Практична робота № 1 за темою: "Соціальні норми в житті людей"

Про матеріал
Презентація з основ правознавства містить в собі інформацію до практичної роботи № 1 з теми: " Соціальні норми в житті людей"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота № 1 СОЦІАЛЬНІ НОРМИ В ЖИТТІ ЛЮДЕЙ

Номер слайду 2

Мета:актуалізувати знання учнів із питань загальної характеристики соціальних норм, моралі;узагальнити та проконтролювати знання, перевірити сформованість вмінь пояснювати та розтлумачувати поняття : «держава», «право», «форма держави», «джерела та галузь права», «норма права», «законодавство» ;удосконалювати вміння аналізувати різні джерела інформації, висловлювати власну позицію, співпрацювати в групах;застосовувати набуті знання на практиці;виховувати правову культуру, повагу до соціальних норм, активну громадянську позицію.

Номер слайду 3

Кожна людина свідомо чи несвідомо керується у своїй діяльності певними правилами, тобто зразками належної поведінки, її моделями. Ці правила різноманітні як за змістом (регулюють відносини людей у різних сферах громадського життя – побутові, сімейні, з приводу власності, здійснення політичної влади), так і за способами виникнення (можуть установлюватися різними організаціями громадян, органами держави чи складатися історично, у процесі розвитку людства). Без існування правил, що регулюють поведінку людей, було б неможливим й існування самого суспільства.

Номер слайду 4

За способом встановлення і забезпечення прийнято розрізняти:- норми моралі – правила, що складаються відповідно до уявлень людей про добро і зло, справедливість та несправедливість, честь і безчестя тощо, тобто відповідно до моральних уявлень- звичаї (традиції, обряди, ритуали, ділові звичаї) – правила, що складаються історично і внаслідок їх багаторазового застосування людьми. Звичаї колись були моральними або релігійними нормами, але з часом їх справжнє значення було забуте. Люди, дотримуючись звичаїв, уже не говорять, гарний чи поганий той чи інший варіант поведінки, а поводяться певним чином через звичку- корпоративні норми (норми організацій) – правила поведінки, що видають організації, або які склались в організаціях і поширюються на їх членів; корпоративні норми регулюють відносини усередині даної організації, порядок її діяльності, взаємини осіб, що входять до її складу; вони можуть бути виражені у статутах, положеннях, рішеннях таких організацій- норми права – правила поведінки, встановлені й забезпечувані державним примусом.

Номер слайду 5

За змістом або сферами відносин, соціальні норми поділяють на:– політичні норми (правила, що регулюють відносини з приводу здійснення політичної влади, управління суспільством);– економічні норми (правила, що регулюють відносини з приводу виробництва й розподілу матеріальних благ);– культурні норми (правила, що регулюють поведінку людей у невиробничій сфері суспільства: тут насамперед мова йде про норми, що регулюють творчу, спортивну та іншу діяльність стосовно реалізації потреб індивіда);– естетичні норми (правила, пов’язані з уявленнями про красу людських вчинків);– релігійні норми (правила, що регулюють відносини віруючих один з одним, з релігійними організаціями, релігійні обряди).

Номер слайду 6

Завдання УСНО на розвиток логічної компетентності. Визначити вид соціальної норми та обґрунтувати свою відповідь.а) Пішохід порушив правила дорожнього руху - перейшов перехрестя на червоне світло. б) Підліток звернувся до директора школи з проханням прийняти його до 10 класу.в) дівчина не прийшла на зустріч з подругою.г) Прибічники ісламу під час обіду відмовилися вживати м’ясо свинини. д) Керівник огранізації запропонував членам своєї організації сплатити членські внески.

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Види соціальних норм Спосіб запровадження Хто запроваджуєНаслідки порушення. Форма закріплення. Норми моралі Звичаї, традиції Релігійні норми Норми права Корпоративні норми     Завдання № 1 (ПИСЬМОВО)Заповнити таблицю

Номер слайду 8

Завдання № 2 (ПИСЬМОВО)Визначити, які соціальні норми порушено в наведених нижче прикладах:1. Школяр не прийшов на зустріч, про яку звичайно домовився з однокласником.2. Християнин уживав м’ясо під час Великого посту.3. Футболіст уживав перед матчем допінг.4. Учень не придбав квиток в автобусі.5. На прохання бабусі онук відмовився їй допомогти.6. Громадянин загубив паспорт.7. Пішохід перейшов перехрестя на червоне світло.8. Учитель порекомендував учню зняти капелюх у школі.9. Первісні люди перед полюванням виконували ритуальний танок.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Підготуватися до Т. А. – параграф 1 – 4

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Андрусишин Б.І., Берендєєв С.О., Губань Р.В.)
Додано
19 жовтня 2020
Переглядів
8156
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку