1) вивітрювання - руйнування й хімічна зміна гірських поріда) фізичне (дія коливання температури) б) хімічне (повітря і розчинів води) вивітрювання → в пухку породу можуть проникнути повітря й водав) органічне→ бактерії, спори та насіння рослин → вивітрювання. Утворюється шар пухких гірських порід - кора вивітрювання→ материнська порода ґрунту. Чинники грунтоутворення
Тварини та мікроорганізми. Тварини, що живуть у ґрунті (дощові черв'яки, кроти), розпушують його і подрібнюють рештки рослин. Мікроорганізмиперетворюють відмерлі рештки рослин і тварин на перегній. Розщеплення на мінеральні речовини та хімічні елементи – Нітроген, Кальцій, Калій, Карбон, Фосфор, Сульфур та ін.
Грунти→ шари = горизонти→ ґрунтовий профіль. Василь Докучаєв → латинські літери.2)Ґрунтові горизонти та родючість ґрунтів. Ко А0 → відмерла трава, листя, хвоя, гілки й кора дерев→ лісова підстилка, у степу - степова повстина. Ко А1 → гумусовий горизонт→ темне, чорне забарвлення. Кількість гумусу→ зменшується зверху вниз. Ко А2 → горизонт вимивання ←надмірне зволоження→ освітлений→ кремній попіл, колір→ підзолистий. Ко В→ перехідний горизонт→ горизонт вмивання→ збагачений глиною. Забарвлення→ від хімічного складу. Чорноземи→ борошнисто-білий ← кальцій. Ко С→ материнська порода→ гірська порода, на якій сформувалися ґрунти. Україна→ лес - світло-жовта тонкозерниста суглинкова порода ←після відступання давнього льодовика.
Властивості ґрунту. Механічний склад - процентний вміст частинок того або іншого розміру, співвідношення піску і глини. Для визначення механічного складу ґрунту городники - садівники, дачники користуються простим способом. Для цього беруть трохи землі, і замішують її як тісто з невеликою кількістю води. Потім з кульки цього "тіста" розкачують ковбаску - шнур товщиною 3 - 4 мм. І пробують зробити бублик до 3 см в діаметрі. Спостерігаємо за поведінкою нашого замісу. Якщо не вийшло навіть все зібрати в кульку і він розсипався - значить механічний склад ґрунту піщаний. А от якщо кульку вдалося зробити, але ковбаска не розкаталася - супіщаний. Піщані і супіщані ґрунти навесні швидко прогріваються, але погано тримають вологу й елементи, необхідні для живлення рослин. 80 - 95 % піску235
5. Важкосуглинистий ґрунт в кільце згорнеться, але будуть на поверхні тріщини. 3. Якщо з «тіста» робиться кулька, а з неї млинець, краї якого розтріскуються, то це – суглинок.4 Ковбаску розкачати вийшло, але вона розпалася на шматочкилегкосуглинковий. Така за складом земля(60 – 80 % піску) найбільш підходить для землеробства. Вона рівномірно розподіляє вологу та поживні речовини. Коріння так само розподіляються рівномірно. Головний догляд, це періодичне поповнення поживними елементами, які будуть поглинатись з ростом і розвитком рослинами. 34536
6. Глинистий ґрунт за складом при розтиранні дає однорідний порошок, розкочується і добре згортається в бублик з гладкою поверхнею. Глинистий ґрунт погано вбирає вологу не пропускає повітря, довго нагрівається та швидко стає твердим. Якщо земля перезволожена, то в ній погано дихається корінню, вони не можуть в достатній мірі засвоювати живильні елементи добре в собі тримає вологу і це дає можливість їй разом з поживними елементами поступово надходити до рослини. 37