Практична робота №3. Визначення за градусною сіткою географічних координат точок, азимутів, відстаней у градусах і кілометрах між точками на різних за просторовим охопленням картах

Про матеріал
Mета: продовжити розвиток умінь та навичок: • використовувати системи координат: математичні та географічні; • користуватися навчальними картами й атласами, картографічними інтернет-джерелами; • визначати за градусною сіткою географічні координати точок, азимути, відстані в градусах і кілометрах між точками на різних за просторовим охопленням картах. Обладнання: географічні атласи, фізичні карти світу та океанів, електронні карти, інтернет-джерела, лінійки, транспортири, простий олівець, контурна карта України. Словник Карта - узагальнене зменшене з використанням масштабу зображення поверхні Землі (іншого небесного тіла або позаземного простору), побудоване в певній, найбільш доцільній для кожного конкретного випадку картографічній проєкції, що відображає розташовані на ньому об'єкти за допомогою певної системи умовних позначень. Географічні координати - кутові величини: широта В і довгота L, що визначають положення об'єктів на земній поверхні й карті. Екватор і нульовий меридіан - осі системи географічних координат (подібні осям прямокутної системи координат у математиці). Азимут географічний, або істинний (А) - кут, що відраховується від північного напрямку географічного меридіана до заданого напрямку (об'єкта). Азимут магнітний (Ам) - кут, що відраховується від північного напрямку магнітного меридіана до заданого напрямку (об'єкта). Дирекційний кут (а) - кут, що відраховується від північного напрямку осьового меридіана або лінії, паралельної йому до заданого напрямку.
Перегляд файлу

Практична робота №3. Визначення за градусною сіткою географічних координат точок, азимутів, відстаней у градусах і кілометрах між точками на різних за просторовим охопленням картах

Mета: продовжити розвиток умінь та навичок:

  • використовувати системи координат: математичні та географічні;
  • користуватися навчальними картами й атласами, картографічними інтернет-джерелами;
  • визначати за градусною сіткою географічні координати точок, азимути, відстані в градусах і кілометрах між точками на різних за просторовим охопленням картах.

Обладнання: географічні атласи, фізичні карти світу та океанів, електронні карти, інтернет-джерела, лінійки, транспортири, простий олівець, контурна карта України.

Словник

Карта - узагальнене зменшене з використанням масштабу зображення поверхні Землі (іншого небесного тіла або позаземного простору), побудоване в певній, найбільш доцільній для кожного конкретного випадку картографічній проєкції, що відображає розташовані на ньому об'єкти за допомогою певної системи умовних позначень.

Географічні координати - кутові величини: широта В і довгота L, що визначають положення об'єктів на земній поверхні й карті. Екватор і нульовий меридіан - осі системи географічних координат (подібні осям прямокутної системи координат у математиці).

Азимут географічний, або істинний (А) - кут, що відраховується від північного напрямку географічного меридіана до заданого напрямку (об'єкта).

Азимут магнітний (Ам) - кут, що відраховується від північного напрямку магнітного меридіана до заданого напрямку (об'єкта).

Дирекційний кут (а) - кут, що відраховується від північного напрямку осьового меридіана або лінії, паралельної йому до заданого напрямку.

Хід виконання практичної роботи:

  1. Доберіть географічні карти, на яких можна знайти столиці країн світу, обласні центри України та свій населений пункт (або найбільший сусідній).

 

 

 

 

  1. Визначте за обраними картами координати географічних об’єктів та підпишіть та заповніть таблицю.

№ з/п

Назва населеного пункту

Масштаб карти

Географічні координати

Широта

Довгота

Столиці країн світу

1.

Пекін

 

 

 

2.

Делі

 

 

 

3.

Оттава

 

 

 

Обласні центри України (на вибір, географічні координати з точністю до мінут):

4.

Львів

 

 

 

5.

Миколаїв

 

 

 

6.

Запоріжжя

 

 

 

Власний населений пункт (або найбільший сусідній):

7.

 

 

 

 

 

  1. Зробіть висновки про зручність карт різних масштабів для найбільш точного визначення географічних координат.

 

 

 

 

 

 

 

  1. Визначте відстань у градусах і кілометрах:
  • між Києвом та Каїром, що розташовані на приблизно одному меридіані (протяжність дуги 1° меридіана дорівнює 111,3 км);

 

 

 

  • між Анкарою та Пекіном, що розташовані на приблизно однаковій широті (протяжність 1° дуги паралелі дорівнює 85,4 км).

 

 

 

 

  1. Укажіть азимути напрямків руху з Києва до Каїру, з Анкари до Пекіну.

 

  1. Визначте відстань у градусах і кілометрах між Києвом та Одесою (протяжність 1° дуги меридіана дорівнює 111,3 км).

 

 

 

 

  1. Укажіть азимути напрямків руху з Києва до Харкова та Одеси.

 

 

 

 

 

  1. Нанесіть на контурну карту України результати роботи, отримані під час виконання завдань 6 та 7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Допоміжна література

  1. Онищак О. В., Остроух В.І. – Атлас 11 клас Географія. Географічний простір Землі., ДНВП «Картографія», К. – 2019 – с. 60.
  2. 11 клас. Географія. Топографічна карта: використання азимутів. [Електронний ресурс] – Режим доступу :  https://www.youtube.com/watch?v=rztUFC7WoF0
  3. 11 клас. Географія. Топографічна карта: проекція, географічні і прямокутні координати. [Електронний ресурс] – Режим доступу :   https://www.youtube.com/watch?v=H6ihQGAMnPg
  4. Визначення азимуту. Задачі та приклади з відповідями. [Електронний ресурс] – Режим доступу :    http://nkkep.com/wp-content/uploads/2021/11/P-21-Pry-roda-09.11.21.pdf

 

docx
Додано
5 березня
Переглядів
212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку