Пам'ятайте! 1. Для проведення дослідів використовуйте невеликі кількості реактивів. 2. При наливанні рідини зі склянки етикетка повинна бути розташована у бік до долоні. 3. При розливанні чи розсипанні речовин сповістити учителя. 4. При потраплянні кислоти чи лугу промити руки сильним струменем води та звернутись до вчителя. 5. Запалювати спиртівку тільки сірниками. 6. Під час нагрівання спочатку злегка прогріти всю пробірку, потім здійснювати подальше нагрівання тієї її частини, де міститься рідина. 7. При нагріванні пробірка заповнюється на 1\3, отвір направляється в безпечну сторону.
Практична робота № 5 Тема: Виявлення органічних сполук у харчових продуктах Мета: виявити органічні продукти в харчових продуктах; продовжити формувати вміння працювати з хімічним посудом та реактивами; формувати вміння самостійно виконувати досліди за поясненням у протоколі, виконувати досліди з дотриманням правил техніки.
Обладнання і реактиви: зразки харчових продуктів (картопля, відварені картопля, рис, вермішель, гречка, варена ковбаса, кетчуп, майонез, магазинна сметана, яблуко, лимон, банан, кефір тощо), розчин йоду попередньо розведений у воді (на 0,5 ст води- 1 ч.л. йоду), сода або індикаторні папірці, горіхи, насіння. тарілки, піпетки (або шприц без голки). .
Загортаємо у папір кілька насінин соняшника, вивільнених від шкаралупи, чи ядро горіха та розтираємо їх качалкою для тіста чи подрібнюємо молотком. Розгортаємо папір і бачимо на ньому жирні плями. Чи підтверджують результати вашого дослідження наявність жиру в досліджуваних об’єктах? Спостереження запишіть до таблиці. Дослід 3. Виявлення жиру в насінинах рослин