Презентація "Життєдіяльність клітини. Обмін речовин та енергії"

Про матеріал
Презентація "Життєдіяльність клітини. Обмін речовин та енергії" - помічник для проведення дистанційного уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життєдіяльність клітини. Обмін речовин та енергії

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Основний принцип життєдіяльності – її ВІДКРИТІСТЬ. Клітина обмінюється із навколишнім середовищем речовинами, енергією та інформацією.

Номер слайду 4

Процеси І етапуживленнядиханнятранспортування речовинтравлення подразливості

Номер слайду 5

Процесу ІІ етапу. Метаболізм. Енергетичний обмін. Пластичний обмін….синтезуються й розщеплюються, окиснюються й відновлюються, розчиняються й кристалізуються речовини.

Номер слайду 6

Процеси ІІІ етапу. Екскреція. Секреція. Тепловіддача Комунікація клітин

Номер слайду 7

Мембранне транспортування (лат. transporto – переміщую) – перехід різноманітних речовин, енергії та інформації крізь клітинну мембрану. Пасивне транспортування відбувається без затрат енергіїшляхом простої дифузії, осмосу та полегшеної дифузії. Активне транспортування речовин крізь мембрану здійснюється проти градієнта їх концентрації із затратою енергії АТФчерез йонні канали або в мембранній упаковці.

Номер слайду 8

Пасивне транспортування Простадифузія – рух молекул або йонів за градієнтом концентрації, тобто зділянок з високою концентрацією в ділянки з низькою концентрацією(наприклад, газообмін у легенях і тканинах). Полегшена дифузія –дифузія, яка здійснюється за допомогою спецальних білків-переносників, як правило, в одному напрямку (наприклад, надходженняглюкози в еритроцити). Дифузію води крізь напівпроникну мембрануназивають осмосом.

Номер слайду 9

Активне транспортування Натрій­калієвийнасос – це процес переміщення низькомолекулярних сполук (амінокислот, глюкози) крізь мембрану за рахунок різної концентрації йонів Na+ і K+ всередині клітини і ззовні. Транспорт в мембранній упаковціЕндоцитоз Екзоцитоз(речовини (речовини транспортуютьсятранспортуються в клітину) з клітин)

Номер слайду 10

Ендоцитоз. Фагоцитоз (від грец. фагос – пожирати, цитос – клітина) –це захоплення і поглинання клітиною великих часточок або цілихклітин. Поглинання клітиною рідин та розчинених в ній речовин називається піноцитозом (від грец. піно – пити і клітина).

Номер слайду 11

МЕТАБОЛІЗМ (від грец. метаболе – перетворення, зміна) –сукупність процесів, що забезпечують перетворення речовин, енергіїта інформації у клітині та її саморегуляцію, самооновлення й самовідтворення. Анаболізм (пластичний обмін) – сукупність реакцій синтезу складних речовин із простіших, які забезпечують ріст клітин, оновленняїхнього хімічного складу. ЕНЕРГІЯ поглинається(ендергонічний процес)Катаболізм (енергетичний обмін) – сукупність реакцій розщеплення складних речовин на простіші, які забезпечують клітину енергією для життєдіяльності. ЕНЕРГІЯ звільнюється(екзергонічний процес)

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Підсумки. Життєдіяльність клітин визначається її життєвими функціями,які зумовлюють потік речовин, енергії та інформації. Упорядкованість й регуляцію потоку речовин, енергії та інформації у клітину та із клітини забезпечує мембранне транспортування. Внутрішньоклітинні перетворення речовин, енергії та інформації є сукупністю анаболічних й катаболічних процесів життєдіяльності клітини.

pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
7 листопада 2022
Переглядів
1448
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку