Практична робота 9. Визначення відмінностей кліматичних показників різних регіонів України за аналізом кліматичної карти

Про матеріал
Практична робота 9. Визначення відмінностей кліматичних показників різних регіонів України за аналізом кліматичної карти При виконанні практичної роботи здобквачі освіти називає типи клімату; формулює поняття «погода», «клімат»; характеризує річний розподіл кліматичних показників у межах України; визначає за кліматичною картою особливості розподілу температури, повітря та опадів; порівнює особливості зволоження в різних частинах України. оцінює можливість використання кліматичних ресурсів у різних сферах господарської діяльності в Україні та у побуті.
Перегляд файлу

Практична робота 9.

Визначення відмінностей кліматичних показників різних регіонів України за аналізом кліматичної карти

Мета: характеризувати особливості клімату в межах окремих регіонів України; визначати причини відмінностей кліматичних показників для різних регіонів за аналізом кліматичної карти використовуючи картографічні інтернет-ресурси.

Обладнання: підручник, атлас, смартфон

Поняття: клімат, кліматичні чинники, повітряні маси, несприятливі погодні явища, кліматичні ресурси.

Очікувані результати: називає типи клімату; формулює поняття «погода», «клімат»; характеризує річний розподіл кліматичних показників у межах України; визначає за кліматичною картою особливості розподілу температури, повітря та опадів; порівнює особливості зволоження в різних частинах України. оцінює можливість використання кліматичних ресурсів у різних сферах господарської діяльності в Україні та у побуті.

Хід роботи

Завдання 1                                                                      правильна відповідь 1 бал

Знайди зайве:

  • Українські Карпати, Подільська, Кримські, Горгани
  • Грем’яч, Рання Зоря, Мар’янівка, Сарич, Чоп
  • Докучаєв, Воєйков, Рудницький, Воблій
  • Арктичні повітряні маси ,помірні повітряні маси, тропічні повітряні маси ,екваторіальні повітряні маси

Завдання 2                                                                    правильна відповідь 1 бал  

Переглянь інформацію за QR кодом,заповни блок-схему.

                                                              

 

                              

                             

 

 

 

 

 

 

Завдання 3                                                                    правильна відповідь 1 бал

           https://geomap.land.kiev.ua/zoning-12.html#close     або    

 

https://znayshov.com/Books/Details/heohrafiia/8klas/atlas_8_kapustenko/1493

Використовуючи кліматичну карту України, зазнач в контурній карті:

  • Кліматичні пояси в межах яких розташована територія України.
  • Позначте назви міст України, де зафіксований абсолютний max та min t0C
  • Переважні напрямки вітру

 

 

Контурные карты Украины для школы и дизайна

Завдання 4                                                                    правильна відповідь 3 бали

Розгляньте кліматичні діаграми, як змінюється клімат в межах України. Додайте інформацію в таблицю.

 

Завдання 5                                                           правильна відповідь 3 бали 

Підіб’ємо підсумок!

Прочитай текст, дай відповідь на запитання.                                                                               

Автор: Катерина Терлецька                                           

Сто років, які змінили наше життя

Прогноз погоди — один із найяскравіших прикладів застосування математики. Прогноз погоди з’явився лише 100 років тому, а прогноз, який би справджувався, — зовсім недавно. Так, у 2022-му людство відзначає століття від опублікування першого математичного прогнозу погоди британського математика Льюїса Фрая Річардсона, цей перший прогноз був хибним.

Наполеон III звернувся до Левер’є по методики передбачення потужних штормів та ураганів. Причиною такого запиту були величезні втрати військ союзників Британії і Франції у «великий шторм» 14 листопада 1854 року, під час Кримської війни. З допомогою телеграфу, Левер’є з’ясував, що «великий шторм» був наслідком циклона, який зафіксували 10 листопада в Іспанії, 11 — в Південній Франції, а 13 — у Карпатах. Науковець доповів Наполеону III, що цей руйнівний природний катаклізм можна було б передбачити за добу й передати прогноз до Криму телеграфом.

Британець Роберт Фіц-Рой , офіцер військово-морського флоту, метеоролог, капітан відомого судна «Бігль», очолив Метеорологічний департамент Торгової ради Великої Британії. Головне завдання, яке ставив перед собою Роберт Фіц-Рой, — створити прогноз погоди, що міг би рятувати тисячі життів моряків, які гинули у штормах.

Фіц-Рой складав синоптичні карти на підставі даних із 24 телеграм, які приходили вранці в департамент із різних куточків Британії та інших країн Європи. Так з’явилися погодні карти, на яких точки з однаковим значенням атмосферного тиску з’єднувалися лінією, і можна було побачити циклони й антициклони. А 1 серпня 1860-го в газеті Times вийшов перший синоптичний прогноз погоди, відтворений по картах, на початку ж 1861 року було передане перше штормове попередження кораблям.

Наступний крок ґрунтувався на ідеї норвезького математика Вільгельма Б’єркнеса. Вона була не нова, та вже обговорювалася серед метеорологів того часу: вітер, рух атмосферних фронтів — це фізичні процеси, які описуються математичними рівняннями Нав’є—Стокса. Тому для прогнозування погоди треба знати поточний стан і з допомогою математичної моделі розрахувати стан погоди в певний час у майбутньому.

Ученіз розуміли, що для вдалої реалізації прогнозів  бракувало комп’ютера. Він з’явився у 1946 році. А реалізували перший прогноз погоди у 1950-му , прогноз погоди — справдився.

Ця подія стала поштовхом до стрімкого розвитку числових прогнозів погоди.

Прогноз погоди змінив наше життя, він допомагає підготуватися до стихійних лих, запобігти матеріальним збиткам і повністю уникнути людських жертв. Він важливий для авіації, судноплавства, енергетики, будівництва, рибальства та сільського господарства.

Запитання:

  • Які дані включає прогноз погоди?_____________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  • Як впливає прогноз погоди на наше життя?________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  • Які галузі господарства гостро потребують прогнозування погоди?_____________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Оцінка__________

docx
Додано
14 грудня 2023
Переглядів
1025
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку