Практична робота №5 «Виявлення органічних сполук у харчових продуктах»

Про матеріал
Презентація до практичної № 5 з активними посиланнями на відео досліди та технікою безпеки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дата: 07.05. Практична робота №5 «Виявлення органічних сполук у харчових продуктах» Хімія 9 клас

Номер слайду 2

Мета: виявити органічні речовини в харчових продуктах; продовжувати формувати навички експерементальної роботи і уміння робити висновки; дотримуватись правил техніки безпеки; бережливо ставитися до обладнання, реактивів та власного здоров’я.

Номер слайду 3

До сьогодні людство використовує органічні речовини аби задовольнити матеріальні потреби, передусім – у харчових продуктах, зручному одязі, комфортному житлі, теплі і т.д.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Пам'ятайте! 1. Для проведення дослідів використовуйте невеликі кількості реактивів. 2. При наливанні рідини зі склянки етикетка повинна бути розташована у бік до долоні. 3. При розливанні чи розсипанні речовин сповістити учителя. 4. При потраплянні кислоти чи лугу промити руки сильним струменем води та звернутись до вчителя. 5. Запалювати спиртівку тільки сірниками. 6. Під час нагрівання спочатку злегка прогріти всю пробірку, потім здійснювати подальше нагрівання тієї її частини, де міститься рідина. 7. При нагріванні пробірка заповнюється на 1\3, отвір направляється в безпечну сторону.

Номер слайду 6

Що означають попереджувальні знаки? Обережно! Їдкі речовини Обережно! Легкозаймисті речовини Обережно! Отруйні речовини Обережно! Небезпека вибуху Обережно! Електрична напруга

Номер слайду 7

Перш ніж почати експеримент, уважно ознайомтеся з інструкцією.

Номер слайду 8

Виконання практичної роботи та оформлення звітів

Номер слайду 9

Практична робота № 5 Тема: Виявлення органічних сполук у харчових продуктах Мета: виявити органічні продукти в харчових продуктах; продовжити формувати вміння працювати з хімічним посудом та реактивами; формувати вміння самостійно виконувати досліди за поясненням у протоколі, виконувати досліди з дотриманням правил техніки.

Номер слайду 10

Обладнання і реактиви: зразки харчових продуктів (картопля, відварені картопля, рис, вермішель, гречка, варена ковбаса, кетчуп, майонез, магазинна сметана, яблуко, лимон, банан, кефір тощо), розчин йоду попередньо розведений у воді (на 0,5 ст води- 1 ч.л. йоду), сода або індикаторні папірці, горіхи, насіння. тарілки, піпетки (або шприц без голки). .

Номер слайду 11

Розкладіть продукти харчування у тарілки, нанесіть декілька крапель водного розчину йоду на продукти і зачекайте декілька хвилин. Спостереження запишіть до зошита. Дослід 1. Виявлення крохмалю у харчових продуктах та фруктах

Номер слайду 12

Використайте сік лимона, яблука та кефір, помістіть їх у посудини та перевірте розчини індикаторним папірцем (якщо його не має використайте соду, яку насипте до кожного розчину. Спостереження запишіть до таблиці. Дослід 2. Виявлення органічних кислот у продуктах

Номер слайду 13

Загортаємо у папір кілька насінин соняшника, вивільнених від шкаралупи, чи ядро горіха та розтираємо їх качалкою для тіста чи подрібнюємо молотком. Розгортаємо папір і бачимо на ньому жирні плями. Чи підтверджують результати вашого дослідження наявність жиру в досліджуваних об’єктах? Спостереження запишіть до таблиці. Дослід 3. Виявлення жиру в насінинах рослин

Номер слайду 14

Висновок: (загальний висновок до практичної роботи) Продукти брати, які є, можна замінити. ЗНЯТИ ВІДЕО ДОСЛІДІВ

Номер слайду 15

Відеодосліди до практичної роботи (на ютуб каналі) Переглянути відео фрагменти https://youtu.be/w0qrrHFPbF8

Номер слайду 16

Після перегляду відео виконайте практичну роботу у робочому зошиті. Фото звіт виконання і оформлення роботи надішліть мені в classroom.

ppt
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Презентації
Додано
10 серпня 2023
Переглядів
4377
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку