дії різноманітних фізичних (фізичного навантаження, тепла, холоду тощо) і психологічних (подолання конфліктних ситуацій) чинників, зберігати стабільними показники процесів життєдіяльності. У здоровому організмі не порушені будова й функції органів і систем.

Номер слайду 10

У наш час, незважаючи на величезні успіхи медицини та поліпшення умов життя, кількість хворих неухильно зростає, а тривалість життя людей продуктивного віку істотно зменшується. Бурхливий науково-технічний прогрес, поява нових складних видів трудової діяльності змінили звичний ритм і уклад життя людини, що спричинило зменшення фізичного навантаження і збільшення нервово-емоційного напруження, погіршення екологічних умов. Це істотно порушує регуляцію основних фізіологічних функцій організму.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Основна мета біологічних, медичних, психологічних наук, що вивчають людину, - допомогти їй зберегти своє фізичне, моральне і духовне здоров'я, щоб самореалізуватися в житті як особистості.

Номер слайду 13

Виміряти та оцінити здоров'я можна за допомогою різних методів: хімічних, фізичних, антропометричних. Наприклад, для визначення складу крові, травних соків та інших рідин організму застосовують хімічні методи. Для дослідження структури клітин - фізичні: світлову та електронну мікроскопію. Електричні процеси, що відбуваються в серці, реєструють за допомогою електрокардіографії (ЕКГ), а в мозку - електроенцефалографії. Зміни в будові і функціях внутрішніх органів визначають за допомогою рентгенографії та ультразвукової діагностики (УЗД). Як можна виміряти, оцінити і зберегти здоров’я?

Номер слайду 14

Одним з показників нормального розвитку дитини є її зріст, маса тіла, обсяг грудної клітки тощо. Їх вимірюють за допомогою антропометричних методів

Номер слайду 15

Усі ці та інші методи дають змогу об'єктивно оцінити відхилення функціонального стану організму та вибрати відповідні засоби для його відновлення.

Номер слайду 16

Збереженню здоров'я сприяє насамперед дотримання здорового способу життя: чергування роботи з відпочинком, помірні фізичні навантаження, дотримання особистої гігієни та раціонального харчування, уникання шкідливих звичок (куріння, вживання алкоголю та інших наркотичних речовин, надмірне захоплення комп'ютерними іграми тощо).

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Виберіть правильну відповідь (одну або кілька)

Номер слайду 19

1. Виберіть ряд наук, які вивчають людину:а) генетика, медицина, психологія;б) ботаніка, психологія, геологія;в) антропологія, педагогіка, зоологія;г) медицина, ембріологія, зоологія.

Номер слайду 20

2. Виберіть чинники, які сприяють здоров'ю:а) раціональне харчування;б) дотримання режиму праці та відпочинку;в) постійне психічне перенапруження;г) куріння.

Номер слайду 21

3. Доповніть арабське прислів'я «Руйнувати здоров'я» - це означає:а) посилювати свою працездатність;б) обкрадати себе;в) зберігати молодість;г) знижувати тривалість життя.

Номер слайду 22

4. Знайдіть відповідність між назвами наук, які вивчають людину, та їхніми визначеннями (одне зайве). Науки:1 - Цитологія;2 - Анатомія;3 - Біохімія;4 - Фізіологія.Їх визначення: А - наука про біохімічні процеси в організмі людини;Б - наука про життєві функції окремих органів, систем і всього організму;В - наука про будову і форму організму та його органів;Г - наука про розвиток організму;Д - наука про будову та функції клітин.

Номер слайду 23

Дайте відповідь на питання : Яке значення біологічних знань для збереження здоров'я людини?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Фесенко Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 листопада 2022
Переглядів
4543
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку