Практична робота№1. Реакції обміну між електролітами у водних розчинах.

Про матеріал
Документ містить завдання, хід роботи, досліди до практичної роботи з теми "Реакції обміну між електролітами у водних розчинах". Напишіть зауваження або побажання, буду вдячний.
Перегляд файлу

Інформаційна картка до практичної роботи

Мета: узагальнення теоретичних знань про електроліти і неелектроліти, реакції йонного обміну та умови їх перебігу, удосконалення вміння планувати та проводити хімічний експеримент.

Обладнання: штатив із пробірками, піпетки, шпатель.

Реактиви: розчини NaOH, фенолфталеїну, HCl.

 Правила безпеки:

• для дослідів використовуйте невеликі кількості реактивів;

• остерігайтеся потрапляння реактивів на шкіру, в очі; у разі потрапляння їдкої речовини змийте її великою кількістю води.

Виконання роботи:

Дослід 1. У дві пробірки налийте по 1 мл розчину натрій карбонату. У першу пробірку прилийте декілька крапель хлоридної кислоти, а в другу — 1 мл розчину кальцій хлориду. Які зміни спостерігаєте? Ці реакції є оборотними чи необоротними? Складіть рівняння реакцій у молекулярній, повній та скороченій йонно-молекулярних формах. Чи відбуватимуться реакції, якщо замість розчину натрій карбонату використати нерозчинну сіль, наприклад магній карбонат?

Дослід 2. У дві пробірки налийте по 1 мл розчину барій хлориду. У першу пробірку прилийте 1 мл розчину натрій сульфату, у другу — декілька крапель розчину аргентум(I) нітрату. Які зміни  спостерігаєте? Чи відрізняються осади в обох пробірках за виглядом та за складом? Складіть рівняння реакцій у молекулярній, повній та скороченій йонно-молекулярних формах.

Дослід 3. У чотири пробірки налийте по 1 мл розчинів калій хлориду, калій броміду, калій йодиду та калій ортофосфату. У кожну пробірку прилийте по 1 мл розчину аргентум(I) нітрату. Які зміни спостерігаєте? Чи відрізняються осади в усіх пробірках за виглядом і складом? Складіть рівняння реакцій у молекулярній, повній та скороченій йонно-молекулярних формах.

Дослід 4. Реакції обміну між електролітами у водних розчинах, що  супроводжуються утворенням води Налийте в пробірку 1 мл розчину натрій гідроксиду, додайте кілька крапель фенолфталеїну. Яке забарвлення розчину? Додавайте хлоридну кислоту краплинами до повного зникнення забарвлення. Складіть молекулярне та йонно-молекулярне рівняння реакції.

Завдання: Складіть рівняння реакції, що відбулася, в молекулярному, повному і скороченому йонному вигляді. Поясніть, чому розчин спочатку набув кольору, а потім знебарвився. Між якими йонами практично відбулася реакція? Для узагальнення знань можна скористатися таблицею.

(Накресліть у зошит таблицю. Зошит краще розвернути. Після виконання кожного досліду записуйте результат  у  таблицю, рівняння реакцій складіть у молекулярній формі, повній та скороченій йонних формах)

Номер

досліду

Хід роботи

(що робили)

 

Спостереження

Рівняння реакцій, що відбувалися

Висновки

 

 

 

 

 

 

Висновки. Зробіть узагальнюючий висновок до практичної роботи. Для цього використайте відповіді на запитання:

  1. За яких умов відбуваються реакції йонного обміну в розчинах?
  2. За якими ознаками ви зробили висновок про перебіг реакцій у кожному досліді?
docx
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
1 листопада 2020
Переглядів
8342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку